The National Interest Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş olasılığını değerlendirdi

11 mins read
The National Interest Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş olasılığını değerlendirdi

The National Interest Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş olasılığını değerlendirdi

Her iki ülke de doğu Ukrayna’daki savaşta olası bir tırmanış için silahlı kuvvetlerini seferber etti, ancak Moskova ve Kiev’in şimdilik durmak için nedenleri var. Rusya ve Ukrayna, tartışmalı Donbass bölgesinin her iki tarafında açıklamlar yapıyor ve asker seferber ediyor, ancak çatışma gerçekten yeni bir tırmanma aşamasına mı girdi?

The National Interest  Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş olasılığını değerlendirdi

Donbass’ta Ukrayna birlikleri ile Rusya destekli ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar son haftalarda yoğunlaştı. Gözlemciler, Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk’daki ayrılıkçılara karşı düzenli bombardıman faaliyetlerinde yoğun bir artışa dikkat çekerken, yerel halk da benzer şekilde Ukrayna’dan tank ateşi bildirdi. Beş yaşındaki Vladislav Shikhov adlı çocuk bir patlamada öldü. Kendini Halk Cumhuriyeti ilan eden ayrılıkçı Donetsk,  (DNR), söz konusu patlayıcı silahın Ukraynalı bir drone tarafından atıldığını iddia ederek, Ukrayna ordusunu Shikhov’un ölümünden sorumlu tuttu, ancak Kiev, DNR’nin açıklamasına itiraz ediyor.

Rusya ve Ukrayna, birbirlerini kışkırtıcı davranışlarla suçlayarak, bir kez daha doğrudan çatışma olasılığına hazırlanıyor. Moskova, Donbass sınırı boyunca asker varlığını önemli ölçüde artırdı, ayrıca tren yükleri piyade savaş araçları ve 2S19 Msta-S obüslerini Kırım’a taşıdı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky bu haftanın başlarında, “Sınır boyunca askeri tatbikatlar ve olası provokasyonlar şeklinde kasların gösterilmesi geleneksel bir Rus meselesidir” dedi. Başkan Joe Biden 2 Nisan’da Zelensky ile konuştu ve “Rusya’nın Donbas ve Kırım’da devam eden saldırganlığı karşısında ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini” vaat etti.

  • Zelensky hükümeti, 2008 Rus-Gürcü Savaşı’na giden nihayi stratejik yanlış hesaplamaların tekrarlanmasına davetiye çıkarmak için ayrılıkçı bölgelerini zorla geri almaya çalışırsa Amerikan ve Avrupa desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Çatışma boyunca Kremlin, Rusya’nın kendi topraklarında istediği her yere asker göndermekte özgür olduğunu defalarca ifade etti. Kremlin, Ukrayna’da bir iç savaşın yeniden başlayabileceğinden korkuyor. Ve eğer bir iç savaş, tam ölçekli bir askeri harekat sınırlarımıza yakın bir yerde devam ederse, Rusya Federasyonu’nun güvenliğini tehdit edecek, ”diye ekledi Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov. “Devam eden gerilim yükselişi şimdiye kadar görülmemiştir.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2019’da yaptığı açıklamaları yineleyen Kremlin yetkilisi Dmitry Kozak, Sırp askerleri ve paramiliter birimler tarafından 8.000’den fazla Boşnak Müslümanın 1995 Srebrenica katliamına çağrıda bulundu. Peskov ve Kremlin’e bağlı yorumcular, Kozak’ın sözlerini izleyen Srebrenica benzetmesini açıkladılar ve Ukrayna’daki milliyetçi hareketlerin yaygınlığını, Donetsk ve Luhansk halkına yönelik etnik nefretin arttığını ve Kiev’in Ukrayna’nın eylemleri üzerinde tam kontrol sahibi olmadığı iddiasını belirttiler. Silahlı Kuvvetler, Peskov, Ukrayna tarafının “güneydoğudaki kendi sorununa askeri çözüm konseptini tamamen reddetmediğini” kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesinde Putin, Ukrayna’yı “kışkırtıcı” askeri eylemlerle suçladı, Ukrayna’nın Rusya’nın askeri hareketlerinin, Rus muhalefet figürü Alexei Navalny’nin hapse atılmasına yönelik uluslararası öfkeden uzaklaşmak için bir numara olduğu yönündeki suçlamasını reddetti ve Rusya’nın ordusunu anlattı. doğası gereği tamamen savunma amaçlı olarak inşa.

