İşe Uygunluk Nedir ve Neden Önemlidir?

11 mins read
İşe Uygunluk Nedir ve Neden Önemlidir?

İşe Uygunluk Nedir ve Neden Önemlidir?

İş uyumu, etkileri ve nasıl elde edileceğinin bir dökümü.

İşe Uygunluk Nedir ve Neden Önemlidir?

“Her sabah aynaya baktım ve kendime şu soruyu sordum:” Bugün hayatımın son günü olsaydı, bugün yapmak üzere olduğum şeyi yapmak ister miydim? “Ve cevap ne zaman olursa olsun” Hayır ‘üst üste birçok gün, bir şeyleri değiştirmem gerektiğini biliyorum.’

Son dönem Steve Jobs ile aynı miktarda nüfuza veya takdir yetkisine sahip olmasanız da, temel mesaj açıktır. Düzenli olarak işinizin değerlendirmesini yapmalı ve kendinize sormalısınız – gerçekten istediğim bu mu?

Son altı ayda, kuruluşlar tazminat indirimleri, evden çalışma politikaları ve stratejik yeniden icatlara kadar her türlü değişikliği yaptılar. Organizasyon düzeyindeki bu düzenlemeler, şüphesiz işte ve evdeki günlük yaşamlarınıza damlayacaktır. İşe uygun bir yeniden değerlendirme için doğru zaman.

Bununla birlikte, önemli bir ilk adım, çalışmanın çok yönlü bir yaratık olduğunu kabul etmektir. Sonraki uygun adımlara karar vermek için, durumunuzun ayrıntılı bir değerlendirmesine ihtiyacınız var. Ancak o zaman sonraki adımları doğru şekilde planlayabilirsiniz.

OKİMAYA DEVAM ET: Neden bazı insanlar diğerlerine karşı acımasız

Bu satırlar boyunca, aşağıda işle ilgili uyumun en popüler boyutları için dikkate alınması gereken noktalar ve öneriler yer almaktadır.

Ama önce, meslektaşlarınızla nasıl karşılaştırdığınızı görmek için bu 12 soruluk işe uygunluk değerlendirmesine girmeyi düşünün. Bu ücretsiz, doğrulanmış değerlendirme, aşağıda açıklanan boyutlarla uyumludur.

Kişi-İş, Talep-Yetenek Uyumu

Talep-yetenek uyumu, bilginizin, becerilerinizin ve yeteneklerinizin günlük iş görevlerinizin talepleriyle ne ölçüde uyumlu olduğunu gerektirir. İlginç bir şekilde, talep yeteneği uyumu iki ucu keskin bir kılıçtır.

Bir yandan, talep yeteneğine sahip olduğunuzda, yüksek performans gösterme olasılığınız vardır. Öte yandan, talep-yeteneği uyumu, büyümenize ve gelişmenize yardımcı olacak yeni deneyimler arama zamanının geldiğini gösterebilir.

Üretken bir uyumsuzluk biçimi yaratmak mümkündür, öyle ki talepleriniz yeteneklerinizden biraz daha büyüktür. Ancak dikkatli olun, çünkü önemli ölçüde yetersiz kalifiye iseniz, bir sonraki adımınız görevinizi yeniden tanımlamak için amirinizle birlikte çalışmak olmalıdır.

Başka bir senaryo – yeteneklerinizin taleplerinizden önemli ölçüde daha büyük olduğu bir işte sıkışıp kaldığınızda – muhtemelen can sıkıntısına yol açacaktır. Yeni departmanlarda farklı becerilere sahip danışmanlar bulmaya çalışın ve ilginç bulduğunuz yeni girişimlere kendinizi eklemeye başlayın.

Kendinizi talep-yetenek uyum spektrumunda nerede bulduğunuza bakılmaksızın, kendinizi başarıya hazırladığınızdan emin olmak için proaktif olarak iş görevlerinizi ve ilişkilerinizi geliştirmek size kalmıştır.

Kişi-İş, İhtiyaç Uyumu

İnsanlar olarak, kontrol altında olma ihtiyacı, yetkin olma ihtiyacı ve başkalarıyla ilişki kurma ve bağlantı kurma ihtiyacı dahil olmak üzere üç doğuştan gelen psikolojik ihtiyacımız var. İhtiyaç uyumu, işinizin bu üç ihtiyacı ne ölçüde karşıladığını gerektirir.

Bu ihtiyaçlar evrensel kabul edilse de, insanlar tam olarak ne kadar istedikleri konusunda farklılık gösterir.

