Hindistan Çin arasındaki gerilim durmuyor

6 mins read

Hindistan ve Çin askerleri arasında Galwan Vadisi bölgesinde meydana gelen sopalı kavgada 20 Hint askeri ölmüş Çin ise herhangi bir ölüm açıklamasında bulunmamıştı. Bölgede yaşanan gerilim bütün dünya medyası tarafından yakından takip edilirken Türk medyasında haber dahi yapılmaması çok ilginç.

Hindistan Çin arasındaki gerilim durmuyor 1

Her iki ülke de ordularının çatışmaya girdiği yüksek Himalaya bölgesinde çatışmayı sona erdirmeye çalışsalar da Galwan Vadisi’nin egemenliğinde Hindistan, Çin’i “abartılı ve savunulamaz iddialar” da olduğu uyarısında bulundu

Pazartesi gecesi meydana gelen çatışmada yirmi Hint askeri öldürüldü – 45 yıl içinde nükleer silahlı iki komşu arasındaki en ölümcül çatışma yaşandı. Çin, güçlerinin herhangi bir zayiat verip vermediğini ise açıklanmadı

Çin’in vadi iddiasına yanıt veren Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anurag Srivastava, Çarşamba günü geç saatlerde her iki tarafın da durumu karşılıklı olarak ele almayı kabul ettiğini söyledi.

“Abartılı ve savunulamaz iddialar anlaşılır gibi değil”

Her iki taraf da birbirlerini Pazartesi akşamı Hindistan’ın yönettiği Ladakh bölgesinde tartışmalı bir bölgenin parçası olan Galwan Vadisi’ndeki güçleri kışkırtmakla suçluyor.

Basında çıkan haberlerde, iki tarafın üst düzey subaylarının Perşembe günü bu durumu konuşmak için bir araya gelmesi bekleniyor deniyordu, ama iki tarafında da bu konuda bir doğrulama gelmedi.

Çatışma, Hintli yetkililerin açıklamalarına göre Çinli askerlerin sınırı üç farklı noktadan geçerek çadırları ve bekçi direkleri diktiklerini, ayrılın burayı terkedin uyarılarını göz ardı ettiklerini söylediği Mayıs ayının başında başlayan tartışmalı bölgede olaylar tırmandı.

Hindistan Çin arasındaki gerilim durmuyor 2

Çin askerlerinin kullandığı iddia edilen çivili demir sopalara ait fotoğraf ortaya çıktı

Çin ve Hint askerleri arasında, iki ülke arasındaki tartışmalı sınır hattında çıkan kavgada, Çin askerlerinin kullandığı iddia edilen çivili sopaların fotoğrafı ortaya çıktı.

Fotoğrafı ilk olarak Twitter’da paylaşan Savunma Uzmanı Ajai Shukla, bu tür silahların kullanılmasını “barbarlık” diye tanımladı.

Hindistanlı yetkililer, bir albay da dahil olmak üzere Hintli askerlerin, bölgenin sıfırın altındaki sıcaklıkla birlikte ağır yaralanma travması sonucu öldüğünü açıkladı

Neden ateşli silahlar kullanılmıyor ?

Ladakh’taki Galwan Nehri Vadisi, sert iklimi ve yüksek rakımıyla, sınır hattının batı tarafında bulunuyor ve Hindistan’ın hak iddia ettiği, ancak Çin tarafından kontrol edilen Aksai Chin’e yakın.

İki nükleer güce sahip komşu daha önce de sınırda, konvansiyonel ateşli silahlar olmadan çatışmıştı.

Hindistan ve Çin, 3440 kilometreden fazla uzunlukta ve iyi belirlenmemiş sınır hattında birçok noktada ihtilaflı.

Sınır hattında son olarak 1975’te ateş açılmış ve dört Hint askeri öldürülmüştü. O günden bu yana hiç silah ateşlenmedi.

Bunun kökeninde ise 1996’da sınır çizgisinin iki kilometre yakınında ateşli silah kullanılmasını yasaklayan antlaşma yatıyor.

Ancak son haftalarda bölgede iki ülke askerleri arasında kavgalar oldu.

Hindistan, Çin’i Galwan Vadisi’ne binlerce asker yollamakla ve 38 bin kilometre kare toprağını işgal altında tutmakla suçluyor. Sorunu çözmek için son 30 yılda yapılan birkaç tur görüşmeden ise sonuç çıkmadı.

Kaynaklar : aljazeera.,BBC theguardian, globalnews haber sitelerinden derlenmiştir

Tercüme Fikrikadim.com

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.