COVID-19 aşılarının farklı türleri nelerdir?

8 mins read
Koronavirüs Kontrolün Ötesinde Mutasyona Uğramayabilir

Harita ve çizelgelerde açıklanan COVID-19 aşıları

Bilim adamları bir aşı geliştirmek için yarışırken, farklı türlere, hazır olmaya ne kadar yakın olduklarına ve onları kimin alacağına bakıyoruz.

COVID-19 aşılarının farklı türleri nelerdir?

COVID-19 aşılarının farklı türleri nelerdir?

Dünya şimdiye kadarki en hızlı geliştirilen aşı için vites yükseltirken, birkaç ilaç şirketi bu yılın Mart ayından bu yana dünyayı rehin tutan salgının panzehirini üretmek için farklı yollar izledi.

Johns Hopkins Coronavirus Kaynak Merkezi’ne göre, dünya çapında en az 1,3 milyon kişi öldü ve en az 59 milyon kişi COVID-19 ile enfekte oldu.

Okumak için devam et:

Küresel ekonomi tehlikedeyken, milyonlarca insan evden çalışıyor ve UNICEF’e göre dünya çapında 463 milyon çocuk uzaktan eğitime erişemiyor, aşı ihtiyacı acil.

RNA: Ribonükleik asidin kısaltması olan RNA, yaşam için çok önemli makromoleküllerden biridir – proteinler, lipitler ve karbonhidratlardan oluşan daha büyük moleküller. RNA aşıları, hastalığa özgü bir antijen için kodlanmış sisteme bir mRNA dizisi (hücrelere ne yapacağını söyleyen molekül) sokarak çalışır.

DNA: Deoksiribonükleik asidin kısaltması olan DNA, yaşam için çok önemli makromoleküllerden bir diğeridir. Bir DNA aşısı, bakteri hücrelerinde bulunan çift sarmallı bir molekül olan bir plazmidin uygun dokularına doğrudan uygulanmasını içerir.

Viral vektör: Bu aşılar, DNA’yı insan hücrelerine taşımak için canlı virüsler kullanır. Terapötik amaçlar için spesifik hücre tiplerini veya dokuyu modifiye etmek için daha etkili gen transfer araçlarından biridir.

Protein alt birimi: Bu, bir aşı oluşturmak için virüsün bir bölümünü, bu durumda protein bileşenini kullanır. Bu aşılar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve uzun süreli sağlık sorunları olan kişiler de dahil olmak üzere, bağışıklık sistemine zarar vermediği için bunlara ihtiyacı olan hemen hemen herkese uygulanabilir.

İnaktive edilmiş virüs: Bu belirli aşı türü, virüsün artık aktif olmayan, ancak hastalığa neden olan kısmını kullanır. Bu aşılar genellikle canlı bir aşı ile aynı derecede bağışıklık sağlamaz. Bağışıklığı korumak için daha sonraki bir tarihte hızlandırıcı atışlar gerekli olabilir.

Virüs benzeri parçacık: Bu aşı türü, virüsü taklit eden ancak bulaşıcı olmayan ve bu nedenle tehlike oluşturmayan moleküller içerir. VLP, insan papilloma virüsü (HPV), hepatit ve sıtma gibi hastalıklara karşı aşı oluşturmanın etkili bir yolu olmuştur.

COVID-19 aşılarının farklı türleri nelerdir? 1

Dünya çapında denemeler

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’na göre, dünya çapında insan üzerinde test edilen COVID-19 için 11 farklı aşı var.

Dünyanın en hızlı geliştirilmiş aşısı

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, COVID-19 için geliştirilmekte olan 150’den fazla aşı var.

Aşıların bazıları, insan denemelerinin üçüncü aşamasından geçerken salınmaya yaklaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün baş bilim adamı Dr. Soumya Swaminathan’a göre, insan denemelerinin birinci aşaması aşının güvenli olduğundan ve beklenmedik yan etkilerinin olmadığından emin olmak için genellikle 30 ila 50 kişi üzerinde gerçekleştiriliyor. İkinci aşama, aşının immünojenisitesine, yani gerekli bağışıklık tepkisini ortaya çıkarıp çıkarmadığına bakmaya başlayan daha büyük bir denemeyi içerir. Üçüncü aşama denemeleri genellikle on binlerce kişiyi içerir ve aşının etkinliğini test eder; bu, bir kişiyi enfeksiyona karşı ne kadar iyi koruduğunu ve bu kadar büyük bir grupta güvenliğini sağlar.

Rusya ve Çin’de yapılan aşılar, insan denemelerinin üçüncü aşamasından önce piyasaya sürüldü.

COVID-19 aşılarının farklı türleri nelerdir? 2

Ön siparişler

Reuters haber ajansının yaptığı bir çetele göre, dünya çapında çeşitli aşılardan yaklaşık 4,4 milyar doz ön sipariş verildi.

Milyonlarca dolarlık aşı siparişlerini kilitlemek için şiddetli bir uluslararası rekabet aylardır sürüyor ve bazı şirketler Aralık ayı ortalarında milyonlarca dozu teslim etmeye başlayacak.

AstraZeneca-Oxford aşısının, Pfizer aşısı için gerekli olan eksi 70 santigrat derece (-94 derece Fahrenheit) yerine iki ila sekiz santigrat derece (35,6-46,6 derece Fahrenheit) saklanabilmesi bakımından diğerlerine göre pratik bir avantajı vardır, Örneğin.

Pandemi sırasında aşıdan kâr etmeyeceğine söz veren AstraZeneca, hükümetlerle ve uluslararası sağlık kuruluşlarıyla maliyetini yaklaşık 2,50 dolara çıkaran anlaşmalar yaptı. Pfizer’in aşısı, şirketlerin aşılarını ABD hükümetine tedarik etmek için yaptıkları anlaşmalara göre, Moderna’nın maliyeti 15-25 dolara mal olurken, Pfizer’in aşısı doz başına yaklaşık 20 dolara mal olacak.

COVID-19 aşılarının farklı türleri nelerdir? 3

KAYNAK: AL JAZEERA VE HABER AJANSLARI

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.