1959’da Ordu’da İlk Kadın Avukat “Çiğdem Vural”

7 mins read
1959'da Ordu'da İlk Kadın Avukat Çiğdem Vural

1959’da Ordu’da İlk Kadın Avukat “Çiğdem Vural”

1959'da Ordu'da İlk Kadın Avukat Çiğdem Vural
Çiğdem Vural

Çiğdem Vural , Alabeyoğullarından Hakim Azmi Yurdakul ile Ataoğullarından öğretmen Hamiye Ataoğlu’nun kızıdır.İlk orta ve lise eğitimini Ordu’da tamamladıktan sonra Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi. Fakülte sıralarında evlendiği Orhan Vural ile 1959 yılında Ordu’ya dönüp Hazine Avukatlığına başladı. Ordu’nun ilk kadın avukatı olarak Çiğdem Vural, mahkeme heyetleriyle birlikte o yıllarda dağ tepe keşiflere gitti.

Örgütlenmenin gücüne inanarak 1959 yılında kurucusu olduğu Türk Kadınlar Birliği Ordu Şubesi’nin 10 yıl Başkanlığını yaptı.

Eşi Orhan Vural’ın CHP Ordu milletvekili seçildiği 1969 yılına kadar Ordu’nun sosyal hayatındaki değişikliklere öncü oldu. Ordu’da 1950li yıllarda sadece erkeklerin gece şehir lokal ve lokantalarında toplanmalarına karşın ; Çiğdem Vural tüm eleştirileri göze alarak , yeni açılan Turist Otel’ de düzenlediği danslı ve eşli eğlencelerle Ordulu ailelerinin eşleriyle birlikte gece eğlencelerine katılmasını sağladı. Başkanı olduğu Türk Kadınlar Birliği yararına yazın Basma Balosu , kışın Pazen Balosu düzenleyip hem yerli malı kullanmayı teşvik etti hem de tüm eğlencelerden edinilen gelir ile kırsal kesimdeki , hastanelerdeki kadın ve çocuklara yardım sağladı. Her yıl TKB olarak Anneler Gününü Ordu pastanelerinden bağışlanan pastalarla Yetiştirme Yurdundaki çocuklarla kutlamayı ve gönüllü Doktorlar eşliğinde köy ziyaretlerini gelenek haline getirdi. Köylere kundak, bez ,elbise yardımı için evlerde biçki dikiş günleri düzenledi.

Ordu’ya Kenterler, AST başta olmak üzere bir çok özel tiyatroyu Türk Kadınlar Birliği yararına getirtti ve o yılların kısıtlı şartlardaki Ordu’da çoğu sanatçıyı Orduluların evinde ağırlamalarını sağladı.1964 de yakın arkadaşı Uğur Gürsoy’un teşvikiyle OBKT nin çekirdeği Ordu Gençlik Tiyatrosunda başrolünü oynadığı “ O KADIN” adlı 5 perdelik oyunla büyük başarı ve OBKTnin kuruluşu için Ordu’ya gelen Muhsin Ertuğrul’un takdirini kazandı.

Orduspor’un kuruluş aşamasında kuzeni Ali Ataoğlu’na “Boztepe’nin mor menekşeleri ile Karadeniz dalgalarının bembeyaz köpüğü” dediği mor beyaz renklerin seçimi dahil büyük destek verdi. TFF Başkanı Orhan Şeref Apak’ın Ordu’yu ziyaretinde Türk Kadınlar Birliği Başkanı olarak Ordulu kadınlara bir “Kadın Tribünü” istedi ve bu tribün sayesinde seyircilerin daha dikkatli bir dil kullanacağını savundu.

Sahadaki sertliği önlemek için de yine TKB adına Ordu’ya deplasmana gelen takımlar için bir Centilmenlik Kupası koydu. 1968 de Ordu 19 Eylül Stadında en hatasız, küfürsüz ve dostça oynayan takıma verilen kupayı Afyonspor kazandı. Sert futbolu önlemek için, puan cetvelinde takımların “centilmenlik puanı” olması gerektiğini ısrarla vurguladıysa da bunu hayata geçiremedi. Bir süre orta öğretimde vekil öğretmenlik yaptı. Ordu’da 1960 İhtilali , Fındık Festivali, Atatürk Heykeli Açılışı gibi önemli etkinliklerde hep kürsüde yer aldı ve daha güzel,daha çağdaş bir Ordu için Ordululara ,özellikle gençlere seslendi.

Tam bir Ordu sevdalısı olarak 1969 yılında Ordu’dan ayrılırken yerel bir gazetede “ORDU’NUN SOSYAL HAYATI GİDİYOR” diye başlık atıldı.
Ankara’da da dernek faaliyetlerine devam etti . 7 yıl Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Bu görevle ülkemizi Avusturya ‘da temsil etti. Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliğinden Müşavir Hazine Avukatı olarak 1980 de emekli oldu. 1983 de SODEP Fethiye Şubesinin kurucu üyesi olarak çalıştı. Ankara’da emekliliğini ünlü atölyelerde resim çalışmaları ve sosyal etkinlikli briç turnuvalarında değerlendirdi. Karma sergilerden sonra ilk kişisel sergisini 1999 yılında ORDU’da Sarıkonaklar’da açtı. Ankara Atakule Vakıfbank Galeri ve Çankaya Galeri A da kişisel sergilerine devam etti. 29 Haziran 2006 da Ankara’da aramızdan ayrıldı. Yazar Meltem Vural ile Büyükelçi Volkan Türk Vural ‘ın annesi; Nilperi Şahinkaya’nın anneannesi, Lara Vural Can ile Güler Çiğdem Vural’ın babaannesidir.

Naim Güney

Ordu yerel tarih araştırmacısı. Gazeteci, yazar.

"Tarih" geçmişle gelecek arasında köprü kurmaya imkan tanır ve dün ne olduğumuz, gelecekte ne olabileceğimize dair bize fikirler verir"


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386