Aydınlanma Açığı

8 mins read

Aydınlanma Açığı

Aydınlanma Açığı 1

Aydınlanma insan düşüncesinde devrim yaratmasına ve dünyayı dönüştürmesine rağmen, tutarlı bir bilgi teorisi üretmeyi başaramadı. Temel neden, Aydınlanma sırasında ortaya çıkan modernist bilim ve felsefe sistemlerinin, (a) madde ile zihin ve (b) sosyal ve bilimsel bilgi arasındaki ilişkiyi anlamak için açık bir tanımlayıcı sistem üretmekte başarısız olmasıdır. Bu iki sorun, Aydınlanma Boşluğu dediğim şeyi oluşturmak için birleşiyor.

Bunların Aydınlanma düşüncesinden kaynaklanan çözülmemiş iki sorun olduğu iddiası, modern anlam oluşturmadaki en önemli tartışma ve kafa karışıklık alanlarından bazılarını temsil ettikleri için fazla gerekçelendirme gerektirmez. Örneğin, “zihin-beden sorununun” modern söylemin merkezinde olduğunu düşünün (örneğin, bu konuyla ilgili bir video dizisi için buraya bakın: Yayın İngilizcedir). Ek olarak, modernist ve postmodernist duyarlılıklar arasındaki anlaşmazlıklar, bilginin sosyal inşası ve bilgi ile iktidarın bağlantılarına ilişkin hakikat ve bilimsel bilginin yorumlanmasına odaklanır. Diğer bir deyişle, postmodern eleştiri, Aydınlanma’nın sosyal ve bilime karşı bilgi problemini çözmedeki başarısızlığından doğar.

İşime aşina olanların bildiği gibi, benim psikoloji sorunu dediğim şeye takıntılıyım. Sorunun birçok yönü olmasına rağmen, sorunun özü, fizik, kimya, biyoloji ve sinirbilimden farklı olarak, psikolojinin açıkça tanımlanmış bir konunun eksik olduğu gerçeğine işaret eder. Bazı psikologların alanı zihin bilimi olarak tanımladığını, bazılarının ise onu davranış bilimi olarak tanımladığını ve çoğunun her ikisi olarak tanımladığını düşünün (yani, zihin bilimi ve davranış). Alan aynı zamanda zihin ya da davranışla neyin kastedildiğini tanımlama çabalarında da derinden mücadele ettiği için bu sorunun sadece başlangıcıdır. Ek olarak, psikoloji biliminin birincil referansının: (a) tüm hayvanlar; (b) bazı hayvanlar; veya (c) sadece insan hayvanı.

Psikoloji sorununu doğrudan Aydınlanma Uçurumu ile ilişkilendirebiliriz. Aslında, ikisi arasındaki ilişkiye iki yönlü olarak bakmak faydalı olacaktır. Birincisi, psikoloji sorununu Aydınlanma Uçurumunun aşağı yönlü sonucu olarak düşünebiliriz. Zihni maddeden ve sosyal bilgiyi bilimsel bilgiden ayırmak için tutarlı bir çerçeveden yoksun, zihin ve davranış bilimi ve davranışın kıvrımlı olacağı mükemmel bir anlam ifade ediyor.

İkincisi, bakış açımızı tersine çevirebilir ve Aydınlanma Uçurumunu psikoloji sorununun merceğinden ele alabiliriz. Bunu yapmanın faydası, psikolojinin insan bilgisi sistemimizdeki yerini düşündüğümüzde daha belirgin hale gelir. Özellikle, psikoloji alanı, doğa bilimleri, sosyal bilimler ve beşeri bilimler arasındaki fay hatlarında oturarak akademik bilginin merkezinde yer alır.

Yeni Bir Birleşik Psikoloji Teorisinde psikoloji sorununu şu şekilde tanımladım:

Psikolojinin sorunu, alanın tutarlı bir şekilde tanımlanamayacağı ve yine de öğrenmenin üç büyük dalına diğer disiplinlerden daha derin bir şekilde bağlandığına dair ortak gözlemdir. Birlikte ele alındığında, bu gözlemler, psikoloji sorununun genel olarak akademik çevrede derin bir sorun olduğunu göstermektedir. Bu sonuç, psikolojinin bulgular elde etmekle uğraştığı, ancak temel netlik kazanmadığı için, insan bilgisinin parçalanmasının katlanarak arttığı gerçeğiyle destekleniyor. Tüm bunlar, “Psikoloji nedir?” tüm felsefenin temel sorunlarından biri olan derinden önemlidir. Doğru soruları sormak, genellikle doğru cevabı almanın en önemli adımıdır. Psikoterapi entegrasyonuna olan ilgim nihayetinde şu soruyu sormamı sağladı: “Psikoloji nedir?” O sırada hiçbir fikrim olmasa da, bunun doğru soru olduğu ortaya çıktı. Pek çok farklı alana doğru yanıt, insan bilgisini bütünleştirmek için yepyeni bir vizyon açar.

Bu alıntıda belirtildiği gibi, psikoloji sorunu, insan bilgi sistemlerimizin merkezinde yer alır. Psikolojiyi tanımlamadaki başarısızlık, pek çok farklı disipline olan bağlantısı ile birleştiğinde, onu kavramsal karışıklığın bir bağlantı noktası olarak tanımlar. Şimdi geriye dönüp baktığımızda, disiplini Aydınlanma Uçurumunun bıraktığı gölge boşluğu dolduran şekilsiz bir “zihin / davranış bilimi” olarak görebiliriz. Biçim eksikliği, Aydınlanma’nın, uzlaşmaya ulaşma görevine kadar işleyebilir, sentetik bir bilim felsefesine ulaşmadaki başarısızlığının bir sonucudur.

Büyük bir umut, 21. Yüzyılın psikoloji sorununu çözmemize ve doğa bilimleri, sosyal bilimler ve beşeri bilimler konusunda ikinci bir Aydınlanmayı başlatabileceğimiz tutarlı bir vizyona ulaşmamıza neden olacağıdır. >>>>

Aydınlanma Açığı 2
Gregg Henriques Ph.D.

Referanslar

Aydınlanma Açığının nasıl çözüleceği ve psikoloji probleminin nasıl çözüleceği hakkında daha fazla bilgi için Birleşik Bilgi Teorisi ana sayfasını ziyaret edin.

Daniel Schmachtenberger’in kültürel bir aydınlanma kıvılcımının parçası olan bir Uyum Projesi çağrısı için buraya bakın.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386