Baş Ağrısı ve Seks Neden Bir Araya Gelir

9 mins read
Baş Ağrısı ve Seks Neden Bir Araya Gelir

Baş Ağrısı ve Seks Neden Bir Araya Gelir

Baş Ağrısı ve Seks Neden Bir Araya Gelir

Yağ ve su. Alkol ve karar. Bilim ve din. Tuz ve yara… Bunlar genellikle eşleştirilen ancak birbiriyle iyi geçinmeyen şeylerdir. Listeye baş ağrıları ve seks de ekleyebilirsiniz – en azından bu eski klişe ve hem eski şakaların hem de hayal kırıklığı dolu gecelerin kaynağıdır. “Bu gece değil, başım ağrıyor” bir partnerin cinsel ilerlemelerini reddetmek için geçerli bir gerekçe ve diğer altta yatan koşullardan sapmak için bir bahane olarak hizmet etmiş oldu.

Bununla birlikte, araştırmalar, baş ağrısı yaşayan herkesin libidosu azalmadığını ve dokunulmak istediğini göstermiştir. Aslında, cinsel bir karşılaşma arzulayabilirler ve bazı baş ağrısı çekenler için seks, ihtiyaç duydukları ağrının giderilmesini sağlar. İki çalışma da baş ağrısı, cinsel istek ve ağrının giderilmesi konularını ele alıyor.

Migren Araştırması

Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Bölümündeki araştırmacılar, migren baş ağrıları ile cinsel istek arasındaki ilişki üzerine bir araştırma yaptılar. Migren, sıklıkla mide bulantısı, kusma ve ışığa duyarlılığın eşlik ettiği şiddetli ve ağrılı bir zonklamadır. Çalışmaya altmış sekiz baş ağrısı hastası katıldı.

Araştırmacılar, bu mütevazı örneklem büyüklüğünden baş ağrısından muzdarip herkesin seksten kaçınmadığını buldu. Migren baş ağrılarından muzdarip araştırma katılımcıları, diğer baş ağrısı kategorilerinden muzdarip olanlara göre daha yüksek düzeyde cinsel istek bildirdiler. Hatta migren hastaları, ağrı bölgelerinde gergin kasların eşlik ettiği baş ve boyunda ağrı olarak ortaya çıkan, en yaygın baş ağrısı türü olan gerilim tipi baş ağrısı çekenlere göre yüzde 20 daha fazla cinsel istek bildirdiler.

Araştırmacılar, migren baş ağrılarının ve cinsel arzunun aynı kimyasal serotoninden etkilenebileceğini varsaydılar. Bireylerde daha yüksek serotonin seviyeleri, düşük cinsel istekle örtüşüyordu. Migren baş ağrılarında düşük seviyelerde serotonin mevcuttur.

Migren ve Küme Baş Ağrısı Rahatlama Çalışması

Bazı migren hastaları, cinsel aktivite ve orgazma atfedilen ağrının hafifletildiğini bildirmektedir. Hambach vd. (2013) 133 baş ağrısı hastası tarafından geri gönderilen anketlerin sonuçlarını bildirdi. Bunlardan 103’ü migren hastaları olarak kategorize edildi ve diğer 30’u küme baş ağrılarından muzdaripti. Küme baş ağrısı, bir seferde haftalarca veya aylarca her gün bir dizi kısa, ancak güçlü baş ağrısı olarak tanımlanır.

Çalışma, cinsel aktivitenin hem migren hem de küme baş ağrıları üzerindeki etkisini değerlendirmek için tasarlandı. Migren grubunda, migren baş ağrıları ile ilişkili semptomların ciddiyetine rağmen, cevaplayıcılar her zaman cinsel aktiviteye katılmaktan caydırılmamışlardır. Araştırmacılar, fiziksel aktivite, hatta hafif aktivite bile migrenin şiddetini artırabileceğinden, bu bulgunun olağandışı doğasına dikkat ettiler.

Migren hastalarının çoğu, baş ağrılarıyla bağlantılı olarak cinsel aktivitede fayda gördüler. Cinsel aktivite ve orgazmın migreni rahatlattığı veya tamamen çözdüğü bildirildi. Migren hafifletme, erkek yanıt verenlerin yüzde 73,3’ü ve kadın yanıt verenlerin yüzde 58’i tarafından bildirildi.

Çalışma, migren hastalarının, çalışmada küme baş ağrılarından muzdarip olanlara göre cinsel aktiviteden daha fazla fayda sağladığını buldu. On bir küme baş ağrısı çeken kişi (N = 30) cinsel aktivite nedeniyle rahatlama bildirdi. Bu on bir kişiden on kişi erkekti. Araştırmacılar tarafından değerlendirilen, gruplar arasındaki bu farklılığın potansiyel bir nedeni, migren hastalarının, migrenin daha şiddetli doğası nedeniyle baş ağrısındaki değişiklikleri küme baş ağrısından daha kolay fark edebilmeleridir.

Hambach vd. seksin bazı baş ağrısı hastaları için hafifletici bir faktör olmasının birkaç olası nedenini öne sürün. Bu açıklamalar, cinsiyetin kendisinin ağrıdan uzaklaşmasını, cinsel aktivite ve orgazma karşılık gelen endorfin salınımını, orgazm sonrası gevşemeyi ve cinsel aktiviteyle ilişkili çeşitli fizyolojik refleksleri, ağrının giderilmesinin genel bir nedeni olabilir. Dahası, araştırmacılar, Wake Forest Üniversitesi’ndeki araştırmacıların, migren ve cinsel arzunun serotonin seviyelerinden etkilendiği hipoteziyle hemfikir.

Elbette, herhangi bir cinsel aktivitede olduğu gibi, kişinin seks isteyip istememesi tamamen kişiye bağlıdır. Baş ağrısı olan bir kişi cinsel olarak uyarılabilir ve cinsel aktivitenin getirdiği ağrıyı hafifletmeyi arar (orgazmla birlikte). Baş ağrısı olan başka bir kişi, 50 fit içinde başka bir kişiyi istemeyebilir. Bazıları için, bir partnerle seks baş ağrısı sırasında kabul edilebilirken, diğerleri sadece kendilerini orgazma mastürbasyon yaparak ağrıyı hafifletmek isteyebilir.

Houle vd. (2006), migren hastalarının cinsel istek duyma ve cinsel aktivite yoluyla ağrı kesici bulma olasılıklarının daha yüksek olabileceğini öne sürmektedir. Ancak cinsiyetin baş ağrılarıyla ilişkisi tamamen hastanın eğilimine bağlıdır. Ve sanırım, “Hadi bu gece yapalım tatlım, başım ağrıyor” diye sık sık duyacağımız bir zamandan çok uzağız.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386