Ortadoğu muhabiri Robert Fisk 74 yaşında öldü

4 mins read

Ortadoğu muhabiri Robert Fisk 74 yaşında öldü

Ortadoğu muhabiri Robert Fisk 74 yaşında öldü 1
Övüldüğü gibi tartışmalı gazeteci Robert Fisk 74 yaşında öldü

İngiliz gazetesi The Independent’ın dış muhabiri olarak Orta Doğu ve başka yerlerdeki olayları onlarca yıldır haber yapan deneyimli gazeteci Robert Fisk, Dublin’deki evinde şüpheli bir felç geçirdikten sonra öldü.

Irish Times’ın Pazar günkü haberine göre, Fisk Cuma günü rahatsız oldu ve kısa bir süre sonra öldüğü St Vincent’ın hastanesine kaldırıldı.

74 yaşındaydı.

The Independent, “resmi anlatıları sorgulama cesaretiyle tanınan” ve “sıklıkla parlak düzyazı” yayınlayan bir gazeteciye saygı duruşunda bulundu.

Independent’ın geçen haftaya kadar editörü ve şu anda genel müdür olan Christian Boughton, “Korkusuz, uzlaşmaz, kararlı ve her ne pahasına olursa olsun gerçeği ve gerçeği ortaya çıkarmaya kendini adamış Robert Fisk kuşağının en büyük gazetecisiydi” dedi.

Okumaya Devam et: Somalililer ABD seçimlerini neden yakından izliyor?

The Independent’ta yaktığı ateş yanacak.

Fisk, başlangıçta 1972’de Kuzey İrlanda muhabiri olarak katıldığı Rupert Murdoch’un sahibi olduğu The Times gazetesiyle aradan sonra 1989’da The Independent’a katıldı.

On yıllardır süren kariyeri boyunca Lübnan iç savaşı, Sovyetlerin Afganistan’ı işgali, İran devrimi, Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgali, Balkanlar’daki çatışmalar ve Arap Baharı gibi önemli uluslararası olayları ele aldı.

Irish Times, ölümünden kısa bir süre önce Ortadoğu’ya dönmeyi planladığını söyledi.

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, 1990’lardan beri tanıdığını söylediği bir adama övgüde bulundu.

Fisk, özellikle savaş haberciliği ile ünlüydü.

Orwell Gazetecilik Ödülü’nü kazanmasının yanı sıra, İngiliz Basın Ödülleri Uluslararası Yılın Gazetecisi ve Yılın Yabancı Muhabiri çeşitli vesilelerle ödüllerini kazandı.

Fisk, El Kaide lideri Usame bin Ladin ile röportaj yapan birkaç Batılı muhabirden biriydi.

Ancak Fisk’in haberi de tartışmalara yol açtı.

Suriye savaşı ile ilgili haberinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin yanında yer almakla suçlandı.

Kitapları arasında Dönüşü Olmayan Nokta: Ulster’de İngilizleri Kıran Grev; Yazık Ulus: Savaşta Lübnan; ve Medeniyet için Büyük Savaş – Ortadoğu’nun Fethi.

Orta Doğu’daki ve dünyanın dört bir yanındaki gazeteciler ve köşe yazarları, Twitter’da Fisk’i “korkusuz”, “gazetecilik devi” ve “Ortadoğu’ya dayatılan savaş ve entrikaların az sayıdaki dürüst Batılı kroniklerinden biri” olarak nitelendirerek saygılarını sundular.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.