İlk Film Ne Zaman Yapıldı?

5 mins read
İlk Film Ne Zaman Yapıldı?

İlk Film Ne Zaman Yapıldı?

İlk Film Ne Zaman Yapıldı?

 

Şimdiye kadar yapılan ilk film Roundhay Garden Scene’di. 2,11 saniye sürer ve bir bahçede yürüyen dört kişiyi tasvir eder.

Siz şimdi “Film” kelimesini düşündüğünüzde, muhtemelen bugün bildiğimiz haliyle sinema filmlerini aklınıza getirdiniz. Yani, ilk sinema filmi Roundhay Garden Scene’di. Ama ne zaman yapıldı ve hareketsiz resim çekmekten hareketli fotoğraflara nasıl geçtik? Hadi bulalım.

İlk Film Ne Zaman Yapıldı?

Şimdiye kadarki ilk film, Roundhay Garden Scene 1888’de çekildi. Fransız bir mucit olan Louis Le Prince, filmi İngiltere’deki Leeds’de kaydetti. Muhtemelen dünyadaki hayatta kalan en eski film ve sadece 2,11 saniye sürüyor.

Filmin Kısa Tarihi

  1. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında birçok insan bir film yapmaya çalıştığı için, film meraklıları ve uzmanlar, şimdiye kadar yapılmış ilk film hakkında şüphelere sahipler. Ama kafa karışıklığının nedeni nedir?

Le Prince’in filmine gelince, kronofotografi süreciyle elde edilmiş fotoğrafları vardı. Bir film yapmayı bilse bile, Le Prince’in yaşamı boyunca insanlar bu film denemesini asla göremezlerdi. Fotoğraflar ancak 1930’da 35 mm’lik bir filmde isim bankası süreci ile hayat buldu. Bu nedenle, görüntü daha erken olmasına rağmen, teknik olarak 1930’daki ilk filmdi. Dahası, bazıları Stanford’un Palo Alto Stok Çiftliğinde 1878’de Eadweard Muybridge’in yaptığı ilk film olduğunu düşünüyor. Muybridge bir seri fotoğrafçılık ustasıydı. Hayvan ve insan hareketlerini analiz etmek için kullandı. En ünlüsü, 1867 deneyi olan, 24 kamerayla çekilen The Horse in Motion. Onları atın hareketinin yönüne çapraz olarak yan yana yerleştirdi.
At ipleri geçip yırtıp atarken, tetiği kameranın üzerinde çalıştırdı ve atışları yaptı. Sonuç, belirli aralıklarla atın fotoğraflarıydı.

Uluslararası Tanınan Filmler

“Şimdiye kadar yapılmış ilk film neydi?” Sorusunun cevabı için bir adayımız daha var. 1895 yılına dayanan Lumière Fabrikasını Terk Eden İşçiler. Yönetmeni, ünlü Lumière kardeşlerden biri olan Louis Lumière idi. Sadece 45 saniye sürdü ve gösterime bir franklık bilet fiyatını ödeyen sadece 35 seyirci katıldığından, organizatörlere 35 franklık bir gelir getirdi. Ayrıca, 1896’nın başında Lumière, dünya çapında 1.500’e yakın gösterime sahip olan ünlü eseri La Ciotat’ta Bir Trenin Gelişini sergileyecek. Dolayısıyla, filmi ticarileştiren ilk kişiler olarak Lumière kardeşleri düşünebiliriz.

Hollywood’da Yapılan İlk Film

Hollywood’da çekilen ilk film, D. W. Griffith’in yönettiği In Old Calfornia’ydı. Hollywood bölgesinin güzel manzarasını keşfettikten sonra filmi 1910’da çekti. Film uzmanları yıllarca Hollywood’un ilk filminin Cecil B. DeMille’in 1914 tarihli The Squaw Man olduğunu düşündüler. Ancak Griffith’in 17 dakika süren parçasını keşfettikleri için adını aldı. Geldiği kadarıyla ilk Disney filmi 1937’den Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’di. Uzun metrajlı animasyon filmi Grimm kardeşlerin hikayesini anlatıyor. Walt Disney, bu filmle 11. Akademi Ödülleri’nde önemli ekran yeniliği dalında Akademi Onur Ödülü kazandı.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386