Tunus’un başkentinde polis şiddetine karşı protestolar yayıldı

4 mins read
Tunus'un başkentinde polis şiddet

Tunus’un başkentinde polis şiddetine karşı protestolar yayıldı

Tunus’un Ettadhamen ve İntilaka mahallelerinde protestocular yolları kapattı, lastik yaktı ve polisle çatıştı.

Tunisian security forces fire tear gas in the Sidi Hassine suburb of Tunis [Fethi Belaid/AFP]

Tunus’un başkentindeki polis tacizine karşı protestolar, Polis gözetiminde bir adamın ölümü üzerine Sidi Hassine mahallesinde şiddetin patlak vermesinin ardından bir haftadan uzun bir süre sonra işçi sınıfının diğer bölgelerine de sıçradı.

Başkentin en yoksul semtlerinden Ettadhamen ve İntilaka’da Çarşamba günü geç saatlerde bir araya gelen protestocular, polis memurları göstericileri kovalarken ve biber gazı sıkarken yolları kapattı, lastik yaktı ve polise taş attı.

Geçen hafta, polisin genç bir adamı soyup dövdüğü sosyal medyada paylaşılan bir video, halk arasında yaygın öfkeyi tetikledi. Birkaç gün sonra bir adamın polis nezaretinde ölümü Tunus’un eteklerindeki Sidi Hassine’de protestolara yol açtı.

Adam uyuşturucu sattığı şüphesiyle tutuklandı, ancak aile polisi onu döverek öldürmekle suçladı. Tunus’un geçici içişleri bakanı olan Başbakanı Hichem Mechichi, iddiaları yalanladı.

Salı günü yüzlerce kişi hükümet aleyhine sloganlarla Sidi Hassine’de toplandı ve yetkilileri polisin tacizini durdurmaya ve olaya karışanları cezalandırmaya çağırdı.

“Özgürlük, özgürlük, polis devleti bitti” diye slogan attılar.

Ciddi ihlaller

Tunus’taki Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şiddetli protestolar sırasında Tunus polisi tarafından tekrarlanan ciddi ihlal iddialarından endişe duyduğunu söyledi.

Gazeteciler sendikası, sendikalar, avukatlar sendikası ve İnsan Hakları Birliği de dahil olmak üzere kırk üç örgüt, polisin cezasız kalmasına son vermek için Cuma günü büyük bir ulusal protesto çağrısında bulundu.

Başbakan Mechichi’ye dava açtıklarını söylediler.

Arap Baharı’nın yoksulluğa, adaletsizliğe ve polis devletine karşı devrimci protestolarından 10 yıldan fazla bir süre sonra, Tunus demokrasiye doğru ilerleme kaydetti, ancak ekonomik sorunları kötüleşti ve bu da tekrarlanan protestolara yol açtı.

En son Ocak protestoları sırasında polis, çoğu reşit olmayan 2 binden fazla kişiyi tutukladı.

İnsan hakları örgütleri yüzlercesinin kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığını söyledi.

İnsan hakları aktivistleri, polis ihlallerinin, 2011’de Cumhurbaşkanı Zine El Abidine Ben Ali’nin baskıcı rejiminin devrilmesinden bu yana elde edilen demokratik kazanımları baltalamakla tehdit ettiğini söyledi.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386