Tahıl Pazarında Kutlanan Bir Fındık Bayramı

6 mins read
TAHIL PAZARINDA KUTLANAN BİR FINDIK BAYRAMI…

Tahıl Pazarında Kutlanan Bir Fındık Bayramı

Ordu ilinde çok eskiden fındık bayramı törenleri yapıldığını biliyor musunuz?. Ordu ekonomisinin manivelası olan fındığın ilk satışa sunulduğu gün Ordulular için anlamlı bir gün olma özelliğini koruyordu. Mesela 22 Ağustos tarihli Ordu Gürses Gazetesi 1935 yılının fındık mahsulünün piyasalara sunulduğu ve fındık bayramı olarak kutlanan o günde Ordu’da yaşanan gelişmeleri, “İlk Fındık Ürünü Törenle Yüklendi” başlığıyla ilk sayfasında şu şekilde ifade etmişti:
Tahıl Pazarında Kutlanan Bir Fındık Bayramı

“…İlk fındık ürünü Pazartesi günü limanımıza gelen Denizyolları İşletmesinin Erzurum Vapuruna törenle yüklendi. Saat 15’de Erkinlik Marşı ile tören açılmış, Tecim Odası Başkanı Hüsnü Akyol’un kısa bir söylevinden sonra hazırlanan büfeden ayran sunulmuştur. İlk yüklenecek ürünün süslü çuvalı ve gemi süvarisine verilecek ipek torbalar bir masa üzerinde duvaklı bir gelin gibi oturtulmuştu. Gelenler masa üzerinde açılmış küçük torbadan birer avuç fındık alarak uğurlu ürünü sevinçle tatmışlar ve ilk yükleyici tacirlerimizden Ahmet Cemal’i kutlamışlardır. Vapur daha görünmemişti, fotoğraflar alındıktan sonra tecim odası önündeki toplantıya son verildi.



Bir saat sonra Erzurum Vapuru Ordu limana iniyordu. Bayraklarla donanmış iskele gittikçe kalabalıklaşıyordu. İlk parti yüklenecek 63 çuval, bandonun şakrak ezgileri arasında süslenmiş mavnaya yükleniyordu. Yükleme bitti, mavna bandonun bulunduğu motora bağlandı. Vapur demirleyinceye kadar koyda birkaç defa dolaşma yapıldı. Kıyıdan, halkın içten gösterilerine motordan yükselen müzik sesleri, atılan havai fişekleri hız veriyordu. Baştanbaşa kıyıları dolaşan motor, vapura doğru yol aldı. Bu sırada vapurun bayraklarla donandığı görüldü. Motor vapura dönerken, Erzurum’un şen sesi yeni ürünü selamlamaya başladı. Vapura rampa edildi. İlk sapana takılan ürünün fotoğrafı alındıktan sonra her beraber kaptanın yanına çıkıldı. Hediyeler verilip, teşekkürler edildi.

Limanımızda işini bitiren Erzurum Vapuru, gür sesi ile ayrılığı duyuruyordu. Karanlık olmuştu, tekrar motora binildi, giden vapurun ardı sıra türlü marş ve şarkılar çalındı. Kendisini uğurlayan motora bir selam daha veren Erzurum, karanlıklar içinde ilerleyerek kayboldu. Kuraktan yanmak ve yok olmak tehlikesi geçiren biricik ürünümüz fındığı ilk yağmuru getirerek kurtaran Erzurum Vapuru, ilk ürünü almış olmakla uğurluluğunu da göstermiştir…”
Ordu’da o yıllarda yapılan “Fındık bayramları” eski Ordu Ticaret Odasının hemen önünde bulunan Tahıl Pazarındaki o kapalı alanda başlardı…Şimdi tarihi eski Tahıl Pazarı yerinde ise yeller esiyor… İşte bu fotoğrafta yurt dışına gönderilen ilk fındık İhracatı İçin yapılan “Fındık Bayramı” töreni için bir araya gelen Ordu’nun tüccarları gazetecileri ve cemiyet insanlarını gösteriyor.
Fotoğrafta tanıyabildiklerimizi şöyle sıralayalım isterseniz: Soldan 4’ncü Tüccar Dursun Gürsoy (Halit Gürsoy’un babası), 5’nci Tüccar Mehmet Hattatoğlu, 6’ncı gazeteci Bilal Köyden, 7’nci Diş Doktoru Yekta Karamustafaoğlu, 8’ncl Ziraat Bankası Müdürü, 9’nci Tüccar Ahmet Cemal Mağden, 10’ncu Gazeteci Ali Rıza Gürsoy, 11’nci Tüccar Kamil Furtun, 12’ncl Tüccar Rüştü Hekim… Hepsinin Mekanı cennet olsun…(Not: Fotoğraftaki isim bilgileri Gazeteci Uğur Gürsoy’dan aktarılmıştır.)

Naim Güney

Ordu yerel tarih araştırmacısı. Gazeteci, yazar.

"Tarih" geçmişle gelecek arasında köprü kurmaya imkan tanır ve dün ne olduğumuz, gelecekte ne olabileceğimize dair bize fikirler verir"


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381