Atalarımız bunu neden yaptı? Trepanasyon

15 mins read

Atalarımız bunu neden yaptı? Trepanasyon

Antik trepanasyon uygulamalarının ardındaki motivasyona gelince, cevaplardan çok sorular var – özellikle farklı popülasyonlar bu aşırı önlemi farklı nedenlerle aldıkları için.

Trepanasyon Taş Devri’nde başlamış gibi görünüyor. Resim: Wellcome Collection

“Trepanasyon” terimi, “delici” veya “burgu” (matkap) anlamına gelen eski Yunanca “trypanon” kelimesinden türemiştir.

İnsanların çağlar boyunca ve dünyanın farklı yerlerinde nasıl trepanasyon yaptıkları konusunda bazı ince farklılıklar olsa da, temeller değişmeden kalır.

Bu prosedür – “trepan” veya “trefinleme” olarak da bilinir – keskin bir alet kullanarak kafatasına bir delik açmayı gerektirir.

Günümüzde, doktorlar bazen beyin ameliyatı gerçekleştirmek için beyne erişim sağlamak için kafatasının bir kısmını çıkardıkları bir prosedür olan kraniyotomi gerçekleştirecekler.

Bununla birlikte, kafatasında kalıcı bir delik oluşturan trepanasyondan farklı olarak, modern yöntem, cerrahın çıkardığı kemik parçasının değiştirilmesini gerektirir.

Cerrahların sadece bir beyin tümörünü çıkarmak veya bir anevrizmayı tedavi etmek gibi istisnai nedenlerle kraniyotomi yapacaklarını da not etmek önemlidir.

Atalarımız neden kafatasını delmeyi gerekli buldular ve trepanasyon ne zamana kadar uzanır? Araştırmacılar yıllardır bu soruları araştırıyorlar ve bu özellikte bulduklarını açıklıyoruz.

Trepanasyonun erken kökenleri

Atalarımız neden kafatasına delikler açtı? Resim: Wellcome Collection

Trepanasyon kanıtı gösteren en eski keşfedilen kafatasları, Mezolitik döneme, MÖ 6000 civarında. Kuzey Afrika, Ukrayna ve Portekiz’de ortaya çıktılar.

Fransa’nın Toulouse kentindeki Paul-Sabatie üniversitesinden Éric Crubézy ve meslektaşlarına göre, “Trephinasyonun (Mezolitik) en eski örnekleri boyut olarak küçüktür ve zamanla birbirinden uzak avcı-toplayıcı popülasyonlarında görülürler

Kafataslarının daha az ilkel bir trepanasyon tekniğinin izlerini taşıyor gibi göründüğü diğer antik trepanasyon örnekleri, Çek Cumhuriyeti, Fransa ve Güney Amerika’nın bazı bölgeleri gibi yerlerden Neolitik dönemden geliyor.

Ancak, Taş Devri atalarımızla trepanasyon ölmedi. Modern zamanlara doğru gelişmeye devam etti.

Hem eski Romalılar hem de eski Yunanlılar bir şekilde trepanasyon uyguladılar. Bu, modern tıbbın ataları olan Hipokrat’ın (MÖ 460 – MÖ 370) ve Galen’in (MÖ 130 – MS 210) ilgisini çekti.

İspanya gibi ortaçağ Avrupa’sının bazı bölgelerinde trepanasyonun devam ettiğini gösteren kanıtlar da var. Bununla birlikte, bir 2011 vaka çalışmasının yazarlarına göre, “ortaçağda cerrahi trepanasyonlar çok daha az yaygındır ve tüm Avrupa’da yalnızca birkaç vaka bilinmektedir.”

Bununla birlikte, Güney Amerika ve Peru’da, prosedür MS 14. ve 16. yüzyıllar arasında yüksek bir popülerlik ve hassasiyete ulaşmış gibi görünüyordu.

Atalarımız bunu neden yaptı?

Atalarımız bunu neden yaptı? Trepanasyon
Atalarımız bunu neden yaptı? Trepanasyon

Antik trepanasyon uygulamalarının ardındaki motivasyona gelince, cevaplardan çok sorular var – özellikle farklı popülasyonlar bu aşırı önlemi farklı nedenlerle aldıkları için.

