Gana, BM destekli COVAX programı aracılığıyla ilk COVID aşısını aldı

7 mins read
Gana, BM destekli COVAX programı aracılığıyla ilk COVID aşısını aldı

Gana, BM destekli COVAX programı aracılığıyla ilk COVID aşısını aldı

Gana, BM destekli COVAX programı aracılığıyla ilk COVID aşısını aldı

AstraZeneca-Oxford aşısının en az 600.000 dozu, COVID aşılarına eşit küresel erişim çabalarının bir parçası olarak Gana’nın başkentine ulaşıyor.

Gana, koronavirüs pandemisini kontrol altına almak için küresel bir çabayla COVID-19 aşılarını dünyanın en savunmasız insanlarına ulaştırmayı amaçlayan BM destekli COVAX programı aracılığıyla aşı alan ilk ülke oldu.

Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen 600.000 doz AstraZeneca-Oxford aşısı taşıyan bir uçuş, Gana’nın başkenti Accra, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Acil Durum Fonu (UNICEF) ‘e indi. Çarşamba.

Teslimat, DSÖ’nün yeni koronavirüsü ilk kez küresel bir pandemi olarak tanımlamasından neredeyse bir yıl sonra ve COVID-19 aşısı geliştirmek ve dağıtmak için daha zengin ülkelerden ve kar amacı gütmeyen kuruluşlardan gelen fonları bir araya getirmeyi amaçlayan COVAX girişiminin başlatılmasından sekiz ay sonra geliyor. eşit olarak dünya çapında.

UNICEF Gana’dan Anne-Claire Dufay ve DSÖ ülke temsilcisi Francis Kasolo yaptığı açıklamada, “COVID-19 aşılarının Gana’ya gelişi salgının sona ermesinde kritik önem taşıdığından, bu çok önemli bir olay” dedi.

“Bu 600.000 COVAX aşısı, birkaç düşük ve orta gelirli ülkeye giden COVID aşılarının ilk dalgasının bir bölümünü temsil eden ilk teslimat diliminin bir parçasıdır.”

Ganalı sağlık yetkilileri tarafından Cuma günü sunulan bir plana göre, çekimler ön saf sağlık çalışanlarına ve yüksek risk altındaki diğerlerine öncelik verecek bir aşı girişimini başlatmak için kullanılacak.

Açıklamada, “Sevkiyatlar … tarihteki en büyük aşı tedariki ve tedarik operasyonunun başlangıcıdır.”

 

Gana’daki yaygınlaşma, daha zengin ülkelerde aşılanan milyonlarca insan ile dünyanın daha az gelişmiş bölgelerinde aşı yaptıran nispeten az sayıdaki insan arasındaki siyasi açıdan hassas bir boşluğu daraltmaya çalışan girişim için bir kilometre taşıdır.

Yıl sonuna kadar 1,8 milyarı yoksul ülkelere hükümetlerine hiçbir ücret ödemeden dahil olmak üzere toplam 2,3 milyar doz vermeyi ve ülke nüfusunun yüzde 20’sini kapsamayı hedefliyor. Ancak ulusların sürü bağışıklığına kavuşması ve virüsün yayılmasını etkin bir şekilde kontrol altına alması yeterli olmayacaktır.

GAVI aşı ittifakından bir sözcü bu ayın başlarında Al Jazeera’ya verdiği demeçte, “Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil … çok taraflı işbirliği bu pandemiyi yenmenin en iyi yoludur” dedi.

“Bir aşıya küresel olarak eşit erişim, özellikle sağlık çalışanlarını ve en çok risk altında olanları korumak … pandeminin bireyler, topluluklar ve uluslar üzerindeki halk sağlığı ve ekonomik etkisini azaltmanın tek yoludur.”

Afrika Birliği (AU), kıtanın 1,3 milyar insanının yüzde 60’ını üç yıl içinde aşılamak için 55 üye devletinin daha fazla doz almasına yardımcı olmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta, aşı ekibi, bu yıl teslimat için güvence altına alınan 270 milyon doz AstraZeneca, Pfizer ve Johnson & Johnson aşısının alındığını söyledi.

Çin, Sinopharm aşısının küçük miktarlarını Zimbabve ve Ekvator Ginesi gibi ülkelere bağışladı. Ve Rusya, bir finansman paketiyle birlikte Afrika Birliği programına 300 milyon doz Sputnik V aşısı sağlamayı teklif etti.

Ancak birçok ülke büyük ölçüde COVAX’a güveniyor.

Salı günü, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus zengin ülkeleri aşı dozlarını COVAX ile paylaşmaya çağırdı ve eşit dağıtım hedefinin “tehlikede” olduğunu söyledi.

Cenevre’de Tedros, “Şu ana kadar dünya çapında 210 milyon doz aşı uygulandı, ancak bunların yarısı sadece iki ülkede bulunuyor” dedi.

COVAX, WHO, GAVI aşıları birliği, Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) ve UNICEF tarafından ortaklaşa yönetilmektedir.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.