Beyaz tanrıya inanç beyaz üstünlüğünü meşrulaştırıyor

6 mins read
Araştırma: Beyaz İsa'ya inanç ırkçılıkla bağlantılı

Beyaz tanrıya inanç beyaz üstünlüğünü meşrulaştırıyor

İsa Mesih’in beyaz olduğunu düşünen insanların Siyah karşıtlığını daha çok destekledikleri ve beyaz tanrılara olan inancın beyaz üstünlüğünü korumaya çalıştığını gösteriyor.

Araştırma: Beyaz İsa'ya inanç ırkçılıkla bağlantılı

Amerika’da 1 Mart’ta Din ve Maneviyat Psikolojisi‘nde yayınlanan çalışma için araştırmacılar, Midwest’teki orta ölçekli bir özel üniversitede çoğunluğu Hıristiyan olan 179 üniversite öğrencisiyle bir anket gerçekleştirdi. % 70’inden fazlası beyaz olan öğrencilere, İsa hakkındaki kişisel anlayışlarına dayanarak, onu beyaz, Siyah veya başka bir şey veya bilinmeyen bir şey olarak mı düşündükleri soruldu.

Anket daha sonra yerleşik ölçekler kullanılarak öğrencilerin açık ırkçılığını, ince ırkçılığı, örtük önyargılarını, hiyerarşilere yönelik tercihlerini ve renk körü ırksal ideolojiyi -ırkçılığın etkilerini reddeden inançlar dizisi- onaylamalarını ölçtü.

Araştırmacılar, baskın grupla aynı ırka sahip bir İsa’nın, baskın grubun gücü ve meşruiyetini korumasına yardımcı olduğunu savundu.

Marquette Üniversitesi’nde psikoloji profesörü Simon Howard, “Tanrısallığı beyazlıkla ilişkilendiriliyor. Beyaz olmayan bir Tanrı ırkçı ideolojileri baltaladığı için bazı beyazların beyaz İsa imajına sarılabileceğini ve bunun nedeninin Beyaz olmayan bir Tanrını  “Beyaz üstünlüğünü tehdit ettiğini” söyledi.

İsa’nın beyaz olmadığına inanan 95 öğrenciyle karşılaştırıldığında, İsa’nın beyaz olduğuna inanan 84 öğrencinin Siyahlar hakkında daha belirgin olumsuz fikirleri vardı; daha ince önyargılar; beyazlara karşı daha fazla sıcaklık hissi; grup tabanlı hiyerarşi için daha fazla tercih; esasen ırk görmedikleri konusunda ise daha fazla ısrar ediyorlar.

İstatistiksel olarak en önemli farklılıklar hem açık hem de ince ırkçılıkta ve günlük etkileşimlerde ırkın rol oynadığını asgariye indirmek veya inkar etmekti. Renk körü ırksal ideoloji ölçeğinde, İsa’nın beyaz olduğuna inanan grubun ortalama puanı 2,94 iken, beyaz olmadığına inananların ortalama puanı 2,48’dir. İki grubun örtük önyargılarında ise önemli bir fark yoktu.

Howard, dindarlık ve ırksal önyargı arasındaki bağlantıyı inceleyen psikoloji çalışmaları üzerine bir inceleme yazısı yazdıktan sonra araştırmaya başladı.

“‘Hm, dini tanrılar ve insanlar Tanrı veya İsa’yı nasıl kavramsallaştırır?’ Bunun da ırkçı önyargı için bir yol olabileceğini hissettim. “Dedi. “Ama psikoloji literatüründe neredeyse yoktu.

Howard, “Dindarlık ve ırksal önyargının el ele giderilebilmesi” bazıları için mantığa aykırıdır, İnsanlar genellikle dinin olumlu yönleri olduğunu düşünüyor, ancak bunun ırksal önyargı ile ilişkili olduğuna dair kanıtlar var. Özellikle Siyahların ve Kızılderililerin köleleştirilmesini ve insanlıktan çıkarılmasını haklı göstermenin bir yolu olarak kullanıldı.”

“Howard’ın çalışması ırkçılığın, beyaz üstünlüğünün ve beyaz İsa algısının nasıl etkileşime girdiğini daha iyi anlamaya yönelik sadece ilk adımdı. Özellikle yazar ve sivil haklar aktivisti Malcolm X tarafından tartışılırken konu hakkında psikoloji araştırmacıları tarafından çok az araştırma yapıldı ama Howard, bu araştırma yapılmadan önce bile, Amerikalıların taptıkları davranışlar hakkında daha eleştirel düşünmeleri gerektiğini söyledi.

“İnsanlar İsa’nın özel olarak neye benzediğini bilmiyorlar, ancak onun en yaygın şekilde bilinen görüntüsü beyazdır. İsa’nın ne sıklıkla beyaz bir resimle toplu olarak üretildiğini düşünüyoruz ve bu sadece ABD’nin her yerine yayılmış değil, tüm dünyaya yayılmış. Bunun etkisi ne kadar var?”

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.