Gizemli Kadın: Arkeologlarının ‘Distinctly Elite’ Viking Mezarı Bulmacası

4 mins read
Gizemli Kadın: Arkeologlarının 'Distinctly Elite' Viking Mezarı Bulmacası

Gizemli Kadın: Arkeologlarının ‘Distinctly Elite’ Viking Mezarı Bulmacası

Gizemli Kadın: Arkeologlarının 'Distinctly Elite' Viking Mezarı Bulmacası

Bin yıl önce, prestijli oda mezarlar, ölen kadının kökenleri ve sosyal statüsü hakkında bir ipucu veriyor olsa da Norveç’in bu bölgesinde çok nadirdi.

Trøndelag İlçesindeki Hestnes’de çok nadir bulunan bir mezar ortaya çıkarıldı ve ardından arkeologlara bir dizi soru yöneltildi.

Ülkenin bu bölgesine özgü prestijli oda mezarları tipik değil, aynı zamanda ahşap odanın içinde bir kadın kalıntıları bulundu. Ulusal yayıncı NRK, hesaplamalar onun yaklaşık bin yıl önce gömüldüğünü gösterdi.

Arkeolog ve proje yöneticisi Raymond Sauvage’a göre, bu tür oda mezarları şehir sakinleri arasında daha popülerdi, çünkü bu tür mezarlar çoğunlukla İsveç’in Birka kentinde ve şu anda İsveç’in Skåne eyaleti gibi eski Danimarka bölgelerinde yaygındı. Norveç’in güneydoğu bölgelerinde ve günümüz Almanya’sında Hedeby’de.

Bu bana alışılmadık bir keşif olarak çarpıcı geliyor. Vikinglerin yaşı ve cinsiyet rolleri konusunda uzmanlaşan, Oslo Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırma yapan Marianne Moen, NRK’ya verdiği demeçte, oda mezarları elit mezarlar ve genellikle kentsel bağlamlarda veya en azından daha büyük mezar koleksiyonlarının olduğu yerlerde bulunuyor ”dedi.

Araştırmacılar, Vikinglerin ağ kurmak için uzaklara seyahat etmelerinin çok yaygın olduğunu açıkladılar. Bu dönemde toplumda ittifaklar ve arkadaşlıklar önemliydi. Görücü usulü evlilikler de nadir değildi. Örneğin mezardaki malzemeler, kadının İskandinavya’nın güneydoğu bölgelerinden geldiğini ve kendi kültürüne göre gömüldüğünü gösteriyor olabilir. Bu aynı zamanda yüksek statüsünün de işareti olabilir.

“Seçkin bir mezarda, bu tür mezarların yaygın olmadığı bir bölgede bir kadın bulmak bana burada yerel toplumda önemli olan bir kişiyle uğraştığımızı düşündürüyor. Burada potansiyel kültürel bağlantılar hakkında bir şeyler öğrenebiliriz. Diğer alanlardan gelen etkilerin tezahürleri de görülüyor, ”diyor Marianne Moen.

Mezarın içinde araştırmacılar neredeyse 350 minik inci buldular. Boncuklar bir kolye veya bir nakış oluşturmuş olabilir.

Bununla birlikte, olası cevapların en kesin kaynağı, elbiseleri yerinde tutan tokalarda yatmaktadır. Arkeologlar içeride diş ve kemik kalıntılarını buldular. Materyal yeterince iyi korunmuşsa, analiz umarım kadının nereden geldiğine ve kim olduğuna dair cevaplar sağlayabilir.

Viking Çağı (793-1066), İzlanda, İrlanda, Britanya Adaları ve Grönland’da yerleşimler kuran Vikingler olarak bilinen ve Kuzey Amerika’ya (Vinland dedikleri) kadar ulaşan bir fetih dönemiydi.

Kaynak Link sputniknews

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386