Violet Gibson Mussolini’yi vuran İrlandalı kadın

6 mins read
Violet Gibson Mussolini'yi vuran İrlandalı kadın

Violet Gibson Mussolini’yi vuran İrlandalı kadın

Violet Gibson Mussolini'yi vuran İrlandalı kadın
Violet Gibson tarafından ateşlenen bir kurşun, Nisan 1926’da İtalyan diktatör Benito Mussolini’nin burnunu sıyırdı

7 Nisan 1926’da İrlandalı bir kadın Roma’daki kalabalıktan çıktı ve 20. yüzyılın en kötü şöhretli diktatörlerinden birine ateş etti.

Bir kurşun Benito Mussolini’nin burnunu sıyırdı, ancak İtalyan lider suikast girişiminden sağ kurtuldu.

  1. yüzyılda Avrupa’da faşizme karşı birçok bireysel cesaret eylemi arasında, Violet Gibson büyük ölçüde tarihe karıştı.

Il Duce’ye suikast girişiminde bulunan dört kişiden en yakını geldi.

Şimdi, neredeyse bir asır sonra, Dublin’de bir plaket asmak için hareketler hız kazanıyor.

Mussolini’nin hayatına yönelik girişimi, bir konuşma yaparken iktidarına üç yıl girdi.

Silah sıkışmadan önce üç el ateş etti ve ardından Mussolini’nin destekçileri tarafından saldırıya uğradı ve sadece polis tarafından müdahale edip onu tutuklayarak kurtuldu.

Bir İtalyan hapishanesinde bir süre sonra, İngiltere’ye sınır dışı edildi; bu, İtalya’da kamuya açık bir yargılamanın utancından kurtulmuş olabileceğinden şüphelenilen bir şeydi.

Daha sonra 1956’da ölümüne kadar Northampton’da bir akıl hastanesi olan St Andrew’s Hastanesinde tutuldu.

Anglo-İrlandalı aristokrat Baron Ashbourne’un kızı, Kraliçe Victoria’nın izni İrlanda Lord Şansölyesi kararıyla sosyeteye girmişti.

Dublin Şehir Meclisi, kendisine şehre adanmış bir plaket asılması için ilk onay veren bir önergeyi kabul etti.

Önerge, “kararlı anti-faşist” in “halkın gözüne getirilmesi ve İrlandalı kadınların tarihinde ve İrlanda ulusunun ve halkının zengin tarihinde ona hak ettiği yeri verilmesi” gerektiğini belirtiyor.

Önergede, “Hem İngiliz makamlarının hem de ailesinin onu siyasi olmaktan çok ‘deli’ olarak görmesi uygun oldu,” denmektedir.

‘Cesaretinden dolayı acımasızca acı çekti’

Önergeyi ortaya koyan bağımsız Dublin belediye meclisi üyesi Mannix Flynn, Violet Gibson’ın “bazı tuhaf nedenlerden ötürü İrlanda düzeni ve aslında İngiliz düzeni tamamen görmezden gelen” bir kişi olduğunu söyledi.

BBC News NI’ye verdiği demeçte, “Çoğu insan ve özellikle olağanüstü şeyler yapmış kadınlar gibi, her zaman arka plana itilirler” dedi.

“Birinci Dünya Savaşı’na veya İkinci Dünya Savaşı’na bakarsanız, kadınlar tam orada erkeklerle birlikteydi.

“Bazı garip nedenlerden dolayı, Violet Gibson bir tür utanç kaynağı oldu, kadından utanıldı, utancı gizlemek için deli olduğunu söylemeye çalıştılar.”

Bay Flynn, Bayan Gibson’ın ailesinin plakete destek verdiğini ve teklifin önümüzdeki haftalarda bir sonraki komite aşamasına geçmesini beklediğini söyledi.

Binanın sahibinin iznini almaya bağlı olsa da, plaket için muhtemel bir yerin Dublin’in Merrion Meydanı bölgesindeki çocukluk evi olacağını söyledi.

Churchill’e Mektuplar

2014 yılında, Siobhán Lynam tarafından yapılan RTÉ radyo belgeseli ve Francis Stoner-Saunders’ın ‘Mussolini’yi Vuran Kadın’ kitabından esinlenerek Bayan Gibson’ın hikayesi daha geniş kitlelere ulaştı.

Belgesel daha sonra Lynam’ın kocası Barrie Dowdall tarafından yönetilen ve şu anda uluslararası film festivallerinde gösterilen ‘Violet Gibson, The Irish Woman Who Shot Mussolini’ filminin temelini oluşturdu.

Lynam, “İnsanlar Mussolini’yi öldürmek için hacca giderlerdi ve bir kadın ve 50 yaşındaki bir kadın onu uzak bir mesafeden vurdu” dedi.

Bay Dowdall, hikayedeki “önemli bir şeyin” St Andrew Hastanesinden serbest bırakılması için yazdığı mektupların, şimdiki Kraliçe Prenses Elizabeth ve muhtemelen vakit geçirdiği Winston Churchill de dahil olmak üzere güçlü toplum figürlerine hitap ettiğini söyledi.

Bayan Lynam ve Bay Dowdall mektupları Northampton’da okundular ve burada hedeflenen alıcılara gönderilmediler.

Lynam, “Ömrünün sonuna kadar kilit altında kalması şartıyla [İtalya’dan] serbest bırakıldı” dedi.

BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386