Türkiye’nin en son S-400 füze testleri ne anlama gelebilir

10 mins read
S-400

Türkiye’nin en son S-400 füze testleri ne anlama gelebilir

Türkiye, tartışmalı Rus S-400 uçaksavar savunma sistemi üzerinde daha fazla test yapmaya hazırlanıyor. Ağustos ayında, çok uluslu bir askeri tatbikattan dönerken S-400’ün radarıyla bir Yunan Hava Kuvvetleri F-16 hedef alındı Nato bu olayı kınadı ​​

 

Türkiye'nin en son S-400 füze testleri ne anlama gelebilir 1
Türkiye’den bir radar testi ve muhtemelen S-400 füzelerinin ateşini gerçekleştirmeye hazır [Dosya: Vitaly Nevar / Reuters]
Geçen yıl Türkiye, ABD’nin sert itirazlarına rağmen Rus S-400 uçaksavar savunma sistemini satın aldı.

Ekim ayı başlarında S-400 birlikleri, Türkiye’nin NATO müttefikleri ve komşuları arasındaki endişeleri tazeleyecek başka bir test için Türkiye’nin kuzeyindeki Sinop’a götürülüyordu.

S-400 sistemi nedir?

Rusya’da “Triumph” ve NATO üyeleri tarafından “Growler” olarak bilinen S-400 karadan havaya savunma sistemi, dünyadaki en gelişmiş sistemlerden biridir.

Orta ve uzun menzilli algılama radarı, gelen uçakları tespit edip takip edebilir ve hedeflerine bir füze bombardımanını 400 km (249 mil) menzile yönlendirebilir.

Buna karşılık, ABD Patriot bir seferde yalnızca bir füze ateşleyebilir ve dörtte bir mesafeye gidebilir.

S-400, alçaktan uçan hedeflerin yanı sıra yüksek irtifalardaki hedeflere de saldırabilir ve yüksek hızlarda hareket eden füzeleri imha edebilir.

Oldukça yeteneklidir ve çok aranan bir ürün. Füzeleri yüksek manevra kabiliyetine sahiptir, Mach 14’e varan hızlara veya ses hızının 14 katı hızlara ulaşır ve hedef ne yapmaya çalışırsa çalışsın keskin bir şekilde dönebilir, hedefleri etkileyebilir ve yok edebilir. Kısacası ölümcül.

Türkiye'nin en son S-400 füze testleri ne anlama gelebilir 2
ABD’nin Türkiye’nin savunma sistemini satın almasına yönelik kınaması tereddütsüz oldu [Dosya: Vitaly Nevar / Reuters]

ABD, NATO endişeleri

Önemli bir NATO üyesi ve önemli bir ABD müttefiki olan Türkiye, F-35 gizli avcı programının ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildi ve bu gelişmiş savaşçıları alan ilk ülkelerden biri olarak belirlendi.

Aynı zamanda iyi bir hava savunma sistemi için piyasadaydı. Washington’un ABD Patriot hava savunma sistemini Türkiye’ye satmadaki isteksizliği, Patriot’un düzensiz operasyonel siciliyle birlikte, Türkiye’yi alternatifler için başka yerlere yöneltti.

Ankara, Temmuz 2019’da gelen 2,5 milyar dolar değerindeki dört füze bataryasının ilk teslimatıyla 2017’de Rusya ile S-400 anlaşmasını imzaladı.

Türkiye’nin Rus hava savunma sistemini satın alma kararını ABD’nin kınaması yüksek sesle ve sarsılmaz oldu.

ABD geçen yıl Temmuz ayında Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından resmi olarak ihraç etmişti.

Washington, bir ABD gizli avcı programının parçası olmanın, kısmen ABD yapımı uçakları düşürmek için tasarlanmış potansiyel bir düşmanın silah sistemine sahip olmanın ve onu çalıştırmanın uyumsuz olmasından endişe duyuyor.

S-400 NATO iletişim ağlarına dahil edilecek mi? F-35 gibi ABD hayalet uçakları hakkında değerli veriler elde edebilir mi?

