Yemenliler sadece ölmekle kalmıyor, ölüme terk ediliyorlar

9 mins read
Yemen'de insanlar ölmekle kalmıyor, ölüme terk ediliyor
Yemen Sanaa'daki El Sabeen hastanesindeki yetersiz beslenme tedavi merkezinde bir kadın yetersiz beslenen bir çocuğu tutuyor 6 Ekim 2018

Yemen’de insanlar ölmekle kalmıyor, ölüme terk ediliyor

Yardımın silahlandırılması Yemenlilerin ölümüne katkıda bulunuyor

Yemen'de insanlar ölmekle kalmıyor, ölüme terk ediliyor
Yemen Sanaa’daki El Sabeen hastanesindeki yetersiz beslenme tedavi merkezinde bir kadın yetersiz beslenen bir çocuğu tutuyor 6 Ekim 2018

Yıkıcı bir çatışmanın içinde geçen altı yıl, Yemen bir devrilme noktasında ve siviller savaşın bedelini ödüyor. Yemen Veri Projesi’ne göre Mart 2015’ten bu yana 18.500’den fazla sivil öldürüldü veya yaralandı ve en az 3.6 milyon insan çatışma nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Korkunç bir şekilde, nüfusun yüzde 80’inden fazlası insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Çatışma devam ettiği ve savaşan aktörler silahlarını susturmayı reddettikleri sürece, Yemen’deki insani kriz devam edecek.



Yemen ve sağlık sistemi çöküşün eşiğinde

Sağlık sisteminin ilk elden parçalandığını gördük. Halihazırda 2018’de, yıkılan tesisler, ilaç ve ekipman kıtlığı, çocuklarda ciddi yetersiz beslenme, kolera salgınları ve aşı ile önlenebilir hastalıklar gördük. Aden’deki Al-Sadaka devlet hastanesini ziyaret ettik ve çocuk bölümü başkanı Dr. Al-Aryshi gibi doktorlarla konuştuk. Bize eski doğum ünitesini gösterdi. Kıtlık nedeniyle, her doğum makinesinde bir yerine iki yeni doğan bebek vardı. Ağır akut yetersiz beslenme nedeniyle hastaneye kaldırılan çocuklar gördük. Üç yıl sonra, akut yetersiz beslenme Yemen’de beş yaşın altındaki çocukların yarısından fazlasını tehdit ediyor. Ekonomik çöküş, devam eden geçim kaynakları kaybı ve insani yardımın saptırılması ve silahlandırılmasıyla birlikte yaklaşan bir kıtlığa tanık oluyoruz.

COVID-19, zaten kırılgan olan sağlık sistemine yeni bir stres ekledi. Çatışma başladığından beri tıp camiasındaki ölümler, sağlık personelinin göçü ve yüksek öğrenimdeki aksamalar da ülkedeki vasıflı tıp uzmanlarının sayısında düşüşe neden oldu. Ülke genelindeki ilçelerin yüzde 18’inde doktor yok. Ulusal olarak, her 10.000 kişi için yalnızca 10 sağlık çalışanı vardır, bu, temel sağlık sigortası için DSÖ kıyaslamasının yarısından azdır.

COVID-19 salgını, sağlık çalışanlarına da orantısız bir şekilde zarar verdi. Kuruluşlarımız, Project HOPE ve Medglobal, yerel Yemen sağlık profesyonelleri ile birlikte Yemen’de 100’den fazla sağlık çalışanının – epidemiyologlar, tıbbi direktörler, ebeler ve diğer kritik tıp uzmanlarının – COVID-19’dan Ağustos 2020’ye kadar ölümlerini belgeledi. bu bağlamda, bir tıp profesyoneli öldüğünde, etki üsteldir ve tüm toplulukları kapsar.

Yemen’deki insani kriz, yardım ve sağlık çalışanlarının nerede olurlarsa olsunlar yardıma muhtaç nüfusa ulaşmaları için güvenli ve sınırsız erişimin olmaması nedeniyle daha da kötüleşti. Aynı zamanda, hayat kurtaran insani yardım için fonlar her geçen yıl azalmaktadır. Bu ayın başlarında, Birleşmiş Milletler Yemen için bir bağış konferansına ev sahipliği yaptı. Olay 1,7 milyar dolar bağış toplarken, bu, kıtlığı önlemek ve krize yanıt vermek için gerekli olanın yarısı bile değildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “yardımı kesmenin ölüm cezası olduğunu” yineledi. Siviller, 9 milyon kişiye gıda yardımının yarı yarıya azalmasına ve çeşitli yerlerde sağlık hizmetlerine verilen desteğin askıya alınmasına neden olan finansman krizinin yükünü üstlendi.

ABD yönetiminin Yemen’in tüm bölgelerinde insani yardıma devam edeceğine dair yakın zamanda yaptığı açıklama önemli bir adımdır. Ülkenin tüm bölgelerine insani erişim, acı çeken topluluklara ulaşmak ve ihtiyaca göre yardım sağlamak için kritik öneme sahiptir. Şu anda sağlık tesislerinin yakıtı bittiği için kapandığına dair haberler alıyoruz. Yakıt, hastanelerin çalışması ve tıbbi ekipmanın çalışması, ayrıca yiyecek ve yardımın taşınması için kritik öneme sahiptir. Ülkeye yakıtın, hayat kurtarıcı sağlık hizmeti sağlamaya devam etmesi ve yaklaşan kıtlığı önlemesi için izin verilmesi kritik önem taşıyor.

Son zamanlarda Marib vilayetinde artan çatışmalar özellikle endişe vericidir ve binlerce insanın hayatını riske atmaktadır. Marib, çok sayıda ülke içinde yerinden edilmiş kişiye (IDP’ler) ev sahipliği yapıyor ve son zamanlarda yaşanan şiddet onları bir kez daha yerlerinden etti. Marib’de 100.000’den fazla yerinden edilmiş kişi sağlık hizmetlerine erişemiyor ve bu valilikte sağlık altyapısının eksikliğini ilk elden gördük. Burada tıbbi müdahalelere liderlik ettik, hemşireleri ve ebeleri, anne sağlığı hizmetlerinin az olduğu bir bölgede yenidoğan ölümlerini azaltmak için kritik Bebeklerin Nefes Almasına Yardımcı Olma tekniği konusunda eğittik. Marib’de savaş devam ederse bedelini ödeyecek olan bu savunmasız kadınlar, çocuklar ve aileleri.

Marib’de gördüğümüz gibi, insani yardım Yemen için çözüm değil. Çözüm siyasi. Tüm taraflara, düşmanlıkları derhal sona erdirmeleri, Yemen’deki insani yardım kuruluşlarına engelsiz erişime izin vermeleri ve uluslararası insani ve insan hakları hukukuna saygı göstermeleri için yalvarıyoruz. Tüm ülkelerin, çatışmanın tüm taraflarına silah sağlamaya derhal ara vermek de dahil olmak üzere, diplomatik çabalarının tüm gücüyle çatışmayı sona erdirmesi çok önemlidir. Savaş sona erdiğinde, halk sağlığı sorunları daha etkili bir şekilde ele alınabilir.

Yemen’de saat işliyor. Yemenliler sadece ölmekle kalmıyor, ölüme terk ediliyorlar.

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386