Nikol Paşinyan, “darbe girişimi” konusunda uyarıda bulundu

5 mins read
Nikol Paşinyan, "darbe girişimi" konusunda uyarıda bulundu

Nikol Paşinyan, “darbe girişimi” konusunda uyarıda bulundu

Nikol Paşinyan, "darbe girişimi" konusunda uyarıda bulundu

Nikol Paşinyan ile ordu arasındaki gerilim, Başbakan’a karşı yeni bir protesto hareketinin hız kazanmasıyla artıyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun istifa çağrısına yanıt olarak üst düzey bir ordu yetkilisini görevden alırken kendisine karşı “darbe girişimi” konusunda uyarıda bulundu.

Paşinyan, Perşembe günü ordunun Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’a karşı hareketini Facebook’ta yayınlanan millete hitaben duyurdu. Orduyu sadece emirlerini dinlemeye çağırdı.



Daha önce istifa taleplerini reddeden Paşinyan, destekçilerine başkent Erivan’ın merkezinde toplanma çağrısında bulundu.

Gelişme, Paşinyan’ın Azerbaycan’la olan son Dağlık Karabağ ihtilafını ele alması nedeniyle hâlâ öfkelenen hükümet karşıtı protestoculardan istifa etme çağrılarını yeniledikleri gibi geldi.

Perşembe günü muhalif göstericiler, “Nikol, seni hain!” Sloganları atarak Erivan sokaklarında toplandı. ve “Nikol, istifa et!” Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre, sokakları kapatırken ve başkentin her yerinde trafiği felç ederken.

Ordunun Perşembe günü erken saatlerde yayınlanan ve Gasparyan ve diğer üst düzey subaylar tarafından imzalanan açıklamasını desteklemek için güç kullanmaya istekli olup olmadığı belirsizdi.

Yenilenen protesto hareketinin ortasında ordu ile Paşinyan arasındaki gerginlikler çoktan yükseliyordu; Paşinyan, bu hafta başlarında Genelkurmay Başkanlığı’nın ilk başkan yardımcısı Tiran Khachatryan’ı görevden aldı.

Khachatryan, başbakanın, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki çatışmada kullandığı Rusya tarafından tedarik edilen İskender füzelerinin sadece yüzde 10’unun çarpma anında patladığı iddiasıyla alay etmişti.

Moskova sakinlik istiyor
Paşinyan’a karşı gösteriler, Kasım ayında, binlerce can kaybına neden olan ve Dağlık Karabağ ve çevresinde toprakların Azerbaycan’a bırakıldığı altı haftalık çatışmanın ardından başladı.

Savaş, her iki tarafın da Rus aracılığında bir barış anlaşması imzalamasıyla sona erdi.

Dağlık bölge, uluslararası alanda Azerbaycan’ın toprağı olarak tanınmaktadır, ancak 1994 yılında ateşkesle sonuçlanan rakipler arasında daha önceki bir savaştan bu yana Ermenistan tarafından desteklenen etnik Ermeni güçlerinin ve kendi kendini tayin eden Ermeni yetkililerin kontrolü altındadır.

Protestolar, Ermenistan’ın kışının derinliklerinde bir büyü için uykuda kalmıştı, ancak ilk olarak Cumartesi günü, binlerce göstericinin Erivan sokaklarına çıkmasıyla yeniden başladı.

Kremlin Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ermenistan’da artan siyasi gerginliklerden endişe duyduğunu söyledi.

Bir konferans çağrısında gazetecilere konuşan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, orduya ve Paşinyan hükümetine aralarındaki anlaşmazlıkları barışçıl ve anayasa çerçevesinde çözme çağrısında bulundu.

Moskova’nın askeri üssünün bulunduğu Ermenistan, yakın bir Rus müttefiki.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.