Bazı kişiler aşırı özerkliği tercih ederken, diğerleri biraz daha fazla yapıyı tercih eder. Bazı kişiler sürekli öğrenmeyi ve yeni şeyler denemeyi tercih ederken, diğerleri en iyi yaptıkları şeyi yapma konusunda kendilerine güvenmek isterler. Bazı kişiler çok çeşitli destekleyici akranlar aramaktan hoşlanırken, diğerleri birkaç seçkin kişilere güvenir.

Bu süreklilikte nereye düştüğünüzü bilmek ve tercih ettiğiniz miktarı aradığınızdan emin olmak önemlidir. Kişiler yetersiz tedarik edildiğinde, genellikle yerine getirilmemiş ve daha az tatmin olmuş hissederler. Kişiler aşırı arz edildiğinde, genellikle duygusal olarak tükenir ve bağlarını koparırlar.

Talep-kabiliyet uyumuna benzer şekilde, çalışma ortamınızı proaktif olarak manipüle etme kapasitesine sahip olabilirsiniz. İhtiyaç-arz uyumunuz olup olmadığına dikkat edin ve ardından yeni sınırlar belirlemeye veya yeni fırsatlar yaratmaya çalışın.

Kişi-Organizasyon Uyumu

Kişi-organizasyon uyumunu anlamanın bir yolu, değerler fikriyle, önemli bulduğunuz şeyler ile başlamaktır. Örgüt kültürü, kısmen o örgüt içindeki bireylerin değerleri ve bu değerlerden kaynaklanan ortak normlar tarafından belirlenir. O halde, kişi-organizasyon uyumu, kişisel değerleriniz organizasyonun ve üyelerinin değerleriyle uyumluymuş gibi hissetme derecenizi gerektirir.

Kişi-organizasyon uyumu, bir kişinin uzun vadede bir organizasyona bağlı kalıp kalmayacağının güçlü bir belirleyicisidir. Ek olarak, bu tür bir uyumun daha yüksek seviyelerde olduğunu hisseden kişiler tipik olarak işte olmaktan ve meslektaşlarıyla bağlantı kurmaktan hoşlanır. Buna karşılık, akranlarına yardım etmek veya organizasyonlarını savunmak gibi vatandaşlık davranışlarında bulunma eğilimindedirler.

Birinin bir kuruluşun değerlerine ve kültürüne alışmaya çalışması oldukça yaygındır, çünkü maaş çeki kazanmak uygun bulmaktan daha önemlidir. Uzun vadede, bu tipik olarak psikolojik olarak yorucu olabilecek bir yabancı gibi hissetmekle ilgilidir.

Organizasyonlarında bir değer-uyumsuzluğu yaşayanlar için, bazen kişi-iş uyumu ile dengelenebilir. Bu nedenle, bir organizasyondan ayrılmanın artılarını ve eksilerini tartmak ve belki de önce ihtiyaç-arz ve / veya talep-yetenek uyumu yoluyla ideal işi yaratmaya odaklanmayı düşünün.

Kişi-Meslek Uyumu

Kişi-meslek uyumu, mesleğinizle ne ölçüde özdeşleştiğinizi gerektirir. Mesleğinizin işinizden veya kuruluşunuzdan daha geniş olduğunu unutmayın; genel olarak mesleğinizi veya mesleğinizi kapsar. Bireyler meslekleri ile özdeşleştiklerinde, meslekleri kim olduklarını ve bir kişi olarak neye önem verdiklerini uygun bir şekilde temsil ediyormuş gibi hissederler.

İlginç bir şekilde, kişi-meslek uyumu, iş tatmini ve iş performansı ile nispeten zayıf bir korelasyona sahiptir. Bunun yerine, bu tür bir uyum, arzularınızın güçlü bir işaretidir.

Kişi-mesleğinize uygun değilmiş gibi hissediyorsanız, tam potansiyelinize ulaşmış gibi hissetmediğinizi gösterir. Durum buysa, hangi mesleklere yöneldiğinizi yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiş olabilir. Bu, kariyer hedeflerinizle ilgili olduğundan, yüksek kaliteli kendi kendine düşünmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Tüm Bunlar Nasıl Birbirine “Uyuyor”

Beğen ya da beğenme, iş uyumun asla mükemmel olmayacak. Öyleyse, sonsuza kadar sürmesi olası değildir. İş uyumunu, zaman içinde değerlendirilmesi ve geliştirilmesi gereken, devam eden dört husus olarak düşünün. Bunu yapabilirseniz, işte daha memnun olma ve tatmin olma olasılığınızı artırırsınız.

Öyleyse devam edin ve Steve Jobs’un tavsiyesine uyun. Aynaya bakın ve kendinize şu soruyu sorun: “Bugün hayatımın son günü olsaydı, bugün yapmak üzere olduğum şeyi yapmak ister miydim?” Kesin bir şey yapmanız gerekmez – bazen küçük, hedeflenen değişiklikler büyük fark yaratabilir.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.