Gökbilimciler 2068’de Dünya ile Çarpışabilecek Asteroidi Tanımladılar

3 mins read
2068'de Dünya ile Çarpışabilecek Asteroidi

Uzay Kaosu Tehdidi: Gökbilimciler 2068’de Dünya ile Çarpışabilecek Asteroidi Tanımladılar

2068'de Dünya ile Çarpışabilecek Asteroidi

Asteroidin gezegene çarpması, “1.200 milyon ton TNT veya yaklaşık 80.000 Hiroşima nükleer bombasına eşdeğer” bir patlama oluşturabilir.

Çok uzak olmayan bir gelecekte devasa uzay kayalarının Dünya’nın yanından geçmesi beklendiğinden; The Sun’ın bildirdiğine göre bilim adamları, küçük de olsa gezegenimizle çarpışma olasılığı olduğu konusunda uyarıyorlar.

Söz konusu asteroit Apophis, adını kaosu somutlaştıran eski Mısır tanrısından almıştır ve çapı yaklaşık 370 metre, örneğin New York City’deki Bank of America gökdeleninin yüksekliğinden biraz daha büyüktür; Çarpma anında üretebileceği patlama “1.200 milyon ton TNT veya yaklaşık 80.000 Hiroşima nükleer bombasına eşdeğer” olabilir

Okumaya devam et: İşe Uygunluk Nedir ve Neden Önemlidir?

Gazeteye göre, gökbilimciler daha önce asteroidin Dünya’yı geçeceğinden emin olsalar da, o zamandan beri “yoldan saptığını ve bunu yaparken hız kazandığını” keşfettiler.

Gökbilimci Dr. Dave Tholen, “Asteroit tamamen yerçekimsel bir yörüngeden yılda yaklaşık 170 metre uzaklaşıyor, bu da 2068 çarpma senaryosunun akılda tutmak için yeterli” dedi.

Hawaii Üniversitesi gökbilimcileri, “günlüklerinde” 12 Nisan 2068’i olası “çarpışma günü” olarak adlandırdıktan sonra, asteroidin rotasının asteroid soğurduğu ve ardından ısıyı yaydığı sırada ortaya çıkan ‘Yarkovsky etkisinden’ etkilendiğine” “Güneş”, asteroidin “daha fazla ısının yayıldığı” tarafına “asteroidi yerçekimi kuvveti tarafından belirlenen rotadan” ek bir itme ile “atarak” sonuçlanır.

Apophis’i keşfedenlerden biri olan Dr. Tholen, “O kadar küçük bir kuvvet ki, daha büyük nesnelerde fark edilmiyor, ancak nesne ne kadar küçükse, etkiyi algılamak o kadar kolay oluyor” dedi

Gazete ayrıca, “en son hesaplamalar” asteroidin gezegenimizle çarpışma ve “küresel yıkıma” neden olma olasılığının 150.000’de bir olduğunu öne sürerken, Dr. Tholen “2068’de bir çarpışmanın gerçek şansının” olduğuna inanıyor.

Kaynak: Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.