Memur ve Emekli İçin Zam Oranı Aralık Ayında Yapılan Açıklamlara uygun mu olacak?

6 mins read
Memur ve Emekli İçin Zam Oranı Aralık Ayında Yapılan Açıklamlara uygun mu olacak?

Memur ve Emekli İçin Zam Oranı Aralık Ayında Yapılan Açıklamlara uygun mu olacak?

2021 Temmuz ayında memur sendikaları ve hükümet arasında varılan anlaşmayla 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2022’nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023’ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapılmıştı.

2021 Aralık Ayında Memur Zammı ile ilgili ne açıklamalar yapılmıştı

Memur ve Emekli İçin Zam Oranı Aralık Ayında Yapılan Açıklamlara uygun mu olacak?Memur maaşlarına ocakta enflasyon farkının üzerine ilave artış yapılacağı aralık ayında açıklanmıştı.. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yetkili konfederasyon Memur Sen ve diğer memur sendikalarıyla anlaşma sağlandığını belirterek, Ocak ayında toplu sözleşmede öngörülenlere ilave olarak bir sosyal refah artışı yapılacağını açıklamış ve oran belirtilmemişti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve bağlı sendikaların genel başkanları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bugünkü görüşmenin ardından “Toplu sözleşmeye bir ek protokol olarak tüm kamu görevlilerini içerisine alacak şekilde bir düzenleme gerektiğini her fırsatta dile getirmiştik. Şimdi de Çalışma Bakanı Sayın Vedat Bilgin’le konuyu tekrar görüştük. Ocak ayındaki maaşlara yansıyacak şekilde bir ek protokol yapma konusunda da bir mutabakat sağladığımızı söyleyebilirim” demişti

Fakat aralık ayında, yükselen döviz oranları ve artan enflasyon oranlarının etkisiyle asgari ücrete yapılan zam yüzde elli oranında olunca gözler eriyen memur maaşlarına yöneldi. Çünkü yapılan asgari zam oranıyla birlikte kimi memur maaşları asgari ücretin altında kalmış oldu. Şu anda bütün beklenti memur ve emeklilerine yapılacak maaş zammına yönelmiş durumda.

Pazartesi günü önemli bir tarih zira enflasyon rakamı açıklanacak. Aralık ayı enflasyon rakamı ile birlikte de memur zamlarının genel bir çerçevesi netleşmiş olacak. Çünkü alacakları zam için enflasyon rakamı artı imzalanacak ek protokol belirleyici olacak.Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin ocak maaşlarına yüzde 5 zam olacak. SSK ve BAĞKUR emeklilerinin de zam oranı yine 3 Ocak’ta belli olacak. Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personeller ve memur emeklileri zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını da 15 Ocak’ta alacak.

EMEKLİ AYLIKLARI AÇIKLANAN ENFLASYONLA BELİRLENECEK

Yaklaşık 8,5 milyon emekli ve hak sahibinin aylıkları da bu yılın ikinci 6 ayına ait enflasyon rakamıyla belirlenecek. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanacak. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçinin ücretlerine de 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne göre, 2021’in ikinci 6 ayında yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

MEMUR VE EMEKLİLER NE KADAR ZAM ALACAK?

Beş aylık rakamlar baz alındığında memur ve memur emeklilerine yüzde 7.4 enflasyon farkı, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 10,4 zam ihtimali doğdu. AA Finans’ın 21 ekonomistin katılımıyla yaptığı aralık enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine göre, bu oran ortalama yüzde 8,54 olmuştu. Bu tahminin (yüzde 8,54) gerçekleşmesi halinde 2021’in ikinci 6 aylık enflasyonu için oran yüzde 19 düzeyinde olacak.

Yeni yılın ilk kabine toplantısı bugün yapılacak ve Gündem memur maaş zammı olacak

Kabinede, 2021’nin muhasebesi yapılacak, 2022’nin hedefleri ele alınacak. Kabinenin en önemli gündem başlığı ekonomi olacak. Türkiye’nin yeni ekonomi modeli kapsamında alınan kararların yansımaları ve atılacak yeni adımların değerlendirileceği toplantıda, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren zam oranlarının da görüşülmesi bekleniyor.

Milyonlarca memur ve emekli için zam oranı belli oluyor

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.