Hristiyanlık: “Eşcinsel / “Homosexual” Sözü Neden Rahatsız Edici Olarak Kabul Edilir?

15 mins read
"Eşcinsel / "Homosexual" Sözü Neden Rahatsız Edici Olarak Kabul Edilir?

Hristiyanlık: “Eşcinsel / “Homosexual” Sözü Neden Rahatsız Edici Olarak Kabul Edilir?

Kitabı mukaddes ve dilbilim eşliğinde bir eşcinsellik tarihi okuması olarak görebilirsiniz

"Eşcinsel / "Homosexual" Sözü Neden Rahatsız Edici Olarak Kabul Edilir?

Bugün Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi ile Mücadele Günü. Bu günün tarihi, eşcinselliği 1990 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’ndan çıkarma kararını anmak için seçildi.

Bugünün ruhuna uygun olarak, neden şimdi aşağılayıcı bir kavram olarak değerlendirildiğini anlamak için “eşcinsel / “homosexual”” kelimesine bir göz atalım.

Eşcinsel çekicilik veya “eşcinsellik”, “kendi cinsiyetinden insanlara cinsel veya romantik olarak ilgi duyma” durumudur. Eşcinsel, lezbiyen, biseksüel ve queer, aynı cinsten üyelerden etkilenen kişileri tanımlamak için tercih edilen başlıca terimlerdir. Bu cinsel yönelim, halk arasında “heteroseksüel” olarak bilinen “karşı cinsten bireylere yönelik cinsel çekim” olan “heteroseksüellik” in zıttıdır. (Bu, gey için argo olarak “bükülmüş” ile karşılaştırılır.)

“Eşcinsellik” kelimesi ortaya çıkmadan önce, erkekler arasındaki cinsel ilişkiler “sodomi” olarak adlandırılıyordu. Sodomi, Sodom ve Gomorrah’ın İncil masalındaki kasabanın adı olan Latince Sodoma’dan türetilmiştir. Yaratılış Kitabı (19) bu şehirleri ahlaksız olarak ve ateşle yıkılmalarını Tanrı’nın ilahi yargısı olarak tanımlamaktadır. Sodom ile eşanlamlı hale gelmiştir. “Eşcinsellik” Bu ilişkinin bir sonucu olarak, gey cinsel faaliyetin suç sayılmasının uzun bir geçmişi vardır. Tarihsel olarak, “Sodomi yasaları” heteroseksüel ilişki dışındaki cinsel eylemleri, özellikle de erkekler arasındaki oral seks ve anal seksi kınamıştır. Sodomi eylemi kişiyi “sodomite” haline getirdi ve geçmişte acımasız cezalar uygulandı. Ortaçağ Hıristiyan Avrupa’sında, Sodom ve Gomorrah’ın İncil’deki ateş ve kükürt kaderine dayanılarak sodomitler kazıkta yakıldı. Amerika kıtasının Avrupalı ​​sömürgeleştirilmesi, İspanyol fatihler, “Kızılderili sodomitleri” kamuya açık infaz veya köpekler tarafından parçalara ayrılma dahil olmak üzere ağır cezalara maruz bıraktı.

İncil Sözlerinin Tarihi

“Eşcinsellik” artık pek çok ülkede suç olarak görülmüyor, ancak bazı insanlar bunu hala günah olarak görüyor. Bu kısmen, İncil’deki Sodom ve Gomorrah masalına dayanmaktadır. İronik bir şekilde, bu bölümler gey cinsiyeti şehirlerin yok edildiği “günah” olarak açıkça tanımlamıyor. Muhafazakar Hıristiyanlar, Tanrı’nın erkekleri ve kadınları birbirlerini tamamlamaları ve doğurmaları için yarattığına inanırlar. Eşcinsel seks üreme değildir, bu yüzden bunu cinsel sapkınlık olarak algılarlar. “Ahlaksız”, “ahlaksız” ve “sapık” olarak damgalanmıştır. Gey seksin “normal” bir seks türü olmadığını ve bu tür cinsel ilişkilerin “normal” bir aile yaratmadığını söylüyorlar. Eşcinsel seks, “Tanrı’nın kanununa aykırı” olan ve bir “iğrençlik” olan “şeytanın yaratılışı” olarak tanımlanır. İncil’den birkaç önemli pasaj, aynı cinsiyetten eylemlere karşı yasaklar olarak yorumlanır. Levililer (18:22) şöyle der: “Bir kadınla olduğu gibi bir erkekle yalan söylemeyeceksin; bu bir iğrençliktir ”. Levililer (20:13) ekliyor:“ Bir erkek bir kadınla olduğu gibi bir erkeğin yanında yatıyorsa, ikisi de iğrenç bir şey yapmışlardır; şüphesiz ölümle cezalandırılacaklar; onların kanları üzerlerinde. ” Kutsal Yazıların aşağıdaki pasajları da eşcinsel cinsiyetin bir günah olduğu inancını desteklemek için kullanılmıştır: 1 Samuel 18: 1, 2 Samuel 1:26, Yargıçlar 19:22, Petrus 2: 6–10, 1 Krallar 14:24, 1 Krallar 15:12, Yahuda 1: 7, Matta 8, Luka 7, 1 Timoteos 1: 8-10, Romalılar 1: 18–32 ve 1 Korintliler 6.

