Seyahat Teknolojisi: 2023’ü Hangi Trendler Belirledi?

7 mins read

İşte bu yıl havacılık sektörünü şekillendiren bazı trendler.

  • Yüz Tanıma: TSA 16 havalimanında yüz tanıma teknolojisini test ederek daha hızlı taramalar için kimlik doğrulamayı otomatikleştirdi.
  • Havayolu Altyapısı Yükseltmesi: Southwest Airlines, ücret arama, planlama ve analiz için Amazon Web Services kullanarak teknoloji yazılımını yükseltti.
  • Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF): Virgin Atlantic, %100 SAF ile çalışan ilk transatlantik uçuşu gerçekleştirerek yaygın üretim için yatırım çağrısında bulundu.

daha fazla oku:


2023 yılı sona ererken, 2023 havacılık sektöründe sürdürülebilirlik, yenilikçi teknoloji ve havacılık ortamını yeniden tanımlayan diğer yeniliklere yönelik kayda değer adımlarla dolu anıtsal bir değişime işaret etti. Geçtiğimiz yıl iniş ve çıkışlarla doluydu; uçuş programındaki aksaklıklardan sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ile çalışan uçaklara kadar, yıl optimizasyon ve sürdürülebilirlik için teknolojiden oluşuyordu. Gelin bu yıl havacılık sektörünü şekillendiren teknoloji trendlerine bir göz atalım.

Seyahat Teknolojisi: 2023'ü Hangi Trendler Belirledi? 1

Yüz Tanıma

Yoğun yaz seyahat sezonu öncesinde Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA), havaalanı taramalarında daha etkili bir yöntem olacağı umuduyla ABD genelindeki havaalanlarında yüz tanıma teknolojisini test etmeye başladı. Pilot program, dünyanın en işlek havalimanı olan Atlanta Hartsfield Jackson Uluslararası Havalimanı’ndan (ATL) Gulfport-Biloxi Uluslararası Havalimanı’na (GPT) kadar 16 havalimanında uygulandı.

Gelişmiş biyometri sistemleri sayesinde TSA veri tabanı kimlik doğrulama sürecini daha hızlı ve daha doğru bir şekilde otomatikleştirebildi. Bu katılımcı havalimanlarındaki yolcular ehliyetlerini bir yuvaya yerleştirdikten sonra fotoğraf çeken ve bunu kimlik fotoğraflarıyla karşılaştıran bir ekrandaki kameraya bakıyorlar. iPad, havalimanındaki kişinin ibraz edilen kimlikle eşleşmesini ve kimlik tespitinin doğru olmasını sağlıyor. Teknoloji henüz test aşamasında olduğundan, taramayı onaylamak üzere bir TSA görevlisi hala hazır bulunmaktadır.

Havayolu online altyapısını güncelliyor

Geçtiğimiz Aralık ayında 16.700’den fazla uçuşun iptal edilmesine ve 2 milyon yolcunun ağır hava koşulları nedeniyle tatil sezonunda mahsur kalmasına neden olan Southwest Airlines’ın çöküşünün ardından, Dallas merkezli havayolu şirketi teknoloji yazılımını yükseltme sözü verdi. Mart ayında havayolu şirketi, teknoloji yazılımını yükseltmek ve modernize etmek için Amazon Web Services teknolojisini kullanacağını duyurdu. Amazon teknolojisi ücret aramalarının, yazılım görevlerinin ve mürettebat planlamasının işlenmesine yardımcı olacak.

Amazon Web Service teknolojisi havayolunun birincil bulut sağlayıcısı oldu ve havayolunun dijital altyapısının büyük bir kısmını bulutta barındırıyor. Ayrıca, havayolunun web sitesi ve mobil uygulamasına güç sağlamak, dahili analizleri çalıştırmak ve verileri depolamak için de bu teknoloji kullanılmaya başlandı. Bu, Southwest’in operasyonel yeteneklerini önemli ölçüde geliştirdi.

Uzun mesafeli seyahatlere güç veren SAF

2023 yılına kadar sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) havacılık sektöründe karbon emisyonlarını önemli ölçüde azalttı. Bu husus 28 Kasım’da vurgulandı. Virgin Atlantic, %100 SAF ile çalışan dünyanın ilk transatlantik uçuşunu gerçekleştirerek tarihe geçti. Londra-Heathrow merkezli havayolu şirketi bu tarihi uçuşu Boeing 787-9 Dreamliner ile Londra Heathrow (LHR) ve New York (JFK) arasında gerçekleştirdi.

Seyahat Teknolojisi: 2023'ü Hangi Trendler Belirledi? 2

Uygun bir şekilde VS100 olarak numaralandırılan uçuşun Atlantik Okyanusunu geçmesi sekiz saatten az sürdü. Uçuşta kullanılan yakıtın %88’i kullanılmış yemeklik yağlardan elde edilen Hidroproses Esterler ve Yağ Asitlerinden, %12’si ise Sentetik Aromatik Gazyağından oluşmuştur. Virgin Atlantic İcra Kurulu Başkanı Shai Weiss, başarılı uçuşa cevaben, yaygın uygulamaya olanak sağlayacağı için tam ölçekli üretimin sağlanması amacıyla SAF’a geniş çaplı yatırım yapılması çağrısında bulundu. Dünya çapında pek çok havayolu şirketi 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefleri belirlemiştir ve bu da ancak SAF ile mümkün olacaktır.

Siz bu teknoloji trendleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlarda bize anlatın.

Kaynak link: https://simpleflying.com


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386