İşte size Avunya mantısı tarifi

6 mins read
İşte size Avunya mantısı tarifi

İşte size Avunya mantısı tarifi

Bugün sizlere daha yeni öğrendiğim bir yemek tarifini altacağım. Seda Sayan bu mantının tarifini verdi; Gelinim Mutfakta adlı programında. Programda gelinler her gün, farklı yemek tarifleri ile ekrana geliyor. Bu tarifi yapıldıktan sonra seyirciler de arma motorlarından tarifi arıyor. Avunya mantısı tarifi…

İşte size Avunya mantısı tarifi

İşte size Avunya mantısı tarifi

İşte size Avunya mantısı, Gelinim Mutfakta’da seyirci karşısına çıktı. Kanal D’de yayınlanan programda verilen yemek tarifleri, ekran başındaki seyircilerin ilgisini çekiyor. Bu akşam evinde avunya mantısı yapacak olanlar, Gelinim Mutfakta avunya mantısı nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyor. Seda Sayan yemeğin malzeme listesini ve yapımını gelinlere anlattı. İşte yemek hakkında tüm detaylar…

AVUNYA MANTISI MALZEMELERİ NELER?

1 yarım tavuk
1 su bardağı yarı haşlanmış nohut
Su
Mantı hamuru için:

500 gr un
6 adet iri yumurta
1 çay kaşığı tuz
Mantıyı fırında pişirmek için:

100 gram Tereyağı

Servis etmek için:

Kaymaksız Yoğurt
Sarımsak ve tuz
50 gram Tereyağı
1 silme yemek kaşığı domates salçası
Arzuya göre pul biber ve kuru nane

AVUNYA MANTISI NASIL YAPILIR?

Öncelikle tavuğu tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tavuk iyice yumuşayana ve etleri kemiklerden ayrılana dek pişirin.

Mantı hamurunu hazırlamak için unu havuz haline getirin ve içine yumurtaları kırın. Tuzu da ekleyip, tüm malzeme özdeşleşene dek (5-7 dakika) yoğurun. Hamuru dinlenmesi için üzeri bir bezle örtülü şekilde oda sıcaklığında yarım saat bekletin.

Bu arada, pişmiş olan tavuğu tavuk suyunun içerisinden çıkarıp suyun içerisine önceden yarı haşlanmış nohutları ekleyin. Nohutlar iyice yumuşayana dek pişirin ve tencereyi ağzı kapalı bir şekilde bir kenara alın.

Dinlenmiş olan hamuru 3 bezeye bölün. Her bir bezeyi unlanmış bir zemine alıp börek yufkası inceliğinde açın.

Hamurun üzerine biraz un serpin ve avuç içinizle unu yayın (Bu işlem hamuru kesme sırasında hamur parçalarının birbirine yapışmasını önleyecek).

Her bir bezeyi 15 dk dinlendirip fotoğrafta gördüğünüz gibi rulo hale getirin. 1 parmak inceliğinde parçalar kesin. Sonrasında, hiç vakit geçirmeden, bir ucundan tutup parmaklarınızla makarna rulolarını açın.

Kesilmiş makarnaları ısıya dayanaklı bir kaba alıp yayın. Üzerine tereyağı parçaları kesip önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana dek, 15-20 dakika pişirin.

Makarnalar çıkar çıkmaz, sıcak tavuk suyunu makarnaların üzerini hemen geçecek kadar, bir kepçe yardımıyla dökün. Fırın tepsisinin üzerini bir tepsiyle kapatın ve makarnalar tavuk suyunu çekene dek 15-20 dakika bekletin.

Bu arada tavuk etini küçük parçalara ayırıp ditin.

Tavuk suyunu çeken makarnaların üzerine ilk önce suyu süzülmüş nohutları, ardından tavuk etlerini yerleştirin.

Sarımsakları ezip yoğurt ile karıştırın.

Tereyağını bir sosluğa alıp eritin, salçayı ekleyin ve kavurmaya başlayın. 2-3 dakika kavurup ocağın altını söndürün. Dilerseniz, bu sosun içerisine arzuya göre biraz pul biberi de ekleyebilirsiniz.

Mantının üzerine ilk önce sarımsaklı yoğurdu döküp üzerine salçalı tereyağı gezdirin. Arzuya göre kuru nane ile süsleyip servis edebilirsiniz.

AVUNYA MANTISI NERENİN?

Mantıya ismini veren Avunya, Çanakkale’nin Yenice ilçesinden Balıkesir’in Gönen ilçesine kadar olan ve Kaz Dağları’nı da içine alan bölgeye verilen isim. Bu yörenin mantısı çok ünlüdür. Özellikle de Ayvalık’ta da sık pişirilir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.