Neşe Karaböcek’in Müzikal Serüveni: Türk Sanat Müziğinden Arabeske

9 mins read

Neşe Karaböcek, Türk Arabesk müziğinin önde gelen sanatçılarından biri olarak tanınan ve uluslararası seslere uyum sağlayan geleneksel Türk ve dünya müziği etkilerinin bir karışımı olan bir Türk şarkıcıdır. Ayrıca birçok Türk filmde de başrol oynamıştır.

Neşe Karaböcek, 1 Nisan 1947’de İstanbul’da doğdu. Asıl adı Neş’ecan Göktürk olan ve henüz 5 yaşında “Karaböcek” piyesinde oynarken İsmet İnönü tarafından kendisine “Karaböcek” soyadı verilen, “Orta Şark’ın Altın Bülbülü” unvanlı sanatçı, babasının demiryollarındaki görevi nedeniyle İstanbul’da doğdu. Henüz iki buçuk yaşındayken babasının tayini nedeniyle ailesi Ankara’ya taşındı.

Neşe Karaböcek, müziğin hemen hemen her türüne deneysel yaklaşmış ve sayısız 45’lik plak, LP ve kaset/CD doldurmuştur. Ayrıca 11 sinema filminin başrolünde oynamıştır. İlk büyük çıkışını 1968 yılında “Artık Sevmeyeceğim” adlı 45’liği ile yakalamış ve 90’lı yılların ortalarına kadar ismini zirvede tutmayı başarabilen ender sanatçılardan biri olmuştur. 1968-1980 arasındaki 12 yıl boyunca çeşitli plak şirketlerinden 16 adet altın plak, 1 platin plak, 1 altın bülbül (5 altın 45’lik yerine verilmiştir) ve 2 altın kaset ödülü almıştır. 1981 yılında Altın Plak adlı müzik şirketini kuran sanatçı, “Arabeskin Anası” olarak bilinmektedir.

Neşe Karaböcek’in Müzikal Serüveni: Türk Sanat Müziğinden Arabeske

Neşe Karaböcek’in en çok dinlenen hit şarkıları arasında “Gece Olunca”, “Nasıl Unuturum Seni”, “Gözlerin Eladır”, “Yağmur Yağıyor”, “Kertenkele”, “İntizar” ve “Kemancı” gibi eserler bulunmaktadır. Sanatçının seslendirdiği şarkıların bir kısmı, video paylaşım platformlarında milyonlarca izlenme sayısına ulaşmıştır.

Neşe Karaböcek, Türk müzik tarihinde önemli bir yere sahip olan ve kendine özgü yorumuyla dinleyicilerin beğenisini kazanan bir sanatçıdır. Türk sanat müziği, pop ve arabesk gibi farklı müzik türlerinde başarı göstermiş ve Türk sinemasında da rol almıştır. Neşe Karaböcek, Türk müziğinin yaşayan efsanelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Neşe Karaböcek’in en sevilen şarkısı hangisi?

Bu soruya kesin olarak cevap verilmesi zor, çünkü sanatçının pek çok hit şarkısı var. Ancak video sonuçlarına göre, en çok izlenen şarkılarından biri Gece Olunca gibi görünüyor. Bu şarkı, 1979 yılında yayınlanan ve Neşe Karaböcek’in arabesk müziğe geçiş yaptığı albümünün adını taşıyan Gece Olunca albümünde yer alıyor. Şarkının sözleri Fikret Şeneş’e, müziği ise Selçuk Başar’a ait. Şarkı, ayrılık acısını anlatan duygusal bir eser.

Neşe Karaböcek’in en eski şarkısı

1964 yılında çıkardığı ilk 45’liği olan İntizar adlı şarkıdır. Bu şarkı, Türk sanat müziği tarzında bir eserdir ve sözleri Münir Nurettin Selçuk’a, müziği ise Selahattin Altınbaş’a aittir. Şarkı, aşkını bekleyen bir kadının duygularını anlatmaktadır.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386