İrlanda Başbakanı, Kuzey İrlanda şiddetinde “sarmal” a karşı uyarıda bulundu

7 mins read

İrlanda Başbakanı, Kuzey İrlanda şiddetinde “sarmal” a karşı uyarıda bulundu

İrlanda Başbakanı, Kuzey İrlanda şiddetinde "sarmal" a karşı uyarıda bulundu 1

İrlanda başbakanı Micheal Martin, Cumartesi günü Kuzey İrlanda’daki mezhep çatışmasına “dönüş” e karşı uyardı, bir hafta süren kargaşanın son gecesinde olaylar sırasında 14 polis yaralandı

Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı (PSNI), Cuma gecesi Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ın ceplerinde polis memurlarına atılan benzin bombaları ve duvar işçiliğiyle karışıklığın alevlendiğini söyledi.

Çatışmalarda yaralanan toplam memur sayısı 88’e ulaştığı için bir araba da kaçırılarak ateşe verildi ardından polis hatlarına doğru itildi.

Başka yerlerde, polis kuzeydeki Coleraine kasabasında 40 kişilik bir kalabalığa çarptı ve bir adam, Belfast’ın kuzeyindeki Newtownabbey’deki kargaşanın ardından “şüpheli durumlarda benzin bombası bulundurmakla” suçlandı.

Cumartesi, 3.600’den fazla insanın ölümüne neden olan Kuzey İrlanda’daki İngiliz yönetimi yüzünden otuz yıldır süren çatışmayı sarsan 1998 Hayırlı Cuma Anlaşmasının 23. yıldönümünü kutladı.

Martin yaptığı açıklamada, “Anlaşma oluşturmaya ve aslında gelecek nesillere mezhep cinayetlerinin ve siyasi anlaşmazlığın o karanlık yerine geri dönmemesini borçluyuz” dedi.

“Şu anda siyasi liderliğin sorumluluğunu üstlenenlere, öne çıkıp üzerimize düşeni yapma ve bunun olmamasını sağlama konusunda özel bir sorumluluk var.”

İrlanda dışişleri bakanı Simon Coveney, “zor ve endişe verici bir hafta oldu” dedi.

“Bu yıldönümü, hepimizin sahip olduğu sorumlulukların yanı sıra siyasetin, kararlılığın ve diyaloğun neleri başarabileceğinin bir hatırlatıcısı olarak geliyor” dedi.

“Şimdi ihtiyacımız olan ruh bu.”

İngiltere’nin Kuzey İrlanda Sekreteri Brandon Lewis, “Kuzey İrlanda’yı bölücü geçmişini geride bırakarak desteklemek hepimizin görevidir” dedi.

Son yıllardaki en şiddetli huzursuzluk, esas olarak Birleşik Krallık yanlısı sendikacı topluluktan kaynaklandı.

Brexit ve İrlanda yanlısı milliyetçi topluluklarla mevcut gerilimler nedeniyle ortaya çıkan ekonomik altüst oluş nedeniyle bazı çevrelerde kızgınlık kaynıyor.

İngiltere’nin bu yılın başında AB’den ayrılmasının ardından, eyalet şu anda AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti aracılığıyla bloğu sınırladığı için, İngiltere anakarasından Kuzey İrlanda’ya taşınan bazı mallar için kontroller ve tarifeler getirildi.

Ancak ayrılış anlaşmasının Kuzey İrlanda Protokolünü eleştirenler, artık İrlanda Denizi’nde bir sınırın yürürlükte olduğunu ve Birleşik Krallık’ta kalmak isteyen sendikacıları ihanete uğramış hissederek bıraktığını söylüyor.

Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nde Robert Schuman İleri Araştırmalar Merkezi direktörü Brigid Laffan, Al Jazeera’ya protokolün “Londra’nın onlara bakacağı” sadık duygusunu zayıflattığını söyledi.

“Yani sendikacılar ve sadık olanlar şimdi kendilerini daha savunmasız hissediyorlar ve bu daha sonra sadık bölgelerdeki birçok sosyoekonomik sorunun üstüne geliyor” dedi.

“O halde bugün Kuzey İrlanda’da gördüğümüz şey çok tehlikeli.”

Şiddet aynı zamanda milliyetçi topluluğa da sıçradı. Perşembe gecesi milliyetçi isyancılar, zırhlı polis araçlarının saflarına benzin bombaları, havai fişekler, tuğlalar ve şişeler fırlatarak sendikacı bir bölgeye ilerlemelerini engellediler.

Memurlar yıllardır ilk kez bir tazyikli su sıktı ve gece geç saatlere kadar kabaran kalabalığı geri püskürttü.

Önceki akşam, sendikacı ve milliyetçi mahalleleri ayıran bir “barış duvarı” nın kapıları ateşe verildi.

Polis, her iki taraftan gelen kalabalığın birbirine benzinli bombalar, füzeler ve havai fişeklerle saldırmak için geçtiğini söyledi.

Belfast’taki sendikacı topluluklarda Cuma yürüyüşleri planlanmıştı, ancak Kraliçe II. Elizabeth’in kocası Prens Philip’in öldüğü haberinin ardından iptal edildi.

Sendikacı bir mahallede aceleyle dikilen bir pankart, “Protestolar Kraliçe ve Kraliyet Ailesi’ne saygı göstergesi olarak ertelendi” duyurdu.

Cuma günkü isyan, haftanın başlarına göre daha az telaffuz edilirken, önümüzdeki günlerde yeni bir ivme kazanacağından korkuluyor.

Kuzey İrlanda’nın birinci bakan yardımcısı ve milliyetçi parti Sinn Fein genel başkanı Michelle O’Neill Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, “Önümüzdeki hafta sonu için endişeliyim” dedi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386