İsrail seçimi: Benjamin Netanyahu tekrar galip gelebilir mi?

14 mins read
İsrail seçimi: Benjamin Netanyahu tekrar galip gelebilir mi?

İsrail seçimi: Benjamin Netanyahu tekrar galip gelebilir mi?

İsrail seçimi: Benjamin Netanyahu tekrar galip gelebilir mi?

Son kamuoyu yoklamaları, son iki yıldaki dördüncü seçimin bile İsrail’e çok ihtiyaç duyulan istikrarı sağlama olasılığının düşük olduğunu gösteriyor.

  • Yazan: Thomas Falk

Likud anketlerde az farkla önde giderken, Netanyahu önceki seçimlerde olmayan bir dinamikle karşı karşıya. İsrail’in siyasi ortamı değişti ve uzun süredir lider olan için seçimi kazanmayı önemli ölçüde zorlaştırabilir.

18 Mart Mutabakatı beşinci yılını doldurdu

Ankara ve Kahire’de yeni samimiyet

Dolar, Altın ve Borsada son durum

Tel Aviv Üniversitesi siyaset doçenti Uriel Abulof’a göre, buna rağmen büyük sapma veya sürprizler beklenmiyor.

El Cezire’ye konuşan Abulof, “İsrail’deki anketler daha önce de büyük ölçüde doğru çıktı, bu yüzden seçmenlerin yaklaşık yarısının Netanyahu liderliğindeki bir koalisyonu desteklediğine inanmak mantıklı, yaklaşık yarısı desteklemiyor.” dedi.

Netanyahu için yeni sorunlar

Belirsizliğin nedeni öncelikle sağdan Netanyahu için rekabete dayanıyor. Gideon Saar’ın Yeni Umudu, programlı olarak Likud’dan neredeyse ayırt edilemediği için oylamadaki güç dengesini bozma potansiyeline sahip ve şu anda Knesset’teki en güçlü üçüncü parti olacağı tahmin ediliyor – doğru olması durumunda kaçınılmaz olarak Netanyahu oylarına mal olacağı bir tahmin.

New Hope, önde gelen muhalefet partisi Yeş Atid’in (20) sadece sekiz, Netanyahu’nun Likud’un (29) ise 17 sandalye gerisinde 12 sandalyeyle seçime gidiyor. Knesset’in 120 sandalyesi için 61 sandalye gerekiyor, ancak hiçbir parti tek başına çoğunluğu elde layamadı.

Bu nedenle, Yeni Umut kendisini İsrail siyasetinin geleneksel sağ-sol dinamiği dogmatik çerçevesinde değil, öncelikle yolsuzluk karşıtı ve Netanyahu karşıtı bir hareket olarak konumlandırdığı için, diğer partilerle başka bir sağ dini koalisyonu kolaylaştırma çabalarında Netanyahu için bir tehdit oluşturuyor.

Bununla birlikte, Saar ve Netanyahu, yerleşim politikaları ve Filistin devleti meselesi gibi çeşitli ideolojik benzerlikleri paylaşıyorlar – Saar’ın görüşü Netanyahu’nunkinden daha fazla İsrail yanlısı olarak kabul edilse de.

New Hope ve Saar seçmenlere son derece İsrail yanlısı bir sağ gündem sunuyor, ancak yolsuzluk damgası ve anayasal normlar için endişe olmadan, Netanyahu son zamanlarda sergiledi.

En kötü senaryoda, Yeni Umut’un gelişi Netanyahu’nun Yeni Umut olmadan sağ ve dini partiler bloğunda çoğunluğu oluşturmasını imkansız hale getirebilir. Özellikle Yamina’nın lideri Naftali Bennett açıkça Netanyahu liderliğindeki bir hükümetin parçası olmayacağını ilan ettiğinden beri.

Lancaster Üniversitesi uluslararası siyaset profesörü Simon Mabon, New Hope’un Netanyahu’yu devirme potansiyeline sahip olup olmadığının seçmenlere ulaşma yeteneğine büyük ölçüde bağlı olacağını söyledi.

“İsrail siyasetindeki yolsuzlukla mücadele gündemi son derece önemli olmuştur ve bu seçimde önemli bir rol oynayabilir, ancak Yeni Umut’un popülaritesi azalıyor gibi görünüyor… Yolsuzlukla mücadele ve Netanyahu karşıtı bir gündem etrafında herhangi bir ivmeyi yeniden kurup kuramayacağı görülecektir.” dedi.

Alaka düzeyi için mücadele

İsrail’in çeşitli ve parçalanmış siyasi sistemindeki koalisyonlarda yönetim şartı, her seçime bir derece daha oynaklık katıyor. Önde gelen partiler tek karar verici faktör olmaktan çok uzaklar. Abulof, çok sayıda küçük partinin potansiyel olarak Knesset’e girip çoğunlukları etkileyebileceğine dikkat çekti.

“Pek çok şey, başta merkez sol olmak üzere çok sayıda partinin yüzde 3,25’lik seçim barajının üzerine çıkmayı başarıp başaramayacağına bağlı olacak.”

Soldaki oylamayı bu kadar önemli kılan şey, bir hükümet için akla gelebilecek bir yol olması değil, likud, Yeş Atid, Yamina veya Yeni Umut potansiyel koalisyonlar inşa etmeye başladığında bu partilerden bazılarının karar verici bir faktör haline gelebilmesidir.

Örneğin İsrail İşçi Partisi’nin altı sandalye alması muhtemelken, Meretz şu anda üç sandalyede ve yukarıda belirtilen barajı geçmekte zorlanıyor. Bir önceki seçimde 15 sandalye alan Arap Ortak Listesi düştü ve artık birlikte seçime girmiyor ve dokuz sandalyeyle kaldı.