Ancak bu yoruma açıktır. Havari Pavlus Korintlilere Birinci Mektup’ta (6: 9-10) Yunanca malakoi ve arsenokoitai sözcüklerini kullanarak “Tanrı’nın krallığını miras almayacak” zalimlerden söz eder. Bunlar İncil’in Gözden Geçirilmiş Yeni Standart Versiyonunda sırasıyla “erkek fahişeler” ve “sodomitler” olarak çevrilmiştir, ancak orijinal anlamları oldukça tartışılmaktadır. Malakoi kelimenin tam anlamıyla “yumuşak” anlamına geliyordu ve Mukaddes Kitapta herhangi bir cinsel davranışla hiçbir ilgisi olmayan başka yerlerde (Matta 11: 8 ve Luka 7:25) kullanıldı. Malakoi asla aynı cinsiyetten cinsel davranışa atıfta bulunulmadan kullanılmazken, kelime Pavlus’un Mektupları ile çağdaş yazılarda heteroseksüel insanlara ve faaliyetlere atıfta bulunur. Malakoi bunun yerine ahlaki açıdan zayıf, cesareti olmayan veya kadınsı bir adama atıfta bulunabilir. Arsenokoitai’nin kesin anlamı bilinmemektedir. Bireylerin cinsel istismarı veya istismarına atıfta bulunulmasına rağmen, ilk kez 1 Korintliler’de ortaya çıkmıştır. O zamanlar, paiderastes, pallakos, kinaidos, arrenomanes ve paymentophthoros gibi aynı cinsiyetten davranışlarda bulunan kişilerin isimleri zaten vardı, ancak bu kelimeler kullanılmazken, malakoi ve arsenokoitai hiçbir zaman özel olarak geylere atıfta bulunmak için kullanılmadı.

Bu sahte yorumlara rağmen, bu pasajın modern tercümeleri “eşcinsellik” e açık atıflarda bulunmaktadır. İngiliz Standart Versiyonu (2011) hem malakoi hem de arsenokoitai‘yi “eşcinselliği uygulayan erkekler” olarak tercüme eder. Kitap şöyle diyor: “Yoksa günahkârların Tanrı’nın krallığını miras almayacağını bilmiyor musunuz? Aldatılmayın: ne cinsel ahlaksızlar, ne putperestler, ne zina yapanlar, ne eşcinsellik uygulayan erkekler, ne hırsızlar, ne açgözlüler, ne sarhoşlar, ne tacizciler, ne de dolandırıcılar Tanrı’nın krallığını miras alacak.”

Aynı Cinsiyetten Cazibe (Same-Sex Attraction) Kavramı

Bununla birlikte, bir cinsel yönelim olarak aynı cinsiyetten çekicilik kavramı nispeten yenidir ve “eşcinsel / homosexual” ve “eşcinsellik / homosexuality” kelimeleri, Macar gazeteci Károli Mária Kertbeny tarafından icat edildiği 1869 yılına kadar ortaya çıkmadı. “Eşcinsellik”, İncil’in Gözden Geçirilmiş Standart Versiyonunun malakos ve arsenokoitai’yi tek bir kelimeye, “eşcinseller” e indirgediği 1946 yılına kadar herhangi bir Mukaddes Kitap tercümesinde yer almadı. İncil’in diğer versiyonları yargılayıcı tercümeler sağlar. 1973 baskısı bu kelimeleri “cinsel sapıklar” olarak çevirir, Kudüs İncilinde “katamitler” ve “sodomitler” kullanılır ve Yeni Uluslararası Sürüm (NIV) “erkek fahişeler” ve “eşcinsel suçlular” terimlerini destekler.

