Avrupa Merkez Bankası yapay zekanın istihdamı öldürmediğini, yarattığını söylüyor

5 mins read

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, yapay zekanın benimsenmesi ücretlerdeki düşüşle ilişkili

Avrupa Merkez Bankası tarafından Salı günü yayınlanan bir araştırma bültenine göre, yapay zeka ve ilgili teknolojilerin yaygın olarak benimsenmesi insan işlerinde artışa, ancak ücretlerde düşüşe yol açtı.

“Yapay zekânın insan emeğini sona erdirdiğine dair raporlar büyük ölçüde abartılı olabilir” başlıklı makale, 2011 ve 2019 yılları arasında 16 Avrupa ülkesinden alınan verilerle yapay zekânın işgücü piyasasını yok edeceğine dair korkulara karşı koymayı amaçlıyor.

“2010’lardaki derin öğrenme patlaması sırasında, potansiyel olarak yapay zeka destekli teknolojilere daha fazla maruz kalan meslekler aslında Avrupa’daki istihdam paylarını artırdı” diyen makale, bu modelin gelecekte de geçerli olup olmayacağı konusunda “jürinin hala dışarıda olduğunu” kabul ediyor.

ECB Avro Bölgesi’ndeki yavaşlamayı umut ışığı olarak görmeye çalışıyor

Read more ECB, Avro Bölgesi’ndeki yavaşlamada umut ışığı yaratmaya çalışıyor
ECB’nin araştırmasına göre, yapay zekaya en çok maruz kalan ekonomik sektörlerin istihdam payı arttı ve yüksek vasıflı pozisyonlar – ve özellikle genç işçiler tarafından tutulanlar – en büyük artışı gördü. Araştırma, YZ’ye maruz kalmanın nüfusun en genç üçte birlik kesimindeki çalışanlara fayda sağlama olasılığının iki kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte, makalede atıfta bulunulan en az bir çalışma, YZ’ye maruz kalan sektörlerdeki bireysel işverenlerin YZ ile ilgili olmayan pozisyonlar için işe alımları ve genel olarak işe alımları azalttığını göstermiştir. Düşük ve orta vasıflı işler üzerindeki etki daha az belirgindi ve yazılımın rutin ağırlıklı pozisyonların yerini aldığına dair bir gösterge yoktu, ancak yazarlar tarafından bahsedilen daha önceki çalışmalar, bu işlerin çoğunun önceki yıllarda daha az gelişmiş otomasyon biçimleriyle kaybedilmiş olabileceğini öne sürdü.

Makalede incelenen üç çalışmadan ikisi yapay zekaya maruz kalma ile ücretler arasında anlamlı bir ilişki göstermezken, üçüncüsü insan kazançları üzerinde “nötr ila hafif olumsuz etkiler” buldu ve yapay zekaya en çok maruz kalan mesleklerin teknolojiden izole olanlara göre daha kötü ücret artışı gösterdiğini ortaya koydu.

Yazarlar, YZ’nin işgücü piyasasını bozma derecesinin ülkeler arasında önemli ölçüde farklılık gösterdiğini, bazılarının – makalede hangileri olduğu belirtilmiyor – daha büyük eğilimin aksine YZ destekli otomasyondan olumsuz etkilendiğini kabul ediyor.

Araştırmacılar, yapay zeka ve ilgili teknolojilerin devam eden ve öngörülemeyen gelişimi ve benimsenmesinin, “istihdam ve ücretler üzerindeki – ve dolayısıyla büyüme ve eşitlik üzerindeki – etkilerinin çoğunun henüz görülmediği” anlamına geldiğini yazdı.

ECB’nin yapay zeka için pembe bir gelecek öngörmek için kendi nedenleri var; Eylül ayındaki bir blog yazısında, teknolojinin ekonomik modelleme ve veri kırma işlemlerinde kullanımını araştıracağını ve rutin ekonomik analizlerden kritik karar alma süreçlerine kadar her şeyi bilgilendireceğini duyurdu.

Bankanın baş hizmetler sorumlusu Myriam Moufakkir, o dönemde ECB’yi “modern ve yenilikçi” tutarken, ilgili tüm kuruluşların gizliliğini ve diğer yasal haklarını korumak için tüm uygulamalarda yapay zekanın benimsenmesini “hızlandırma” sözü verdi.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386