Sosyal medya: Başka hiçbir şeye benzemeyen bağımlılık yapan bir ürün

8 mins read

Sosyal medya: Başka hiçbir şeye benzemeyen bağımlılık yapan bir ürün

Tütün ve alkol gibi bağımlılık yapan ürünlerin satışı açıkçası yeni değil. Ve bağımlılık ticareti yapan işletmeler uzun zamandır etik kaygılara yol açtı.

Sosyal medya: Başka hiçbir şeye benzemeyen bağımlılık yapan bir ürün 1

Belirli bir sosyal medya platformunu ne kadar çok kullanırsanız, platform o kadar bağımlılık yapar – sadece genel olarak değil, özellikle sizin için.

Sosyal medya: Başka hiçbir şeye benzemeyen bağımlılık yapan bir ürün 2
Vikram R Bhargava

Son zamanlarda, sosyal medya bağımlılığı çeşitli makaleler, kitaplar, TED konuşmaları ve belgesellerden büyük ilgi gördü. Ancak sosyal medya şirketleri, daha eski, daha tanıdık, bağımlılık yapan işletmeler tarafından gündeme getirilmeyen benzersiz etik sorunları gündeme getiriyor mu?

Gerçekten de sosyal medya şirketleri, tütün ve alkol şirketlerinden önemli bir açıdan farklıdır: kullanıcılarının bağımlılığını besleme biçimleri etik olarak ayırt edicidir. Belirli bir sosyal medya platformunu ne kadar çok kullanırsanız, platform o kadar bağımlılık yapar – sadece genel olarak değil, özellikle sizin için.

Sosyal medya şirketleri, platformlarını her kullanıcıya göre, o kullanıcı tarafından sağlanan verileri kullanarak, o kullanıcı için platformun bağımlılık düzeyini artıracak şekilde uyarlar. Bunun nedeni, sosyal medya şirketlerinin, teknoloji uzmanı Jaron Lanier’in belirttiği gibi, “daha iyi” ifadesinin daha ilgi çekici ve dolayısıyla daha karlı olarak anlaşıldığı “daha iyi sonuçlar elde etmek için kendilerinde küçük değişiklikler yapan” uyarlanabilir algoritmalar kullanmasıdır. Sonuç olarak, bağımlılık yaratan bir geri bildirim döngüsü başlatır.

Okumaya Devam Et: Atalarımız bunu neden yaptı? Trepanasyon

Bunun neden rahatsız olduğunu anlamak için şu düşünce deneyini düşünün:

İşe giderken, bir kahve içmek için bir kafede mola veriyorsunuz. Siz ayrıldıktan sonra, sizin haberiniz olmadan, bir çalışan kupanızı çöpten kurtarır, fermuarlı bir çantaya koyar ve bir laboratuvara postalar. Laboratuvar, kahveye bağımlı olmanıza katkıda bulunan biyolojinizin yönlerini daha iyi anlamak için fincanda bıraktığınız tükürük izlerini işler. Ertesi sabah, kahve dükkanı tariflerini değiştirdi ve kahvelerini özellikle sizin için biraz daha bağımlılık yarattı.

Her ziyaretinizden sonra kahve dükkanı bu işlemi tekrarlar. Bağımlılıkla ilgili olarak biyolojiniz hakkında giderek daha fazla bilgi edinirler ve nihayetinde karşı konulamaz bulduğunuz bir fincan kahve ile gelirler. Artık onların ürünlerine oldukça bağımlısınız ve bu sonuca ulaşmalarına yardımcı oldunuz.

Böyle bir durumda şikayet etme hakkınız olur. Bu dükkandan ilk fincanınızı satın almadan önce kahvenin hafif bağımlılık yapıcı potansiyelinin farkında olsanız bile, bu son derece bağımlılık yapan bir fincan kahve servis etmeyi kabul ettiğiniz anlamına gelmez. Kahve dükkanının ürününü sizin için daha bağımlılık yaratma planında farkında olmadan kullanılmaya dahil olduğunuz anlamına da gelmez.

Sosyal medyada da benzer şeyler oluyor. Bir sosyal medya platformu kullandığınızda, uyarlanabilir algoritmalarının platformu sizin için daha bağımlı hale getirmesine yardımcı olursunuz (ve diğer kişilerin algoritmaları size uygun şekilde benzer şekilde sınıflandırır). Belirli bir sosyal medya şirketinin platformunu kullanmak için gönüllü olarak kaydolmuş olsanız bile (belki de bağımlılık yapma potansiyelini bile bilirseniz), bu, şirketin sizin için platformun bağımlılık potansiyelini artırmasına yardımcı olmak için gönüllü olduğunuz anlamına gelmez.

Fakat tüm bağımlılıklar için, bunu ne kadar çok yaparsanız, o kadar çok bağımlı hale gelirsiniz? Aslında, ne kadar çok alkol veya sigara içerseniz, tipik olarak bu maddelerin her birine o kadar bağımlı hale gelirsiniz. Bağımlılık yapan ürünler satan işletmeler, uzun süredir daha fazla insanın ürünlerini daha fazla tüketmesini amaçlayan pazarlama ve reklam stratejileri kullanıyor.

Bununla birlikte, mesele sadece nikotine bağımlılığın artmasıyla sonuçlanan tütün kullanımının artmasına veya sigara şirketlerinin müşterilerini reklam yoluyla daha fazla sigara içmeye teşvik etmesine benzemez. Sosyal medya şirketleri tarafından kullanılan strateji kategorik olarak farklıdır: bunun yerine, belirli bir sigaradaki nikotin miktarını artıran ve böylece sigaranın bağımlılık potansiyelini artıran bir tütün şirketine benzer. Benzer şekilde, sosyal medya platformunu ne kadar çok kullanırsanız, platformun bağımlılık potansiyeli artar.

Sosyal medya şirketleri, platformlarını daha bağımlılık yapıcı hale getirme sürecinde sizi kullanıyor. Bu şekilde kendinize karşı kullanılmak isteyip istemediğinizi düşünmezler. Belli bir küstahlık var: “Platformlarımızı sizin için daha bağımlı hale getirmekle kalmayacağız, aynı zamanda yol boyunca bize yardım etmenizi de sağlayacağız.”

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.