Bu modern İncil referansları gibi olumsuz kullanımların ışığında, “eşcinsel” tarafsız bir terim değildir; bu bir hakarettir. Eşcinsel karşıtı tavırlarla olan ilişkisi sayesinde, “eşcinsel” olumsuz çağrışımlar ve yargıya ulaşmadı. Erken eşcinsel hakları hareketine bunun yerine “homofil hareketi” deniyordu çünkü aktivistler “eşcinsel” kelimesini ve onun olumsuz sonuçlarını reddettiler. “Eşcinsel”, “seks” kelimesini içerdiği için daha da sansasyonelleştirilir. Bu, cinsiyete vurgu yapar, ancak eşcinsel insanlar için cinsellikleri yalnızca insanlıklarının bir niteliğidir. “Homoseksüel” aynı zamanda höpürtü olarak kullanılan – homo ön ekini de içerir. “Homo” genellikle aynı cinsiyetten çekiciliği iğrenç, kirli veya kirli homo ve pis homo gibi saf olmayan bir şey olarak tasvir eden tanımlayıcılarla birleştirilir. Bu olumsuz çağrışımların bir sonucu olarak, “eşcinsel” insanlara atıfta bulunulduğunda aşağılayıcı kabul edilir. Aynı cinsten eğilimli insanlar, kendilerini tanımlayan bir etiket olarak “eşcinsel” i kullanmaktan kaçınırlar, bunun yerine kendilerine bir dizi tercih edilen terimle atıfta bulunurlar, en yaygın olarak “gey”, “lezbiyen”, “biseksüel” veya “queer”. Günümüzde çoğu kullanımda, “eşcinsel” eski moda, mesafeli ve klinik olarak algılanmaktadır.

Tarihsel olarak, “eşcinsellik” kelimesinin tıbbi anlamları vardı. Yakın zamana kadar, aynı cinsiyetten çekicilik bir “hastalık”, “hastalık”, “kusur”, “bozukluk” veya bir akıl hastalığı olarak patolojik hale getirildi. (Bazı topluluklarda hala durum budur.) Eşcinsel çekim toplum, aileler ve özellikle çocuklar için bir tehlike olarak sunulmuştur. Pedofili, çocuk istismarı, ensest ve hayvanlarla cinsel ilişki gibi cinsel sapkınlıkla ilişkilendirilmiştir (daha önceki “adamcağız” tanımına geri dönülmüştür). Bu teori, “eşcinselliğin” beyin travması, cinsel taciz, baskın bir karşı cinsten bir ebeveyne sahip olması veya aynı cinsiyetten ebeveynin olmaması gibi psikolojik veya fizyolojik bir temeli olduğunu savunuyordu. Ayrıca pornografi izlemenin veya soya içeren yiyecekleri yemenin etkileriyle de bağlantılı. “Eşcinselliğin” bir nedeni olduğu fikri, psikiyatristler, psikologlar veya doktorlar tarafından “iyileştirilebileceği” inancına yol açtı. Psikiyatrik tedaviler arasında bilişsel-davranışçı teknikler, hipnoz, kaçınma terapisi, elektrokonvülsif terapi ve lobotomi yer alıyordu. Cinsel yönelimi değiştirmeye yönelik tıbbi ve cerrahi girişimler arasında hormon tedavileri, histerektomi, vazektomi ve hadım etme vardı.

Holokost sırasında, binlerce gey erkek Nazi toplama kamplarında hapsedilirken, bazıları cinselliklerini “iyileştirmek” amacıyla denendi. Amerikan Psikiyatri Birliği, Teşhis ve İstatistik El Kitabının (DSM) ikinci baskısında, “eşcinsellik” tanısını ruhsal bozukluklar listesinden 1973’e kadar çıkarmıştı.

Kelimenin yüklü geçmişi göz önüne alındığında, “eşcinsel” kelimesinin neden paydaşlar ve müttefikleri tarafından kaçınılan homofobik bir terim olarak algılandığını görmek çok açık.

Dr. Karen Stollznow ( Amerikalı dilbilimci ve yazar)

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386