Bu arada Netanyahu’nun eski koalisyon ortağı Benny Gantz ve mavi-beyaz ittifakı sadece beş sandalyede oy alıyor ve bu da son seçime kıyasla 11’lik bir eksiye işaret ediyor. Seçmenler ve destekçiler görünüşe göre Gantz’ı Netanyahu ile asla koalisyona girmeme sözünü bozduğu için affetmedi. Gantz’ın şu anda ödediği bedel, ülkenin alternatif başbakanı olmaktan unutulmaya yüz tutmaktadır. Ancak Gantz’ın oy kaybetmesi, Netanyahu karşıtı bir koalisyon arzusunun güçlü olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Ancak bahsi geçen gerçeklerin hiçbiri, Netanyahu’nun beşinci bir seçim olmayacağına dair söz vermiş olmasına rağmen, ne Netanyahu yanlısı kampın ne de Netanyahu karşıtı kampın çoğunluk koalisyonuna giden net bir yolu olmadığını çürütemez.

“Netanyahu, Likud, Şas, Birleşik Tevrat Yahudiliği, Dini Siyonist Parti ve Yamina’yı içeren bir hükümet kurabileceğinden emin görünüyor. Ancak bu, istikrarlı bir koalisyon kurmak için siyasi çekişme gerektirecektir.” dedi.

Böyle bir senaryo gerçekçi olsa bile, yine de yeterli olmayabilir.

Mabon, “Takımyıldızı gerekli sandalyeleri alamayabilir ve Otzma Yehudit Partisi gibi diğer partiler gerekli olabilir ve bu da bu koalisyonun İsrail siyasetinin sağına daha fazla itilmesine neden olur.” diye de ekledi.

Netanyahu’nun kendisi de eski Ortak Liste üyesi Ra’am ile koalisyona girmeyeceğini ilan ederek seçeneklerini sınırlamış oldu.

Mabon, “Ra’am’ı içeren bir koalisyon kurmak sağ partilerden oluşan bir koalisyon kurmakla birlikte, bunun altında kalan faktör Netanyahu’nun Arap Listesi’ni yok etme yönündeki bariz çabalarıyla ilgilidir.” dedi.

Netanyahu için daha fazlası tehlikede

Netanyahu döneminde eğitim ve içişleri bakanlığı yapan Saar, daha önce kaybettiği bir teklif olan parti yönetimi için başbakana kendi içinde meydan okumuştu. Daha sonra Likud bir “kişilik kültü ve başbakanın bir aracı” haline geldiğinden beri siyasi evini terk etti.

Saar’ın oranı İsrail’deki durum için sembolik olabilir ve giderek daha fazla İsrailli aynı fikirde görünüyor. Likud’un sekiz sandalye kaybedeceği tahmin ediliyor ve İsrail’de birkaç aydır Netanyahu karşıtı protestolar düzenleniyor. İnsanlar, pek çok kişinin Netanyahu’yu ve Knesset dışındaki şımarıklıklarını suçladığı seçimlerden giderek daha fazla sıkılıyor.

Netanyahu için sadece siyasi ofisinden çok daha fazla tehlikede olan önemli bir seçim.

Oylamadan sonra, yolsuzluk iddiasıyla yargılanmasına devam edilecek. Başbakan olarak, duruşmayı erteleme veya ikinci kez milletvekili dokunulmazlığı alma girişimi seçenekleri olabilir. Hükümetten ayrılmak çok daha az elverişli olur. Abulof’a göre Netanyahu kazanırsa öncelikleri belli oluyor: “Yargılanmaktan kaçınmak ve kesinlikle hapis.”

Bu nedenle, Netanyahu’nun özellikle iki konuya odaklandığı başarılı bir seçim kampanyasına sahip olması daha da önemliydi.

Bir yandan, Filistinlilere kayda değer tavizler vermek zorunda kalmadan, dış politika başarılarından Arap devletleriyle barışçı olarak bahsetti. Eski başkan Donald Trump’ın yardımıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas ile normalleşme anlaşmalarını hızla onayladı ve Sudan ile bir niyet beyanında bulundu.

Diğer odak noktası ise koronavirüse karşı aşı kampanyası. Netanyahu geçtiğimiz günlerde bir tweet’te “İsrail aşılamada dünya şampiyonu” diye yazdı. Şimdiye kadar ülke, vatandaşlarının dünyada eşi benzeri olmayan hızlı ve yaygın aşılamasıyla adından söz ettirdi. Ancak durum şu anda göründüğü kadar basit değil.

“İsrail hükümeti yıl boyunca kötü bir şekilde başarısız oldu, ancak aşılama başarılı oldu. Netanyahu ilkini günah keçisi ilan ediyor ve ikincisi için kredi talep ediyor.” dedi.

Seçim günü soru, seçmenlerin hükümetin çok eleştirilen ve kilit altına alan ağır COVID-19 politikasını mı yoksa başarılı aşı kampanyasını mı hatırlayacakları olacak.

Ancak giderek artan bir şekilde, seçim İsrail’in sorunlarını ve siyasi çıkmazını çözmeyecekmiş gibi görünüyor.

Önde gelen koalisyonun neye benzeyebileceğine bakılmaksızın, İsrail’e gerekli istikrarı ve sadece bir koalisyon içinde çalışabilecek bir başbakan sağlayabilmesi, aynı zamanda hala cevaplardan daha fazla soru getiren bir ekonomik durumun ortasında İsrail halkı için teslim ettirebilmesi düşünülemez görünüyor.

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.