Öğleden sonra kısa uykular biz yaşlandıkça bilişsel işleve yardımcı olabilir

7 mins read
Öğleden sonra kısa uykular biz yaşlandıkça bilişsel işleve yardımcı olabilir

Öğleden sonra kısa uykular biz yaşlandıkça bilişsel işleve yardımcı olabilir

Öğleden sonra kısa uykular biz yaşlandıkça bilişsel işleve yardımcı olabilir

Uyku düzenleri genellikle biz yaşlandıkça değişir, birçok yaşlı insan günlük programlarına öğleden sonra uyuklamasını ekler. Bu tür şekerlemelerin anlamı belirsizdi: Zihni çevik tutmaya mı yardımcı oluyorlar yoksa yeni başlayan demansı mı ifade ediyorlar? Yeni bir çalışmanın cevabı olabilir.

Öğleden sonra kestiren yaşlılar, bilişsel testlerde ertelemeyen çağdaşlarına göre daha yüksek puan alır. Bu şekerlemeler hafıza, yönelim ve dil dahil olmak üzere daha güçlü bilişsel işlevler sergiler.

Genel Psikiyatride yer alan bu çalışma, şekerleme yapmanın bilişsel işlev ve biyokimya ile daha yaşlı popülasyonlardaki ilişkisini keşfeden ilk çalışmadır.



Bu neden önemli: Demansla bağlantılı rahatsız uyku

İnsanlar daha uzun yaşıyor ve – yazarların çalışmalarında belirttiği gibi – demans dünya çapında 65 yaş üstü yetişkinlerin% 5-7’sini etkiliyor, teşhisi yaygın bir durumdur. Batı ülkelerinde demans oranı% 8-10 ile biraz daha yüksektir.

Şu anda demans için bir tedavi olmadığından, durumu geliştirme şansını azaltmaya yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişikliklerini belirlemenin açık bir değeri vardır.

Demansla ilişkili olduğu bilinen rahatsız uyku düzenleriyle, şekerleme yapmanın eski bilişsel sağlıktaki rolü bariz bir ilgi alanıdır. Bu çalışmanın yazarları, ne yazık ki önceki bulguların tutarsız olduğunu söylüyor.

Örneğin, öğleden sonra uykusunun demans başlangıcını geciktirdiğini bulan 2012 araştırmasına atıfta bulundular ve öğleden sonra uykulu olma sonucuna varan başka bir çalışma, bunama veya bilişsel gerileme riskini artırabilir.

Yaşlı yetişkinlerde uyku düzenlerini incelemek

Araştırmacılar, Pekin, Şanghay ve Xian dahil olmak üzere birkaç büyük Çin şehrinden 2.214 sağlıklı insanı inceledi. Hepsi en az 60 yaşındaydı.

Çalışma katılımcılarının ortalama gece uyku aralığı 6,5 saatti.

Mevcut demansı değerlendirmek için araştırmacılar, katılımcıları Montreal Bilişsel Değerlendirme ve Mini-Mental Durum Sınavı’nın (MMSE) Pekin versiyonunu kullanarak test ettiler.

Ekip, katılımcıların bilişsel yeteneklerini ve daha yüksek işlevlerini 30 adet görsel alan, hafıza, adlandırma, dikkat, hesaplama, soyut, yönelim ve dil işlevi ölçümleriyle değerlendirdi.

Araştırmacılar, “basamak aralığı, işitsel sözlü öğrenme, ilişkisel öğrenme, görsel tutma, dil akıcılığı, haritalama ve bloklu bir testi” ölçmek için Çin Nöropsikolojik Test Bataryasını kullandılar.

Araştırmacılar, kolesterol düzeyleri ve trigliserit yağ asitleri veya “TG” için kanlarının profilini çıkarırken tüm katılımcıların sağlığını değerlendirdi.

Çalışmanın amaçları doğrultusunda, ekip öğle yemeğinden sonra 5 dakika ile 2 saat arasında uykuya dalma olarak tanımladı.

Grubun 1,534’ü düzenli olarak öğleden sonra kestirdiğini bildirdi ve erteleme sıklığı haftada bir ila her gün arasında değişiyor.

Üç ana bulgu

Çalışma üç ana sonuç bildiriyor:

“Birincisi, öğleden sonra kestiren yaşlı bireyler, şekerleme yapmayanlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek bilişsel performans gösterdi.
İkinci olarak, uyuklayan yaşlı yetişkinlerde daha yüksek TG seviyeleri bulduk.
Son olarak, öğleden sonra uykusu yönelim, dil işlevi ve hafıza ile güçlü bir şekilde ilişkiliydi. ”
Daha yüksek TG seviyeleri normal bir aralık içindeydi ve bu nedenle çalışmanın katılımcılarında bilişsel işlevi bozmayabilir.

Ancak yazarlar, tüm şekerlemelerin aynı olmadığını belirtiyorlar.

Çalışma, daha uzun ve daha sık şekerlemelerin zayıf bilişsel işlevle ilişkili olma eğiliminde olduğunu buldu.

30 dakikadan az süren ve haftada dört kez yapılan kısa ve daha seyrek uykular en çok yardımcı olanlar gibi görünüyor.

Bu şekerlemeler, Alzheimer’ın gelişme şansını% 84 oranında düşürür.

Ek olarak, yerinde uyuklamak yerine kasıtlı olarak kestiren kişilerin bilişsel faydalar elde etme olasılığı daha yüksektir.

Araştırmacılar, incelenen şekerleme stillerindeki farklılıklar nedeniyle sonuçlarının önceki zıt araştırmalardan farklı olabileceğini öne sürüyorlar. Bu çalışma, şekerleme sıklığını araştırmada benzersizdir.

Ayrıca, diğer bazı çalışmalar öncelikle farklı uyku sürelerine bakarken, mevcut araştırma 2 saatte sınırlıyor. Buna ek olarak, “biz sadece öğleden sonra uykusunu değerlendirirken (yani öğle yemeği sonrası) kasıtsız veya kasıtlı uyuklamayı analize getiriyorlar.”

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.