S-400 için destek görevi gören Rus eğitmenler ve personel ile bu hayati bilgi, onu Rusya’ya kolayca geri götürebilir.

Bu nedenle ABD Başkanı Donald Trump, S-400’ü kullanması ve devam etmesi halinde Türkiye’yi yaptırımlarla tehdit etti.

Krizi çözmek için çaresiz kalan ABD senatörleri, S-400’ün ABD tarafından tazminat olarak ödendiği ve asla kullanılmayacak, düzenli ABD doğrulama ziyaretleriyle Türk topraklarında kilitlendiği bir satın alma seçeneği öne sürdüler.

Bu Ankara tarafından reddedildi ve testler çoktan başladı.

Son testler

Kasım 2019’daki ilk operasyonel testte, Türk F-16 ve F-4 jetleri başkent Ankara üzerinden uçarken S-400 radarları tarafından sahte bir saldırıda hedef alındı.

Ağustos ayında, çok uluslu bir askeri tatbikattan dönerken S-400’ün radarıyla bir Yunan Hava Kuvvetleri F-16 hedef alındı ​​ve Türkiye, bir NATO müttefikine karşı yaptığı eylemler nedeniyle sert bir şekilde kınandı.

Ekim ayı başlarında S-400 birimleri Sinop yakınlarındaki Karadeniz’e götürüldü.

Bir radar testi ve muhtemelen Türkiye füzelerinin gerçek ateşi planlandı, çünkü havacılara bir uyarı yapıldı veya NOTAM, tüm uçaklara bu alandan 61.000 metre yüksekliğe kadar uzak durmalarını söyledi.

Komşuların endişeleri

S-400’ün saldırgan bir şekilde kullanılabileceğine dair ek endişeler var. Patriot’tan farklı olarak, S-400 birçok uçağı aynı anda 400 km’lik bir menzilde vurabilir

Bu, Suriye’nin çoğunu kapsayabileceği anlamına geliyor. Türkiye, Gaziantep yakınlarındaki sınıra yerleştirilen bir batarya, Şam ve Beyrut kadar uzaktaki uçakları hedefleye bilir ve Suriye, Lazkiye yakınlarındaki Khmeimim’deki Rus üssüne inen veya kalkan herhangi bir Rus uçağına kesinlikle ulaşabilir.

Düşmanın hava sahasına hakim olan bir füze sistemi, güçlü bir silahtır ve stratejik dengeyi bozarak, karadaki herhangi bir askeri harekatı daha cazip hale getirebilir.

Ancak kullanıldığında S-400 Türkiye’nin komşularını endişelendiriyor.

ABD’den çok az şikayet alan veya hiç şikayet etmeyen eski bir versiyon olan S-300’ü çalıştıran Yunanistan, iki NATO üyesi arasında gerginlik artarken, S-400’ün üzerinde test edildiği bir Yunan savaş uçağı olduğu için özellikle endişeli.

S-400, Türkiye’nin tüm Ege’yi ve Doğu Akdeniz’i kapsamasına izin verecek.

Bu tam olarak Türkiye’nin 1990’ların sonlarında S-300’ü satın aldığı zamanki itirazıydı – Kıbrıs, kendisi ile güney Türkiye’nin büyük bir kısmı arasındaki hava sahasına hakim olabilirdi.

Yunanistan, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı askeri harekatından kaçınmak için sistemi almak ve Girit adasına taşınmak zorunda kaldı.

Bu piller nereye yerleştirilirse yerleştirilsin, S-400 gücü nedeniyle dengesizleştirici bir etkiye sahip olacaktır.

Rusya’nın Rus uçaklarına karşı konuşlandırılması halinde Rusya’nın nasıl tepki vereceği henüz net değil; bu senaryo, iki ülke kendilerini Suriye ve Libya’da muhalif tarafların arkasında bulurken, yakın gelecekte çok mümkün bir senaryo.

Kuzey Suriye’de veya Libya’nın merkezinde olsun, bu silah düşmanlarını kolaylıkla vurma yeteneğine sahip olacak, ancak her türlü düşman için birincil hedef haline gelecektir – hem baştan çıkarıcı hem de kendisi için bir tehlike.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386