AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den Netanyahu’ya ilginç çıkış; peki şimdi ne olacak

3 mins read

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda dün gerçekleşen oturumda AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Borrell, AB’nin bu hassas konuda iki devletli çözüme olan bağlılığını vurgulayarak, “Soruna dengeli bir çözüm bulmamız gerekiyor. Şu anda en önemli şey daha fazla insanın ölmesini önlemek ve bu çatışmaya siyasi bir çözüm bulmaktır” dedi.

Borrell, İsrail Başbakanı’nın iki devletli çözüme karşı çıkmasını eleştirerek, “Hiçbir zaman bir Filistin devletinin var olmayacağının garantisi kendisidir” ifadelerini kullandı. Bu sözler, AB’nin çözüm arayışında karşılaştığı zorlukları gözler önüne seriyor. Borrell, milletvekillerine seslenirken, “İki devletli çözümün AB’nin şu anda ve gelecekteki en büyük taahhüdü olacağını” belirtti.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell Netanyahu'ya eleştirdi

AB Yüksek Temsilcisi, özellikle yerleşim birimlerinin genişletilmesine karşı çıkılması gerektiğini vurgulayarak, “Sadece Gazze’de değil, işgal altındaki Filistin topraklarında da şiddeti durdurmaya çalışmalıyız” dedi. Bu noktada, AB’nin kararlı bir şekilde uluslararası hukuka uygun adımlar atması gerektiğini savundu.

Borrell, İsrail’in kendini savunma hakkının sınırlı olduğunu ifade ederek, “İsrail’in uluslararası hukuka saygı gösterip göstermediğini kendimize sormalıyız. Bu hepimizin cevaplaması gereken bir soru. Ancak şahsen bu hakkın da sınırları olduğuna inanıyorum. Bu kadar masum insanın öldürülmesi haklı gösterilemez” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Son olarak, İsrail’in siyasi düşmanlığını eleştirmenin bir hakkı olduğunu söyleyen Borrell, “İsrail devletinin varlığını sorgulamadan, bir Filistin devletinin var olmasını talep etme hakkını talep ediyorum” dedi.

Borrell’in bu çıkışları, AB’nin İsrail-Filistin çatışmasında daha etkin bir rol oynamaya yönelik kararlılığını gösterirken, bu tutumun ne kadar uygulanabilir olacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak gibi görünüyor.

Hayati Esen

In 2005, he published his first book "Why Sufism". Then in 2012, he published essays on theology, politics and art in various magazines and newspapers. In 2014, he founded the website fikrikadim. The website is published in Turkish and English. In 2023, he wrote a post-truth novel called "Pis Roman". He still publishes his articles on fikrikadim.