Amerikalıların 57’si bir kitabı kapağına göre değerlendiriyor

6 mins read

Yeni bir anket, her 10 Amerikalıdan yaklaşık altısının (%57) sadece kapağına bakarak bir kitap satın aldığını ya da okuduğunu ortaya koyuyor. 2,000 yetişkinle yapılan ankete göre, şaşırtıcı bir şekilde, bunu yapanların yüzde 96’sı kitabın beklentilerini büyük ölçüde karşıladığını söylüyor. Bununla birlikte, her 10 kişiden sekizi (%80) dış görünüşü nedeniyle bir kitaptan kaçındığını itiraf ediyor.

Peki, bu önyargıların en önemli nedenleri nelerdir? Katılımcılar kitap kapağının çok sade göründüğünü (%61), hoşa gitmeyen bir başlık fontu kullanıldığını (%56), türe uymayan bir sanat eseri içerdiğini (%52) veya kitabın film uyarlamasının afişinin kullanıldığını (%49) söylüyor.

ThriftBooks adına OnePoll tarafından yürütülen araştırma, hangi unsurların en iyi kitap kapaklarını oluşturduğunu da ortaya çıkardı. İnsanlar detaylı bir illüstrasyonun (%53) ve hikayenin geçtiği ortamın görüntüsünün (%53) önemli olduğunu belirtiyor. Diğer dikkat çeken unsurlar ise ilgi çekici bir renk paleti (%50) ve kahramanın bir görüntüsü (%47).

Katılımcılar, Napoleon Hill’in “Düşün ve Zengin Ol”, James Clear’ın “Atomik Alışkanlıklar”, Stephen King’in “Sefalet”, J. K. Rowling’in “Harry Potter”, Stephanie Meyer’in “Alacakaranlık” serisi, E. L. James’in “Grinin Elli Tonu” ve Danielle Steel’in kitapları dahil olmak üzere okudukları kitapların favori kapaklarını paylaşıyor.

Kış tatilleri söz konusu olduğunda, katılımcıların yarısından fazlası (%53) düzenli olarak başkalarına kitap hediye etmektedir. En çok hediye edilen kitap türleri arasında romantik (%47), fantastik (%45), komedi (%40), bilimkurgu (%39) ve tarih (%39) yer alıyor.

Üçte ikisi (%67) sadece film veya TV şovlarına uyarlanmış kitapları okuduklarını da itiraf ediyor. Genel olarak, ortalama bir kişi ayda sekiz kitap okuyor ve bu da yılda yaklaşık 100 kitap anlamına geliyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, insanların hediye olarak ne tür kitaplar alacağını etkileyen en büyük faktörler, tanınmış bir çok satanlar listesinde yer almaları (%44), sosyal medyada ilgi görmeleri (%29) ve kapaklarıdır (%29) – türden (%10) ve hatta yazardan (%9) çok daha fazla.

ThriftBooks sözcüsü yaptığı açıklamada “Kitaplar, alıcı kim olursa olsun harika bir tatil hediyesidir” diyor. “Klasik favorilerden kitaptan filme uyarlamalara, kısa ya da uzun öykülere kadar seçilebilecek çok sayıda kitap var ve bu da bu tatil sezonunda listenizdeki herkes için bir şeyler bulmanızı kolaylaştırıyor.”

Anket ayrıca gündüz ve gece okuyucularının farklı alışkanlıklarını da ortaya koyuyor. Kendinizi hevesli bir okuyucu olarak görüyorsanız, büyük olasılıkla geceleri değil gündüzleri okuyorsunuz (%88’e karşı %69). Gündüz okuyucularının neredeyse üçte ikisi (%65) bu tercihlerini okudukları materyale bağlı kabuslardan kaçınmaya bağlarken, yarısından fazlası (%52) gün içinde başka bir yere kaçmak istiyor.

Gündüz okuyucuları gece okuyucularına göre etraflarında başkaları varken okumayı daha çok tercih etmektedir (%49’a karşı %36). Yine de gece okumanın avantajları olabilir. Gece kitap okuyanların %56’sı bunun daha iyi uyumalarına yardımcı olduğunu, %55’i ise daha hızlı uykuya dalmalarına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Sözcü, “Araştırmamız, bazen okuyucuların sadece kapağına bakarak bir kitabı beğenip beğenmeyeceklerini doğru bir şekilde tahmin etmek için deneyimlerinden yararlanabileceklerini gösteriyor” diye ekliyor. “Okurlar en sevdikleri kitapların tadını nasıl ve ne zaman çıkardıkları konusunda farklılık gösterse de, hepsi okuma yoluyla günlük yaşamlarını zenginleştirmenin yollarını buluyor.”

Anket metodolojisi:

Genel nüfusa sahip 2.000 Amerikalının katıldığı bu rastgele çift katılımlı anket ThriftBooks tarafından 10 Ekim ve 17 Ekim 2023 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Anket, ekip üyeleri Market Research Society üyesi olan ve American Association for Public Opinion Research (AAPOR) ve European Society for Opinion and Marketing Research (ESOMAR) kurumsal üyeliğine sahip pazar araştırma şirketi OnePoll tarafından gerçekleştirilmiştir.