Endüstriyel duraklamaya rağmen karbondioksit seviyeleri yükselmeye devam ediyor

8 mins read
Endüstriyel duraklamaya rağmen karbondioksit seviyeleri yükselmeye devam ediyor

Endüstriyel duraklamaya rağmen karbondioksit seviyeleri yükselmeye devam ediyor

Dünya Meteoroloji Örgütü verileri, dünya çapındaki kilitlenmelerin emisyonları rekor düşük seviyeye çekeceğini umuyor

Endüstriyel duraklamaya rağmen karbondioksit seviyeleri yükselmeye devam ediyor
Birleşmiş Milletler iklim değişikliği yönetici sekreteri Patricia Espinosa, COVID-19 iklim değişikliğini beklemeye almadı “dedi [Dosya: Mike Hutchings / Reuters]
Karbondioksit seviyeleri geçen yıl yeni zirvelere ulaştı ve küresel bir endüstriyel yavaşlamayı zorlayan koronavirüs ile ilgili kısıtlamalara rağmen 2020’de büyümeye devam etmesi bekleniyor.

Endişe verici modeller Pazartesi günü Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlandı ve dünyadaki kilitlenmelerin iklim değişikliğinin ana itici gücü olan emisyonları rekor düşük seviyeye indireceğine dair umutları kırdı.



Birleşmiş Milletler ajansı, pandeminin yayılmasını engellemeye yönelik önlemlerin gerçekten de birçok kirletici ve karbondioksit gibi sera gazlarının emisyonlarını azalttığını söyledi.

Ancak koronavirüs krizinden kaynaklanan endüstriyel yavaşlamanın, atmosferde ısıyı hapseden, sıcaklıkları yükselten, deniz seviyelerinin yükselmesine neden olan ve daha sert hava koşullarına neden olan sera gazlarının rekor konsantrasyonlarını sınırlamadığı konusunda uyardı.

WMO, karbondioksit konsantrasyonlarındaki değişimin – kümülatif geçmiş ve mevcut emisyonların bir sonucu – aslında, karbon döngüsündeki normal yıldan yıla dalgalanmalardan ve bitki örtüsü tarafından ıslatılan karbon miktarından daha büyük olmadığını söyledi. ve okyanuslar.

Ön tahminlerin, yıllık küresel emisyonlarda yüzde 4,2 ile yüzde 7,5 arasında bir düşüşe işaret ettiğini söyledi – WMO’ya göre, küresel ısınma üzerinde beklenen yıllık dalgalanmadan daha büyük bir etkiye sahip olmayan “küçük bir artış”.

“Bu ölçekte bir emisyon azaltımı, atmosferik CO2’nin düşmesine neden olmaz. WMO, biraz daha düşük bir hızda olsa da CO2 artmaya devam edecek ”dedi.

‘Kötüye gidiyor’

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, BM’nin iklim değişikliği yürütme sekreteri Patricia Espinosa, ”“ COVID-19 iklim değişikliğini beklemeye almadı.

“Durum kötüleşiyor ve fırsat penceremiz kapanıyor,” diye ekledi.

Cenevre merkezli ajans tarafından yayınlanan yıllık rapor, Dünya’yı ısıtan ve aşırı hava olaylarını tetikleyen ana gazların – karbondioksit, metan ve azot oksit – atmosferik konsantrasyonunu ölçüyor.

Fosil yakıtların yakılmasının bir ürünü olan karbondioksit seviyelerinin 2019’da milyonda 410,5 parça (ppm) ile yeni bir rekora ulaştığı belirtildi.

Yıllık artış, bir önceki yıla göre daha büyüktür ve son on yılın ortalamasını geçmektedir.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, 2015’ten bu yana 10 ppm’lik bir artışa atıfta bulunarak “[emisyonlar] eğrisinin sürekli olarak düzleşmesi” çağrısında bulunarak, “Kayıtlarımızın tarihinde böyle bir artış oranı hiç görülmedi” dedi.

WMO’nun atmosferik çevre araştırma başkanı Oksana Tarasova, son dört yıldaki karbondioksit seviyelerindeki artışın büyüklüğünün, buzul çağından daha ılıman dönemlere geçiş sırasında görülen değişikliklerle karşılaştırılabilir olduğunu, ancak o zamanlar geçişin çok uzun bir süre boyunca gerçekleştiğini söyledi. daha uzun zaman aralığı.

“Biz insanlar bunu hiçbir şey olmadan, sadece emisyonlarımızla yaptık ve bunu dört yıl içinde başardık.”

Metan ve azot oksit seviyeleri
Atmosferdeki en yaygın ikinci sera gazı, kısmen sığırlardan yayılan metandır ve ısınmanın yaklaşık yüzde 16’sından sorumlu olan pirinç tarlalarından kaynaklanan fermantasyondur.

WMO, 2019 yılında, metan seviyelerinin sanayi öncesi seviyelerin yüzde 260’ında, milyar başına 1.877 parça (ppb) seviyesinde olduğunu ve 2018’den önceki yıllık artıştan biraz daha düşük, ancak yine de 10 yıllık ortalamanın üzerinde olduğunu söyledi.

Büyük ölçüde tarımsal gübrelerin neden olduğu gaz olan üçüncü büyük sera olan nitröz oksit konsantrasyonları, geçen yıl 332 ppb veya sanayi öncesi seviyelere göre yüzde 123 olarak gerçekleşti.

2018’den 2019’a yükselişi de 2017’den 2018’e gözlemlenenden daha düşüktü, ancak son on yılın ortalama yıllık büyüme oranıyla aynı seviyede.

Kaynak link

 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.