Apple’ın kurucusu Steve Jobs ölüm yıldönümünde anılıyor

6 mins read

Apple’ın kurucusu Steve Jobs ölüm yıldönümünde anılıyor

Steve Jobs kimdir?

Apple'ın kurucusu Steve Jobs ölüm yıldönümünde anılıyor 1

Macintosh, iPod, iPhone ve iPad gibi cihazlarla bilgisayar, müzik ve mobil iletişim endüstrilerinde devrim yaratan Apple Inc.’in vizyon sahibi, kurucu ortağı Steve Jobs, 5 Ekim 2011’de pankreas kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle 56 yaşında kanserden öldü.

24 Şubat 1955’te San Francisco California’da evli olmayan yüksek lisans öğrencileri Joanne Schieble ve Suriyeli göçmen Abdulfattah Jandali’nin çocuğu olarak dünyaya gelen Jobs, Silikon Vadisi çalışanı Paul Jobs ve karısı Clara tarafından bebek olarak evlat edinildi. 1972’de California, Cupertino’daki liseden mezun olduktan sonra Jobs, okulu bırakmadan önce Portland, Oregon’da bir liberal sanat okulu olan Reed College’a bir dönem gitti. Daha sonra California’da video oyunu yapımcısı Atari için kısa bir süre çalıştı, Hindistan’a gitti ve Zen Budizmi okudu.

1976’da Jobs ve bilgisayar mühendisi arkadaşı Stephen Wozniak, California, Los Altos’daki Jobs’un ebeveyn garajında ​​Apple Computer’ı kurdu. Bloomberg News’in daha sonra Jobs hakkında not edeceği gibi: “Resmi bir teknik eğitimi ve gerçek bir iş deneyimi yoktu. Onun yerine sahip olduğu şey, teknolojinin zarafetinin takdiri ve bilgisayarların hobinin bir oyuncağından veya bir şirketin iş gücünden daha fazlası olabileceği fikriydi. “Bu makineler vazgeçilmez araçlar olabilir.” 1977’de Jobs ve Wozniak, ilk popüler kişisel bilgisayar olan Apple II’yi piyasaya sürdü. 1980’de Apple halka açıldı ve Jobs, o zamanlar 20’li yaşların ortalarında multimilyoner oldu. Dört yıl sonra Apple, grafik kullanıcı arabirimine sahip ilk kişisel bilgisayarlardan biri olan ve insanların komut yazmak yerine fareyi işaret edip tıklayarak gezinmesine olanak tanıyan Macintosh’u piyasaya sürdü.

1985 yılında Jobs, Apple’ın yönetim kurulu ile yaşadığı güç mücadelesinin ardından şirketten ayrıldı. Aynı yıl, yüksek performanslı bilgisayarlar geliştiren bir işletme olan NeXT’yi kurdu. Makineler, geniş bir tüketici kitlesi elde etmek için çok pahalıydı; ancak İngiliz bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee, World Wide Web’i bir NeXT iş istasyonu kullanarak geliştirdi. 1986’da Jobs, film yapımcısı George Lucas tarafından kurulan küçük bir bilgisayar grafik stüdyosunu satın aldı ve onu Pixar Animasyon Stüdyoları olarak yeniden adlandırdı. 1995’te Pixar, bilgisayar animasyonlu ilk uzun metrajlı filmi olan “Oyuncak Hikayesi” ni yayınladı. Büyük bir gişe başarısını yakaladı ve ardından “Finding Nemo” (2003) ve “The Incredibles” (2004) gibi ödüllü hit filmler izledi. 2006 yılında Walt Disney Company, Pixar’ı 7 milyar dolardan fazlasına satın alarak Jobs’u Disney’in en büyük hissedarı yaptı.

1996’nın sonlarında, Jobs olmadan bocalayan Apple, NeXT’yi satın alacağını ve Jobs’u danışman olarak işe alacağını duyurdu. Ertesi yıl, Apple’ın geçici CEO’su oldu (“geçici” 2000 yılında iptal edildi) ve liderliği altında neredeyse iflas etmiş bir Apple gezegenin en değerli şirketlerinden birine dönüştü.

Karizmatik, talepkar bir mükemmeliyetçi olan Jobs, müşterilerin ne istediğini kendileri bilmeden önce sezme yeteneğine sahip olduğu söyleniyordu. Tech titan, markalı kot pantolonları ve siyah balıkçı yaka ile ürün lansmanlarını merakla beklenen etkinliklere dönüştürdü ve Apple, 2001’de iPod taşınabilir müzik çalar, 2007’de iPhone ve 2010’da iPad tablet bilgisayar dahil olmak üzere bir dizi yenilikçi dijital cihaz tanıttı. Bu ürünler günlük modern yaşamın bir parçası haline geldi. (2007’nin başlarında Jobs, Cupertino merkezli Apple’ın, şirketin odağının yalnızca bilgisayarlardan mobil elektronik cihazlara kaydığını yansıtmak için resmi takma adından “Bilgisayar” ı çıkardığını duyurdu).

2004’te bir pankreas tümöründen ameliyat, 2009’da bir karaciğer nakli de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi soruna rağmen Jobs, şirketin CEO’su olarak istifa ettiği 24 Ağustos 2011’e kadar Apple’ı yönetmeye devam etti. Altı hafta sonra, California’daki Palo Alto’daki evinde vefat etti. Dört çocuk babası Jobs’un öldüğü sırada 7 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen mirası vardı. Biyografi yazarı Walter Isaacson’a göre, Jobs “çağımızın en büyük iş yöneticisiydi ve bundan bir asır sonra hatırlanması en kesin olanıydı. Tarih onu Thomas Edison ve Henry Ford’un hemen yanında panteona yerleştirecek. “

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.