Zihin okuma başlığı dünyada bir ilk olarak düşünceleri metne dönüştürüyor

4 mins read

Araştırmacılar, ilk kez düşünceleri metne dönüştürerek non-invaziv olarak çözebilen bir zihin okuma başlığı icat ettiler.

Avustralya’daki Sydney Teknoloji Üniversitesi’nden bir ekip tarafından geliştirilen teknoloji, hastalık veya yaralanma nedeniyle konuşamayan insanlara yardımcı olabilirken, aynı zamanda insanların makinelerle doğrudan etkileşime girmesi için bir yol sağlayabilir.

Başlığın testlerinde, katılımcılara bir elektroensefalogram (EEG) elektriksel beyin aktivitelerini kaydederken sessizce metin pasajları okumaları söylendi.

Daha sonra DeWave adı verilen bir yapay zeka modeli, düşünceleri yüzde 40 ila 60 arasında bir doğrulukla yazılı metne dönüştürmek için kullanıldı.

Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde profesör olan CT Lin, “Bu araştırma, ham EEG dalgalarının doğrudan dile çevrilmesinde öncü bir çabayı temsil ediyor ve bu alanda önemli bir atılım anlamına geliyor” dedi.


[su_posts posts_per_page=”1″ tax_term=”39″ tax_operator=”AND” offset=”1″ order=”desc” orderby=”none”]


“Beyinden metne çeviri sürecine ayrık kodlama tekniklerini dahil ederek nöral kod çözmeye yenilikçi bir yaklaşım getiren ilk çalışmadır.”

Profesör Lin, büyük dil modelleriyle entegrasyonun “sinirbilim ve yapay zekada yeni sınırlar açacağını” da sözlerine ekledi.

Düşünceleri metne çevirebilen diğer beyin-bilgisayar arayüzleri şu anda ya MRI taramalarını ya da elektrotları yerleştirmek için burun veya kafatasından invaziv prosedürleri içeriyor.

Elon Musk’ın nöroteknoloji girişimi Neuralink, beyne bir çip yerleştirmek için cerrahi bir robot kullanıyor ve bunun bir gün kullanıcılara daha fazla muhakeme ve gelişmiş görme gibi “gelişmiş yetenekler” sağlayacağını iddia ediyor.

Teknolojinin ilk insan denemeleri için işe alımlar, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alınmasının ardından bu yılın başlarında başladı.

Şirket, beyin çipinin maymunlar üzerinde test edilmesi nedeniyle hayvan hakları gruplarının eleştirilerine maruz kalmış, Sorumlu Tıp için Hekimler Komitesi (PCRM) Neuralink’i primatları “aşırı acıya” maruz bırakmakla suçlamıştı. Hem Neuralink hem de Bay Musk iddiaları reddetti.

İnvaziv yaklaşımlar kullanan diğer beyin-bilgisayar arayüz sistemleri en son sistemden daha yüksek doğruluk oranlarına ulaşmıştır, ancak invaziv olmayan kapağın arkasındaki ekip, yüzde 90’a yakın bir seviyeye ulaşma potansiyeline sahip olduğuna inanmaktadır.

Çalışmanın arkasındaki bilim insanlarından biri olan Yiqun Duan, “Zorluklara rağmen, modelimiz anahtar kelimeleri hizalayarak ve benzer cümle yapıları oluşturarak anlamlı sonuçlar veriyor” dedi.

Araştırma 12 Aralık’ta New Orleans’ta düzenlenen NeurIPS konferansında sunuldu.

Haberin Kaynağı:  https://www.independent.co.uk/