Pfizer-BioNTech tarafından üretilen aşının obezlerde daha az etkili

3 mins read

The Guardian’da yapılan bir habere göre Pfizer-BioNTech tarafından üretilen aşının obezlerde daha az etkili olabilir.

Pfizer-BioNTech tarafından üretilen aşının obezlerde daha az etkili

İtalyan bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmada ortaya çıkan sonuçlar; yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı Pfizer-BioNTech tarafından üretilen aşının obezlerde daha az etkili olabileceğini gösterdi.

The Guardian’a göre Roma’daki Fisioterapici Ospitalieri Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, 248 sağlık çalışanının iki doz aldığı Pfizer/BioNTech aşısının ardından antikor yanıtını değerlendirildi.

Bu kişilerin yüzde 99,5’i, ikinci dozu aldıktan 7 gün sonra antikor yanıtı geliştirdi. Bununla birlikte, aşırı kilolu ve obez kişilerde antikor yanıtı zayıftı.



Araştırmacılar, obez insanların başkaları tarafından üretilen antikorların yaklaşık yarısını ürettiğini tespit etti.

Çalışmanın baş yazarı, Fisioterapici Ospitalieri Enstitüsü’nden Aldo Venuti, “Obezitenin koronavirüs ve buna bağlı ölüm için önemli bir risk faktörü olduğu göz önüne alındığında, bu alt grup için daha etkili bir aşılama programı planlamak gerekiyor. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu verilerin Kovid-19 için özellikle obez kişilerde aşılama stratejilerinin geliştirilmesinde önemli etkileri olabilir” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Önceki araştırmalar, obezitenin koronavirüs kaynaklı ölüm riskini yaklaşık yüzde 50 artırdığını ve hastaneye yatma riskinin yüzde 113 arttığını göstermişti.

Bunun nedeni büyük ölçüde, obez kişilerin genellikle kalp hastalığı veya tip 2 diyabet gibi altta yatan başka tıbbi sorunlara sahip olması.

Aşırı vücut yağı ayrıca insülin direnci ve iltihaplanma gibi metabolik değişikliklere neden olabilir. Bu da vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırıyor.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386