Klasik otomobiller elektrikli araçlara dönüşüyor

5 mins read
Klasik otomobiller elektrikli araçlara dönüşüyor

Klasik otomobiller elektrikli araçlara dönüşüyor

Klasik otomobiller elektrikli araçlara dönüşüyor

Oswald siyah 1953 Morris Minor’dur. Ancak fosil yakıt içen kalbini geri dönüştürülmüş bir elektrik motoruyla değiştirdikten sonra bir fare kadar sessiz.

Daha önce, otomobilin 68 yaşındaki benzinli motoru, diğer birçok sesi maskelerdi. Ancak Londra’da Thames’in yanında araba kullanırken duyabileceğiniz tek şey birkaç gıcırtı, motosikletlerin ve diğer trafiğin hızlanması.

Matthew Quitter and the Lincoln Continental
Resimdeki Matthew Quitter, şimdi dev bir Lincoln Continental’i elektrik enerjisine dönüştürmekle meşgul

Elektrikli araçların (EV’ler) şık ve fütüristik imajı değişiyor.

Oswald, eski gaz meraklılarını hurdadan kurtarmaya yardım etme görevinde olan, onu pil gücüne dönüştüren ve 2017’de London Electric Cars adlı bir şirket kuran Matthew Quitter adlı bir adama ait.

Vauxhall’daki bir demiryolu kemerinin altındaki bir garajda çalışan şirket, klasik otomobillerdeki içten yanmalı motorları, hurdaya çıkacakken elektrikli motor ve pillerle değiştiriyor.

David Beckham charging a Rolls-Royce Lunaz electrified car
David Beckham, klasik arabaları elektrik enerjisine dönüştürmenin “İngiliz ustalığının en iyisini” temsil ettiğini söylüyor.

Bu parçalar normal olarak Teslas ve Nissan Leafs gibi sigorta şirketleri tarafından iptal edilen ancak motorları ve pilleri hasar görmemiş olan çökmüş EV’lerden geliyor

Bay Quitter, “Biz nihai geri dönüşümüz” diyor.

Eski arabaları elektrik enerjisiyle çalıştırmak için dönüştüren başka bir firmayı yöneten Steve Drummond (Oxford merkezli Electrogenic) da aynı fikirde.

“Teşvikler yeni EV’ler satın almak için, fakat bu, motoru değiştirebilecekken bütün bir arabayı çöpe atmak demektir” diyor.

Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü; “Akü ile araçların güçlendirilmesi gelişmekte olan bir pazar ve yeşil seyahat araştırmacılarıyla konuyu çalışıyoruz.” konuyla ilgilendiklerini belirtti.

Steve Drummond founder of Electrogenic
Araba aşığı olan Bay Drummond’un ilk işi, Birleşik Krallık Ulusal Motor Müzesi’ndeki mutfaklarda bulaşık yıkamaktı. Steve Drummond, eski arabaları sadece elektrik enerjisine çevirebilecekken hurdaya çıkarmanın çılgınca olduğunu söylüyor.

Bay Drummond, eski Minis ve Land Rover’ların dönüştürülecek en ucuz klasik otomobiller olduğunu söylüyor.

Şimdiye kadar üzerinde çalıştığı en heyecan verici projelerden birinin, elektrikli bir Morgan spor otomobilinin dünyanın ilk versiyonunu yaratmak olduğunu söylüyor.

Firması şimdi Glastonbury Festivali’nin tüm Land Rover’larını elektrik enerjisine dönüştürüyor.

Dashboard of an Electrogenic converted e-type Jaguar
Gösterge panelleri de dahil olmak üzere dönüştürülmüş arabaların iç mekanları büyük ölçüde değişmeden tutuluyor

İngiliz Tarihi Araç Kulüpleri Federasyonu direktörü Wayne Scott, “İnsanların arabalarıyla ne yapacaklarını asla dikte etmesem de İnsanlara mirasımızı dönüştürerek değiştirmenin etkileri hakkında düşünmelerini tavsiye ediyorum” diyor.

“Motorun müziği, otomobil deneyiminin bir parçası ve onu özel yapan şey. Bunu yeniden takmak, en iyi Rolling Stones albümünü alıp Casio klavyesinde yeniden çalmak ve insanlara aynı deneyim olduğunu anlatmaya çalışmak gibidir.

Wayne Scott with his red Triumph TR8
Wayne Scott, klasik otomobillerin seslerinin olması gerektiği gibi olması gerektiğini söylüyor.

Kaynak BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.