Günlük kafein tüketimi beynin gri maddesini değiştirebilir

5 mins read
Günlük kafein tüketimi beynin gri maddesini değiştirebilir

Günlük kafein tüketimi beynin gri maddesini değiştirebilir

Kahve, kola veya enerji içeceği: Kafein, dünyanın en çok tüketilen psikoaktif maddesidir. Basel Üniversitesi’nden araştırmacılar, düzenli kafein alımının beynin gri maddesini değiştirebileceğini gösterdi. Ancak, etki geçici görünmektedir.

Günlük kafein tüketimi beynin gri maddesini değiştirebilir

Hiç şüphe yok – kafein çoğumuzun daha tetikte hissetmesine yardımcı olur. Ancak akşam tüketilirse uykumuzu bozabilir. Önceki çalışmaların da gösterdiği gibi, uyku yoksunluğu da beynin gri maddesini etkileyebilir. Peki, düzenli kafein tüketimi yetersiz uyku nedeniyle beyin yapısını etkileyebilir mi? Basel Üniversitesi’nden Dr. Carolin Reichert ve Profesör Christian Cajochen ve UPK (Basel Üniversitesi Psikiyatri Hastanesi) liderliğindeki bir araştırma ekibi bu soruyu bir çalışmada araştırdı.

okumaya devam et: Dünya Sağlık Örgütü açıkladı, Corona virüs insana nasıl bulaştı?

Sonuç şaşırtıcıydı: Çalışmanın bir parçası olarak tüketilen kafein yetersiz uykuya neden olmadı. Bununla birlikte, araştırmacılar Cerebral Cortex dergisinde bildirdikleri gibi gri maddede değişiklikler gözlemlediler. Gri madde, merkezi sinir sisteminin esas olarak sinir hücrelerinin hücre gövdelerinden oluşan kısımlarını ifade ederken, beyaz madde esas olarak sinir hücrelerinin uzun uzantıları olan sinir yollarını içerir.

Çalışmaya her gün düzenli olarak kahve içen 20 sağlıklı gençten oluşan bir grup katıldı. Onlara iki adet 10 günlük periyotta haplar verildi ve bu süre içinde başka bir kafein tüketmemeleri istendi. Bir çalışma döneminde, kafeinli tabletler aldılar; diğerinde aktif içerik içermeyen tabletler (plasebo). Her 10 günlük sürenin sonunda, araştırmacılar beyin taramalarını kullanarak deneklerin gri madde hacmini incelediler. Ayrıca beynin elektriksel aktivitesini (EEG) kaydederek katılımcıların uyku laboratuvarında uyku kalitesini araştırdılar.

Etkilenmeden uyuyun, ama gri madde öyle değil

Veri karşılaştırması, katılımcıların kafein veya plasebo kapsüllerinden bağımsız olarak uyku derinliğinin eşit olduğunu ortaya koydu. Ancak deneğin kafein veya plasebo almış olmasına bağlı olarak gri maddede önemli bir fark gördüler. 10 günlük plasebodan sonra – yani, “kafein yoksunluğu” – gri madde hacmi, kafein kapsülleri ile aynı süreyi takip etmekten daha fazlaydı.

Fark, beynin hafıza konsolidasyonu için gerekli olan bir bölgesi olan hipokampüs dahil olmak üzere sağ medial temporal lobda özellikle çarpıcıydı.

Reichert, “Sonuçlarımız, kafein tüketiminin beyin üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu anlamına gelmiyor” diyor. “Ancak günlük kafein tüketimi açıkça bilişsel donanımımızı etkiliyor ve bu da kendi içinde daha ileri çalışmalara yol açmalı.” Geçmişte kafeinin sağlık etkilerinin öncelikle hastalarda araştırıldığını, ancak aynı zamanda sağlıklı konularda araştırma yapılması gerektiğini de ekliyor.

Kafein, gri madde hacmini azaltmış gibi görünse de, sadece 10 günlük kahveden uzak durduktan sonra, deneklerde önemli ölçüde yenilenmiştir.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386