Donbass üzerindeki gerilim artarken, Ukrayna, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üyelik için hızlandırılmış bir yol için baskı yapmaya devam ediyor. Donbas’taki savaşı sona erdirmenin tek yolu NATO’dur. Ukrayna’nın MAP’ı (Üyelik Eylem Planı) Rusya için gerçek bir sinyal olacak ”dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna’nın NATO hedefinin “yalnızca güneydoğudaki durumun büyük ölçüde tırmanmasına yol açmayacağı, aynı zamanda Ukrayna devleti için geri döndürülemez sonuçlar doğurabileceği” konusunda uyardı. Washington, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne genel desteğini ifade ederken, Ukrayna’nın NATO hedeflerini desteklemeyi reddetti. Bu arada Almanya ve Fransa, Ukrayna için bir MAP’a açıkça karşı çıktı.

Kiev ise Cuma günü Donbass bölgesine büyük bir askeri saldırı düzenlemeyeceğini açıkladı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Ruslan Khomchak, “Geçici olarak işgal edilen bölgelerin zorla kurtarılması, kaçınılmaz olarak çok sayıda sivilin ölümüne ve ordu arasında kayıplara yol açacaktır, bu Ukrayna için kabul edilemez,” dedi. Cuma günü yayınlanan bir açıklamada.

Donbass çatışması görünürde net bir sonu olmadan kaynamaya devam ederken, Putin daha güçlü bir politika çizgisi benimsemeleri için Rus politikacıların ve önde gelen siyasi yorumcuların artan baskısıyla karşı karşıya. Rusya Komünist Partisi başkanı Gennady Zyuganov, Kremlin’i bir kez daha Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin tanınmasını genişletmeye çağırdı; bu, büyük olasılıkla Donbass bölgesine açık Rus askeri akınlarının eşlik edeceği bir hareketti. Russia Today (RT) genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, Ocak ayı sonlarında benzer bir çağrı yaptı: “Ana Rusya, Donbas’ı eve götür.” Milletvekili Aleksandr Sherin, Ukrayna’nın NATO’ya katılımının yakın tehdidine atıfta bulunarak, Donetsk ve Lugansk’ın emilmesini, Rusya’nın batı sınırlarını batıya karşı güçlendirmek için acil bir ulusal güvenlik ihtiyacının bir parçası olarak nitelendirdi.

Peki, Donbass’taki savaş buradan nereye gidebilir?

Şu anda Rusya’nın silahlı kuvvetlerini tartışmalı Donbass bölgesine -en azından önleyici olarak değil, yürütmeye hazırlandığına dair hiçbir gösterge yok. Bunu yapmak, Rusya’nın Minsk Barış anlaşmalarını açıkça yürürlükten kaldırması anlamına gelir ve daha fazla yaptırım ve olası askeri sonuçlar doğurur. O halde Rus asker hareketleri caydırıcı bir önlem olarak yorumlanabilir; Moskova’nın Ukrayna’nın doğuya yönelik bir taarruzuna ezici bir güçle yanıt verme kararlılığının bir işareti. Kiev de aynı mantığa bağlı. Zelensky hükümeti, 2008 Rus-Gürcü Savaşı’na giden nihayi stratejik yanlış hesaplamaların tekrarlanmasına davetiye çıkarmak için ayrılıkçı bölgelerini zorla geri almaya çalışırsa Amerikan ve Avrupa desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Hem Rusya hem de Ukrayna ilk askeri hamleyi yaparlarsa, statüko ile bir tür huzursuz denge yaratırlarsa büyük bir siyasi dezavantaja sahip olacaklar. Bu son tırmanış turuna ve ona eşlik eden kılıç sarsıntılarına rağmen, bu temel jeopolitik hesabın değiştiğini gösteren hiçbir şey yok.

Mark Episkopos, The National Interest için ulusal güvenlik muhabiridir.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381