Uzayda Bir Ağaç Hikayesi: Japonya Ahşap Uydu Fırlatılıyor!

Japon bilim insanları, uzay araştırmalarında çığır açacak bir gelişmeye imza attı: Ahşap bir uydu! LignoSat adlı uydu, manolya ağacından imal edildi ve uzayda 6 ay boyunca görev yapacak

3 mins read

Japon bilim insanları, uzay araştırmalarında çığır açacak bir gelişmeye imza attı: Ahşap uydu! LignoSat adlı uydu, manolya ağacından imal edildi ve uzayda 6 ay boyunca görev yapacak.

Çevre Dostu Bir Alternatif

Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Ormancılık iş birliğiyle geliştirilen LignoSat, şu anda kullanılan metal uydulara çevreci bir alternatif sunmayı amaçlıyor. Atmosfere geri dönen metal uydular, parçalanarak çevreye zarar verici alüminyum parçacıkları yayıyor. Ahşap ise yanma özelliği sayesinde bu riski ortadan kaldırıyor.

Uzayda Ahşap Dayanıklı mı?

Bilim insanları, uzay koşullarının ahşap üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde inceledi. Laboratuvar testleri ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılan deneyler, ahşabın uzay ortamına oldukça dayanıklı olduğunu gösterdi. Bu durum, uzayda oksijen ve çürümeye neden olacak canlı organizmaların bulunmamasına bağlanıyor.

Sakura Ağacı De Denedildi

Uydunun yapımında sakura ağacı da dahil olmak üzere çeşitli ağaç türleri denendi. Fakat manolya ağacı, dayanıklılığı ve hafifliği sayesinde en uygun seçenek olarak belirlendi.

Görev Süresi ve Veriler

Bir kahve kupası büyüklüğündeki LignoSat, uzayda 6 ay boyunca görev yapacak. Bu süre boyunca ahşap yapının ne kadar bozulduğu ve farklı yön değişikliklerine nasıl tepki verdiği gibi önemli veriler toplanacak.

Fırlatma Tarihi ve Önceki Girişimler

LignoSat’ın fırlatılması bu yaz gerçekleşecek. Daha önce 2023’te fırlatılması planlanan uydu, çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle ertelenmişti. Finlandiya merkezli Arctic Astronautics’in 2021’de fırlatmayı planladığı WISA Woodsat isimli ahşap uydu girişimi ise bürokratik engeller nedeniyle ertelenmişti.

LignoSat’ın fırlatılması, uzay araştırmalarında yeni bir çığır açabilir ve ahşap, gelecekteki uzay araçlarında önemli bir rol oynayabilir.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386