Mutsuz Bir Partneri Severken Pozitif Kalmak

8 mins read

Olumsuzluğun duygusal bulaşıcılığına nasıl karşı koyulur?

  • Romantik partnerler genellikle psikolojik refahta benzerlik yaşarlar.
  • Duygusal deneyimde olumsuz bilgilere daha fazla ağırlık verilir – beynin olumsuzluk önyargısı.
  • Partnerlerin eğilimleri farklı olduğunda, çiftin refahı olumsuzluk önyargısı nedeniyle zarar görebilir.
  • Proaktif planlama, ilişkilerde karşılıklı iyimserliği ve umudu artırmanın etkili bir yoludur.

Çift ilişkisinin dinamikleri, her iki partnerin eğilimlerinin, tavırlarının ve kişiliklerinin bir toplamıdır. Bu, benzer düşünen veya özelliklerini tamamlayıcı bulan çiftler için iyi bir haberdir. Ancak, olayları farklı gören duygusal olarak uyumsuz çiftler için potansiyel olarak kötü bir haberdir.


daha fazlasını oku:


Aynı parçalı bulutlu gökyüzüne uyandıklarında, biri güzel bir sabah görürken diğeri muhtemelen yağmur yağacağından yakınır. Bir seyahat planlarken, biri kendisini bekleyen yeni deneyimler karşısında heyecanla coşarken, diğeri ters gidebilecek her şeyin bir listesini yapmıştır. Birbirinden tamamen farklı iki eğilimin nasıl bir araya geldiği sorusunu bir kenara bırakırsak, asıl soru buradan nereye gidecekler? Araştırmalar bunun neden bu kadar iyi bir soru olduğunu açıklıyor.

Olumsuz Etki: Bana Ortağını Göster, Sana Geleceğini Göstereyim

Olga Stavrova ve William J. Chopik (2023) çiftlerin birlikte gelişimi ve esenliği üzerine çalışmıştır. “Beni Aşağı Çekme”[i] başlıklı bir raporda, romantik partnerler arasındaki psikolojik iyi olma halindeki benzerliği kabul ederek başlıyorlar. Değer asimetrisini araştırarak, farklı refah seviyeleri yaşayan partnerlerin, daha mutlu bir partnerin daha az mutlu olması veya mutsuz bir partnerin daha iyi bir ruh hali yaşaması yoluyla zaman içinde yakınlaşıp yakınlaşmayacağını test etmişlerdir.

Araştırmacılar, 20.000’den fazla çifti kapsayan iki boylamsal çalışma sonucunda, mutlu eşlerin refah düzeylerinde en dramatik düşüşü yaşadıklarını, mutsuz eşlerin ise refah düzeylerinde çok az bir iyileşme olduğunu tespit etmişlerdir. Stavrova ve Chopik, sonuçlarının refahın birlikte gelişiminde olumsuzluk yanlılığını gösterdiğini, yani çiftlerin refahındaki değişikliklerin dinamiklerini şekillendirmede “kötünün iyiden daha güçlü göründüğünü” belirtiyor.

Stavrova ve Chopik, insanların bir başa çıkma ve sosyal destek arama yöntemi olarak partnerleriyle sık sık günün stresi veya üzücü olaylar hakkında bilgi paylaştıklarını gözlemlemiştir. Beynin olumsuzluk önyargısı, duygusal deneyimlerde olumsuz bilgilere olumlu bilgilerden daha fazla ağırlık verdiğinden, daha mutsuz partnerlere etkileşimleri ve genel duygusal deneyimi etkilemek için daha fazla güç verebilir ve olumsuzluğun günlük konuşmalara hakim olmasına izin verebilir. Araştırmacılar, olumsuzluğun sosyal etkileşimler yoluyla kolayca aktarılabildiğini bulmuşlardır.

Pozitiflik Yaratmak

Mutsuzluğun potansiyel “bulaşıcılığı” göz önüne alındığında, çiftler için değerli bir hedef, olumsuz kalıplara pozitiflikle karşı koymak olacaktır. Mutsuz bir eşin daha mutlu olanı aşağı çektiği bir modelden kaçınmak proaktif bir planlama gerektirir. Bazı fikirler aşağıdakileri içerir:

Zamanın Hediyesi: Şikâyetlerin Mevsimi

Çiftlerin düşünebileceği bir fikir, günün olumsuz olaylarını tartışmak için hem başlangıç hem de bitiş zamanı olan bir zaman belirlemektir. Bu, olumsuz bir eşin hoş olmayan duygularını açığa vurma veya paylaşma fırsatına sahip olmasını sağlar, ancak olumsuzluğun ev halkına hakim olmamasını sağlamak için makul bir zaman kısıtlaması içinde. Havalandırma seansından önce ve sonra olumlu konuları tartışmak için daha fazla zaman harcanmalıdır.

Mutsuzluk Arkadaşlığı Sevmemeli: Sınırları Korumak

Bir çiftin daha mutlu olan yarısı, her iki partnerin de iyiliği için olumlu bir duygusal durumu sürdürmeye çalışmalı ve aynı zamanda mutsuz olan yarıyı desteklemek için hazır olmalıdır. Ancak olumsuz bir eş, “mutsuzluk arkadaşı sever” diye eşini ya da destekleyici ortağını aşağı çekmeye çalışmamalıdır. Mutluluğun da bulaşıcı olduğunu unutmamak önemlidir.

Geleceğe Odaklanın

Umut ve mutluluğa ulaşmak genellikle kontrol algısıyla ilgili olduğundan,[ii] mutlu eşler geleceği proaktif bir şekilde planlayarak iyimserliği optimize edebilir, her iki eşi de mutlu ve umutlu kılacak çok sayıda etkinlik ve plan dahil edebilir. Bunlar arasında aileyle ilgili etkinlikler, karşılıklı olarak keyif veren aktiviteler, filmler, konserler veya sadece inanç, aile ve eğlence topluluğu içinde birlikte dinlenmek için zaman ayırmak yer alabilir.

Ve son olarak, çiftler duygusal denge stratejisi geliştiremediklerinde ya da odaklanacak veya planlayacak yeterince olumlu olay bulamadıklarında, profesyonel yardım alınabilir. Çaba ve iyimserlikle, zorlu ilişkilerin bile sağlıklı ve mutlu bir geleceğe sahip olması mümkündür.

Mutsuz Bir Partneri Severken Pozitif Kalmak 1
Wendy L. Patrick, J.D., Ph.D.

Referanslar

[I] Stavrova, Olga ve William J. Chopik. “Beni Aşağı Çekme: Çiftlerde İyi Olma Halinin Birlikte Gelişiminde Değerlik Asimetrisi.” Sosyal Psikoloji ve Kişilik Bilimi (2023).

[ii] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/why-bad-looks-good/202312/boo….


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386