Fernando Ramires Rozzi ve Alain Froment, Neolitik çağda insanların bunu tıbbi nedenlerle yapmış olabileceğini öne sürüyor.

İkili, ilk atalarımızın, bir yaban domuzu kafatası ve trepanasyon izleri taşıyan bir inek kafatası örneğini göstererek, hayvanların kafatasları üzerinde becerilerini uyguladıklarını iddia ediyor.

Eski ineğin kafatası örneğini ele alan Rozzi ve Froment, bir veteriner müdahalesi olarak, hayvan hala hayattayken trepanasyonun gerçekleşmiş olabileceği ihtimalini bile ele alıyor.

Araştırmacılar, “İnek üzerinde gözlenen kafatası ameliyatı hayvanı kurtarmak için yapıldı, Champ-Durant [arkeologların kafatasını bulduğu yer], veteriner cerrahi uygulamasının en eski kanıtını sağlıyor,” diye yazıyor araştırmacılar.

“Alternatif olarak,” diye ekliyorlar, “teknikleri uygulamak için trepanasyon kullanılmış olsaydı, Champ-Durand’dan gelen inek, bir hayvan üzerinde yapılan cerrahi deneylerin en eski kanıtını sağlayacak ve bu uygulamanın MÖ 4000 yılında zaten var olduğunu gösterecekti.”

Okumaya devam et: Egzama hakkında bilinmesi gerekenler

Tıbbi veya manevi nedenler?

Hipokrat’ın öğretileriyle bağlantılı antik Yunan tıbbi metinlerinin bir referans koleksiyonu olan Hipokrat Corpus, aynı zamanda trepanasyonların terapötik nedenlerine de değinir.

Metinlerden biri olan İnsandaki Yerler, kafatası kırıklarıyla ilgili komplikasyonların önlenmesi için trepanasyon önermektedir:

Orta Çağ Avrupa’sında, ancak, trepanasyonun nedenleri, onları gerçekleştiren kültüre bağlı olarak çok daha fazla değişiyordu.

Örneğin, Macar halkı ölümden sonra ritüel üçleme gerçekleştirdi, ancak diğer Avrupalı ​​grupların neden kişi hala hayattayken trepanasyona başvurduğu belirsizliğini koruyor.

2011 vaka çalışmasının yazarlarına göre, trepanasyon muhtemelen fiziksel yaralanmalardan zihinsel sağlık sorunlarına ve epilepsiye kadar değişen şikayetleri tedavi etmeyi amaçladı. Sonuç olarak, araştırmacılar “trepanasyonla ilgili büyük soru budur” diye yazıyorlar.

“Birçok nedene atfedilebilir.” Örneğin:

  • “İnsanları kendilerine işkence edebilecek cinlerden kurtarmak gibi sihirli / dini nedenler”
  • “Yetişkinliğe geçiş hakkı vermenin veya birini bir savaşçıya dönüştürmenin bir yolu olarak inisiyasyonlar”
  • “Tümörler, konvülsiyonlar, epilepsi, migren, bilinç kaybı ve davranış değişikliklerini tedavi etmek için terapötik nedenler”
  • “Kafatası kırıkları gibi travmaların tedavisi”

Ancak Peru’daki İnka nüfusu söz konusu olduğunda, son araştırmalar daha fazla ipucu ortaya çıkardı. Bu kısmen, başarılı bir şekilde iyileştirilmiş trepanasyonların kanıtlarını sunan kafataslarının zenginliği sayesindedir.

National Geographic’e verdiği bir röportajda antropolog John Verano – Holes in the Head: The Art and Archaeology of Trepanation kitabının yazarı – İnkaların büyük olasılıkla tesadüfen ortaya çıktığını, ancak bunun yararlı bir tıbbi müdahale olabileceğini keşfettiğini öne sürüyor.

Verano, “[Trepanasyon] muhtemelen [İnkalar için] çok basit bir şey olarak başladı – kafaya bir darbeden sonra kafa derisini temizlemek ve ölü olabilecek kırık kemik parçalarını çıkarmak gibi basit şeyler yapmak,” diyor.

