Esrar Kullanımının Davranışsal Etkileri

10 mins read
Esrar Kullanımının Davranışsal Etkileri

Esrar Kullanımının Davranışsal Etkileri

Esrar Kullanımının Davranışsal Etkileri

Yabani ot, ot, toz…  Nasıl adlandırmak isterseniz isteyin, esrar giderek daha fazla ABD eyaletinde yasal hale geliyor. Esrarın eğlence amaçlı kullanımı 14 eyalette yasaldır ve suç olmaktan çıkarılmıştır, yani 16 eyalette çok küçük bir ceza vardır. Ayrıca 36 eyalet, doktor reçetesi ile tıbbi nedenlerle esrar kullanımına izin vermektedir.

Esrar suç olmaktan çıkarıldıkça, kanıtların kullanımında bir artış göstermesi şaşırtıcı değil. Birçoğu zararsız olduğuna inanmasına rağmen, marihuana ağrı, motivasyon, hafıza, ruh hali ve ödül işleme dahil olmak üzere çok çeşitli beyin fonksiyonlarını etkileyen psikoaktif özelliklere sahip bileşikler içerir.

Yeni bir sistematik inceleme, soruyu cevaplamak için kanıtlara bakar, esrar kullanımı olumsuz davranışsal sonuçlara yol açar mı?

Bu soruyu cevaplamak için Toronto Üniversitesi‘nden araştırmacılar, rekreasyonel esrar kullanımının zihinsel sağlığı ve işleyişi nasıl etkilediğini inceleyen 1995’ten 2020’ye kadar yürütülen 124 çalışmayı topladı. Esrarın zihinsel sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara yol açtığı dört ana alan belirlediler.

Esrar Bilişimi Nasıl Etkiler?

Araştırmacılar, kronik esrar kullanımının hafıza, karar verme ve dikkat dahil olmak üzere bilişin belirli yönlerini etkilediğini buldu. Spesifik olarak, daha fazla marihuana kullanmanın, özellikle marihuanayı ergen olarak kullanmaya başlayan katılımcılar arasında, hafızada daha büyük hatalara yol açtığını buldular.

Ayrıca, kullanıcılar yüksekken meydana gelen bilişsel bozuklukların, esrara tolerans geliştirmemiş katılımcılar arasında daha fazla olduğunu buldular.

Motivasyon

Biliş ile karşılaştırıldığında, esrar kullanımının motivasyonu nasıl etkilediğine dair daha az kanıt var. Motivasyonu tanımlamanın ve ölçmenin standartlaştırılmış yollarının olmaması, araştırmacıların çalışmalarını daha da zorlaştırıyor. Ek olarak, gözden geçirme yazarları sadece esrarın motivasyonu nasıl etkilediğine dair kesitsel çalışmalar buldular; bu, daha kesin nedensel açıklamalar sağlayabilecek randomize, kontrollü denemeler yerine zamanında bir anlık görüntü sağlıyor.

Sınırlamalar göz önüne alındığında bile, kronik marihuana kullanımının motivasyonun azalmasına, “çalışma veya rekabet etme arzusunun kaybına” ve hedef belirleme ve bu hedeflere ulaşma konusunda daha az ilgiye neden olduğuna dair bazı kanıtlar var.

Psikososyal İşlevsellik

Oldukça büyük bir veri kümesi, gençlerin gelişimleri sırasında sürekli olarak esrar kullandıklarında, liseyi bitirme olasılıklarının daha düşük olduğunu ve bir üniversite diplomasını tamamlama olasılıklarının daha düşük olduğunu gösteriyor. Düzenli olarak esrar kullanan lise öğrencilerinin derse gitme, ev ödevlerini tamamlama ve iyi notlar alma, hatta buna değer verme olasılığı daha düşüktür. Bazı kanıtlar, esrar kullanmaya erken yaşamda başlayan ve sıklıkla kullanan kişilerin genel nüfusa kıyasla daha az ekonomik başarıya sahip olduğunu göstermektedir.

İnceleme yazarları, Yeni Zelanda’da bir grup çocuğu esrar kullanımını takip ederken orta yetişkinlik dönemine kadar takip eden bir çalışma buldu. Katılımcılar, ebeveynleri kullanmışsa, davranış bozukluğu teşhisi konmuşsa, yenilik arayışı olarak sınıflandırılmışsa veya çocukken travma geçirmişse, yetişkin olarak esrarı kronik olarak kullanma eğilimindeydi. Ve yetişkin olarak sık sık esrar kullananların, diğer faktörleri kontrol ettikten sonra bile zihinsel sağlık sorunları yaşama ve ek maddeleri kötüye kullanma olasılığı daha yüksekti.

Psikiyatrik Sağlık Üzerindeki Etkisi

Sık esrar kullanımının zihinsel sağlık sorunlarına yol açtığına dair bazı kanıtlar var, ancak sorun karmaşık ve verilerle tam olarak açıklanmıyor. Örneğin, birçok çalışma, ergenlik çağında ne kadar çok esrar kullanırsa, depresyon belirtileri yaşama olasılığının o kadar yüksek olduğunu göstermektedir. Ancak çalışmalar tutarsız ve bazıları nikotin veya alkol kullanımı gibi diğer faktörleri hesaba katmıyor.

Esrar ve kaygı ile ilgili kanıtlar da karışıktır. Bazı araştırmalar, esrar kullanımının artan anksiyete duygularına yol açtığını göstermektedir. Ancak, CBD’nin sosyal stres testlerinde kaygıyı azalttığını bulan kannabidiol veya CBD’nin başka randomize kontrollü çalışmaları da var.

Araştırmacılar esrar kullanımı, depresyon ve anksiyeteyi birbirine bağlayan mekanizmaları anlamıyor. Esrar kullanımının zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilecek nörobiyolojik bir olaylar zincirine neden olduğunu varsayıyorlar. Ancak akıl sağlığı semptomları, esrar kullanımının psikososyal yönleriyle de ilişkili olabilir; örneğin, düşük eğitim kazanımı, depresyon ve anksiyete riski ile de ilişkilidir.

Araştırmacılar, esrar kullanımı ile psikoz arasında güçlü ve net bir ilişki buldular, bu durum zihnin gerçeklikle bir miktar temasını kaybettiği bir durum. Ağır, daha sık esrar kullanıcıları ve hayatın erken dönemlerinde esrar kullanmaya başlayanlar, psikoz için daha büyük bir risk altındadır.

Birlikte ele alındığında, bu veriler, esrar kullanımına dair bazı net eve götürme mesajları ile uyarı niteliğinde bir resim çiziyor: Esrar, özellikle genç yaşta başladığında ve sık kullanıldığında, zihinsel sağlık sorunlarına yol açtığı ve kullanıcının eğitimsel kazanımını ve istihdamını etkilediğine dair kanıtlar var seçenekler. En güçlü kanıt, esrar kullanımının psikoza yol açabileceğini ve ayrıca depresyon ve anksiyeteye katkıda bulunabileceğini ve bilişsel işlevi etkileyebileceğini göstermektedir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386