Yeni yıldızın kurallara meydan okumasının ardından kara delik teorisi sorgulanıyor

4 mins read

Yeni gözlemlenen bir nötron yıldızı birleşmesi, kabul edilen kara delik oluşumu modeline şüphe düşürdü

İngiltere’deki gökbilimciler, bir kara deliğe dönüşmeden önce çok uzun süre radyasyon yayan “hipermasif” bir nötron yıldızı keşfederek bu bilimsel olguya ilişkin bazı varsayımları sorgulamaya açtı. Gözlemleri Perşembe günü yayınlandı.

Somerset’teki Bath Üniversitesi’nden bir ekip, bir yıldız çiftinin birleşerek “hipermasif” bir nötron yıldızı oluşturduğunu ve bu yıldızın bir kara deliğe çökmeden önce bir günden fazla bir süre boyunca gama ışınları yaydığını gözlemledi. GRB 180618A olarak adlandırılan sonuç, yaklaşık 10,6 milyar ışık yılı uzaklıkta ve NASA’nın yörüngedeki Neil Gehrels Swift Gözlemevi tarafından yakalandı. Kanarya Adaları’ndaki robotik bir gözlemevi daha sonra olayı yakınlaştırdı.

“Araştırmanın başyazarı Dr. Nuria Jordana-Mitjans Guardian’a yaptığı açıklamada, “Uzun ömürlü böylesine büyük bir nötron yıldızının normalde mümkün olabileceği düşünülmez. “Bunun neden bu kadar uzun ömürlü olduğu bir muamma.”

Jordana-Mitjans ve meslektaşları Astrophysical Journal’daki çalışmalarında, nesnenin “olağandışı spektral ve zamansal özelliklerini” “yüksek oranda manyetize olmuş, dönen bir nötron yıldızının kanıtı” olarak yorumluyorlar. Araştırmacılar, bu keşfin “hızlı-kadans araştırmaları ile kütleçekimsel dalga karşılıklarının araştırılması için yeni bir çağ açtığını” belirttiler.

Nötron yıldızlarının, süpernova patlamalarıyla oluşan, yaklaşık 10 kilometre yarıçaplı ve dünyanın güneşinin yaklaşık 1,4’ü kadar kütleye sahip süper devlerin çökmüş çekirdekleri olduğuna inanılıyor. “Nötron dejenerasyon basıncı” adı verilen bir fenomen tarafından bir arada tutulurlar ve kütleleri belirli bir sınırı aşarsa çökerler.

Araştırmanın ortak yazarlarından Profesör Carole Mundell, “Bunlar çok tuhaf egzotik nesneler” dedi. “Bu, doğada hipermasif dönen bir nötron yıldızına sahip olabileceğimiz ilk doğrudan bakış” diye ekledi. “Önsezim bunlardan daha fazlasını bulacağımız yönünde.”

The Guardian’a göre nötron yıldızlarının çöküşüne eşlik eden gama ışını patlamaları, Büyük Patlama’dan bu yana evrendeki en enerjik olaylardır. Yeni oluşan kara deliğin kutuplarından kaynaklandıklarına inanılıyordu, ancak yeni gözlemler nötron yıldızının kendisinden kaynaklandıklarını gösteriyor.

kaynak bite: https://www.rt.com/news/566303-neutron-star-black-hole-discovery/