Türkiye, S-400 savunma sistemini önümüzdeki hafta test edecek

4 mins read
S-400

Türkiye, tartışmalı S-400 savunma sistemini önümüzdeki hafta test edecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Salı günü Samsun’da Rus yapımı S-400 füze savunma sisteminin geçişini gösteren görüntülerin ortaya çıkmasıyla aynı zamana denk gelen Türkiye ziyareti, Türkiye’nin savunma öncelikleri ile Nato’nun güvenliği arasındaki gerilime işaret ediyor.

S-400

Aynı gün, S-400 ve drone tatbikatları nedeniyle kuzey hava sahasının 10 gün süreyle kapatılması için duyuru yapıldı.

Görüntüler, Stoltenberg’in Ankara’nın tartışmalı S-400 karadan havaya füze sistemini satın almasının müttefik uçaklar için gerçek bir risk oluşturduğu ve ABD yaptırımlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunmasından bir gün sonra geldi.

ABD, Türkiye’nin planı hakkında henüz yorum yapmadı, ancak geçen yıl, ülkenin Rus savunma sisteminin ilk grubunu almasının ardından, beşinci nesil F-35 ortak saldırı uçağı programından çıkarmıştı.

İstanbul’daki İsveç Araştırma Enstitüsü’nden Türkiye uzmanı Matthew Goldman, Arab News’e verdiği demeçte, “Türkiye’nin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ziyaretinden hemen sonra S-400 füze sistemini test etme kararı NATO müttefikleri için çok hoşnutsuzdu” dedi.

“Stoltenberg, Türk-Yunan gerginliğini yatıştırmak için Türkiye’deydi, aynı zamanda Türkiye’yi S-400 sistemini harekete geçirmekten kaçınmaya çağırdı ve bunun Türkiye’ye yönelik Amerikan yaptırımlarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Stoltenberg Atina’dayken bugün sistemin testiyle devam etmek, Türkiye’nin ikiye katlandığına ve NATO müttefiklerinin baskısına boyun eğmeyecek durumda olduğuna dair güçlü bir sinyal gönderdi. ”

Bloomberg raporuna göre Türkiye, önümüzdeki hafta Karadeniz kıyısındaki bir sahada S-400’ü test etmeyi planlıyor. Hareket, Türkiye’nin Rus sistemini hemen harekete geçirdiği anlamına gelmezken, Ankara’daki raporlar, aktivasyon kartının kaldıraç olarak kullanılabileceğini öne sürüyor.

10 İngiliz yapımı Banshee hedef insansız hava aracının da S-400’leri test etmek için kullanılacağı tatbikatlar 16 Ekim’e kadar sürecek. S-400 silahlarının angajman kabiliyetinin yanı sıra tespit ve takip kabiliyeti sistemin radarları ve iletişim sistemi potansiyeli test edilecektir.

Varşova merkezli Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden bir analist olan Karol Wasilewski, Arab News’e verdiği demeçte, “Testin zamanlaması bizi bunun Rusya ve Ermenistan’a yönelik bir mesajlaşma aracı olabileceği sonucuna götürüyor” dedi.

Wasilewski’ye göre Türkiye, Dağlık Karabağ sorunundaki kararlılığını göstermek ve Rusya’yı ihtilafla ilgili müzakerelere açmak isteyebilir.

Bu ilk test değil. İlki Kasım 2019’da oldu. Türkiye bunu bir kez denedi ve sonuçlara katlanmadı, bu yüzden artık karar vericilerin de hiçbir sonuç olmayacağından emin olduklarını düşünüyorum ”dedi.

Kaynak: Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.