“Bunun hayat kurtarabilecek bir tedavi olduğunu erken öğrendiler. Trepanasyonun bilinci artırmak için ya da tamamen ritüel bir aktivite olarak yapılmadığına, ancak ciddi kafa travması olan hastalarla, [özellikle de kafatası kırığı ile bağlantılı olduğuna dair çok büyük kanıtlarımız var ”dedi.

Modern zamanlarda trepanasyon

Doktorlar şimdi prosedürün tehlikeli olduğu konusunda uyarıyor. Resim: Wellcome Collectio

Trepanasyon aslında modern zamanlarda gelişmeye devam etti. Bu, kısmen, bazı insanların beyin cerrahisinin öncüsü olduğunu iddia etmesinin nedenidir.

Tıp tarihçileri 18. yüzyıldan “trepan yüzyılı” olarak söz ederler. Bunun nedeni, o zamanlar Avrupalı ​​cerrahların bu uygulamanın olası kullanımlarıyla özellikle ilgilenmeleriydi.

İddiaya göre, 18. yüzyıl trepanasyonu ilk olarak veteriner tedavisi şeklini aldı; veteriner hekimler, çeşitli enfeksiyonları tedavi etmek veya tümörleri çıkarmak için evcil hayvanlar üzerinde uygulayacaklardı.

Yüzyıl boyunca, doktorlar sarsıntıları ve beyin iltihabını tedavi etmek için trepanasyon kullandılar. Bununla birlikte, 1700’lerin sonunda, tıp camiasındaki görüşler, bu prosedürün yararlı mı yoksa zararlı mı olduğu konusunda bölündü.

  1. yüzyılda, trepanasyon, Amerikan İç Savaşı döneminde (1861-1865) özellikle popüler olmasına rağmen, tıbbın lehine yükselip düştü. Şu anda, doktorlar kafa yaralarını temizlemek ve tedavi etmek için onları tavsiye etti.

Sonunda, trepanasyon yerini sofistike kraniyotomi prosedürüne bıraktı. Ancak bu, trepanasyonun tamamen gözden düştüğü anlamına gelmez.

Son birkaç yüzyılda, bazı insanlar bu eski uygulamanın kendilerine hem fiziksel hem de ruhsal faydalar sağlayabileceğine ikna oldu.

Örneğin, İngiliz sanatçı ve lobici Amanda Feilding, Countess of Wemyss and March, 1970 yılında kendi kendine trepanasyon yapmaya karar verdi. Bunun beyne doğru kan akışını yeniden sağlayacağına ikna olmuştu.

Feilding, daha sonra bir röportajda açıkladığı üzere, kafatası kemiklerimiz bebeklik döneminde sertleştikçe beyne kan akışının azaldığına inanıyordu. Bunun bizi nörodejeneratif koşullar riskine soktuğuna ve trepanasyonun bu sorunu çözebileceğine inanıyordu.

İki kez, 1979 ve 1983’te İngiliz Parlamentosu’na koştu ve Ulusal Sağlık Hizmetinin (NHS) İngiliz vatandaşlarına trepanasyon sağlamaya başlamasını istedi.

Görünüşe göre, trepenation aynı zamanda müzisyen John Lennon’un hayal gücünü de yakaladı – Paul McCartney’i bu prosedürü kendi başına yapmaya ikna etmeye çalıştığı noktaya kadar.

Trepanation, 1990’ların sonlarında, Laurence Watkins de dahil olmak üzere profesyonelleri, insanları bunu evde denememeye çağıran bir bildiri yayınlamaya sevk eden bir modaydı.

Watkins, “Birinin kafasında delik açmak için pek çok iyi neden vardır ve bir beyin cerrahının elinde bu riskli bir prosedür değildir, ancak bunu kendi başına yapan biri için riskler çok büyük” diye uyardı ve prosedürün yol açabileceğine dikkat çekti. enfeksiyonlar ve beyin hasarı.

Medical News Today kabul ediyor: Trepanation en iyisi tıbbi tarih kitaplarına bırakılıyor.

Sorumluluk Reddi: Bu makaledeki tüm resimler, Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı altında lisanslanan Wellcome Collection’dan alınmıştır.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.