Dikkat eksikliği ve hafızası zayıf olan çocukların yetişkinlikte depresyon ve psikoz olasılığı daha yüksek

3 mins read
Dikkat eksikliği ve hafızası zayıf olan çocukların yetişkinlikte depresyon ve psikoz olasılığı daha yüksek

Dikkat eksikliği ve hafızası zayıf olan çocukların yetişkinlikte depresyon ve psikoz olasılığı daha yüksek

Bilim insanları, dikkat eksikliği ve hafızası zayıf olan çocukların yetişkinlikte depresyon ve psikoz gibi zihinsel sağlık durumları geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu konusunda uyarıyor.

They set out to look for any links between childhood cognitive problems such as lack of control and memory issues, and later life mental health conditions. Stock image

Araştırma gösteriyor ki, hafıza sorunları ile mücadele eden ve dikkat dağınıklığına sahip çocukların yetişkin olduklarında zihinsel sağlık sorunları geliştirme olasılıkları daha yüksek.

Birmingham Üniversitesi’nden araştırmacılar, 1991 ve 1992 doğumlu 13.988 kişiden oluşan bir kohortun verilerini analiz etti ve on yıllar boyunca yeniden inceledi.

Koronavirüs vaka sayısı 136 milyonu aştı

Yüz Germe İşleminin Psikolojimize Etkisi

Açık erişimli tıp dergisi Jama Network Open’da yayımlanan bulgular, dikkat eksikliği bulunan 8 yaşındaki çocuklarda 11-12 yaşlarında borderline kişilik bozukluğu semptomları ve 18 yaşında depresyon görüldüğünü ortaya koydu.

10 yaşındaki çocukların dürtüsel tepkilerini durdurmada sorunlar yaşamasının 17-18 yaşlarında psikoz geçirmesiyle ilişkili olduğu tespit edildi.

Yine 10 yaşındaki çocukların çalışma belleğinde sorunlar bulunmasının, 22-23 yaşlarında hipomaniden mustarip olmasıyla bağlantısı bulunduğu belirtildi. Ancak bilim insanları mevcut psikopatolojik koşulları kontrol ettiğinde, söz konusu ilişkinin ortadan kalktığını keşfetti. Bu durum, daha fazla çalışma yapılması gerektiği anlamına geliyor.

Araştırma ekibi, yetişkinlerde teşhis edilen akıl hastalıklarının yüzde 75’inin çocuklukta veya ergenlikte başladığına dikkat çekti. Çocuklarda bahsi geçen sorunları belirleyip erken tedaviye başlamanın, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde belirli akıl hastalıklarına yakalanma riskini azaltabileceğini ifade etti.

Araştırmanın başyazarı Dr. Isabel Morales-Munoz, “Çalışmamız, çocukluktaki bilişsel bozuklukların gençlerin akıl sağlığı üzerindeki potansiyel etkisine işaret ediyor. Belirli koşullarda belirli ilişkiler olduğunu gösteriyor” dedi ve ekledi:

Bilişsel bozuklukları hafifletmeye yönelik önleme stratejileri, bu tür çocukların ergenlikte ve genç yetişkinlikte bunlarla bağlantılı akıl hastalıkları geçirme ihtimalini azaltabilir.

Kaynak link dailymail

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.