Pfizer’ın COVID-19 aşısı hakkında bilmeniz gereken her şey

8 mins read

Pfizer’ın COVID-19 aşısı hakkında bilmeniz gereken her şey

İlaç üreticileri Pfizer ve BioNTech, koronavirüs salgınına karşı mücadelede büyük bir zafer için umutları artıran deneysel aşılarının COVID-19’u önlemede yüzde 90 etkili olabileceğini söyledi.

Koronavirüs aşısı bulma yarışında bildirilen yeni atılım, bilim adamları ve siyasi liderler tarafından memnuniyetle karşılandı, ancak uzmanlar birçok sorunun devam ettiği konusunda uyarıyor.

Pfizer’ın COVID-19 aşısı hakkında bilmeniz gereken her şey 1
WHO, sonuçların çok olumlu olduğunu söyledi, ancak düşük ve orta gelirli ülkelerde testlere, ilaçlara ve aşılara erişimi yavaşlatabilecek 4.5 milyar dolarlık bir finansman açığı olduğu konusunda uyardı [Dosya: Dado Ruvic / Illustration / Reuter]
Pazartesi günkü duyuru,- bilim adamları ve doktorlar birçok soruyu cevaplarken herhangi bir kutlamanın erken olacağı konusunda uyarıda bulunsalar bile- borsaların yeni rekorlara yükselmesi ve siyasi liderlerin son aşama deneme sonuçlarını memnuniyetle karşılamasıyla tüm dünyada yankı uyandırdı.

Dünya genelinde 1,25 milyondan fazla insanı öldüren ve geçim kaynaklarını tahrip eden bir hastalığı kontrol altına alma çabaları olarak, gelecek vaat eden aşı hakkında bilmeniz gereken her şey burada.

Ne duyuruldu?

İlaç üreticilerinin denemesi altı ülkede yaklaşık 44.000 kişiyi kapsıyor; bunların yarısı aşı ile uygulanırken diğer yarısına plasebo verildi; hiçbir etkisi olmayacak şekilde tasarlanmış bir tedavi.

Pfizer, etkinlik oranını doğrulamak için, gönüllüler arasında 164 COVID-19 vakası olana kadar denemesine devam edeceğini, Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) kabul ettiği bir sayı, aşının ne kadar iyi çalıştığını söylemek için yeterli olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, veriler henüz hakem tarafından gözden geçirilmemiştir veya tıbbi bir dergide yayınlanmamıştır. Pfizer, tüm denemenin sonuçlarını aldığında bunu yapacağını söyledi.

Dışarıdan uzmanlar, verilerin önemli ayrıntılarının analiz edilmesi gerektiğini söyledi ve aşının ciddi hastalıkları veya komplikasyonları önleyip önleyemeyeceği, enfeksiyona karşı ne kadar süre koruyacağı ve yaşlılarda ne kadar işe yarayacağı dahil olmak üzere pek çok sorunun cevapsız kaldığı konusunda uyardı.

Bu aşı nasıl çalışır?

Aşı olduğunuzda, size genellikle virüsün zayıflamış veya ölü bir parçası veya hastalığa neden olan bakteri verilir. Bu şekilde aşı sizi hasta etmez, ancak vücudunuz bunun yabancı bir element olduğunu fark eder ve bağışıklık tepkisi oluşturur. Bu, vücudunuz bu hastalığa neden olan gerçek virüsle karşılaştığında hemen ona saldırmaya hazır olacağı anlamına gelir.

Bu yeni aşının çalışma şekline mRNA deniyor, yani aslında virüsün parçaları veya zayıflatılmış bir şekli enjekte edilmiyorsunuz, ancak aslında koronavirüsün genetik kodunun bir parçasıyla uygulanıyorsunuz. Bu, vücudu viral proteinlerden bazılarını üretmesi için kandırır, böylece bağışıklık sistemi daha sonra bu proteinleri tespit eder ve onlara savunmacı bir yanıt üretmeye başlar.

Tepki neydi?

Yatırımcılar, aylarca koronavirüs kaynaklı kilitlenmeler ve seyahat yasaklarından etkilenen banka hisselerine, havayollarına ve diğer ekonomik açıdan hassas şirketlere yığıldı ve büyük ABD borsa endekslerini yeni rekor seviyelere yükseltti.

Pfizer hisseleri New York’ta yüzde 6 artarken, BioNTech’in ABD hisseleri yüzde 18 sıçradı.

Dünya Sağlık Örgütü sonuçların çok olumlu olduğunu söyledi, ancak düşük ve orta gelirli ülkelerde testlere, ilaçlara ve aşılara erişimi yavaşlatabilecek 4.5 milyar dolarlık bir finansman açığı olduğu konusunda uyardı.

Uzmanlar ayrıca, etkili olabilmesi için endüstriyel derin dondurucu sıcaklıklarda depolanması gerektiğinden, özellikle güç kaynaklarının yetersiz olduğu yoksul ülkelerde aşının dağıtımında büyük zorluklar olabileceği konusunda uyardılar.

Sıradaki ne?

Pfizer ve BioNTech, deneme katılımcılarının yaklaşık yarısında iki aylık güvenlik verilerine sahip olacakları ay sonuna kadar aşıyı kullanmak için acil durum onayı için FDA’ya başvurmayı planladıklarını söyledi. Bu, Aralık ayına kadar bir düzenleme kararı olasılığını artırdı.

Zaman kazanmak için şirketler, etkili olup olmayacağını bilmeden aşıyı üretmeye başladı. Şimdi, bu yıl 50 milyon doza kadar veya 25 milyon insanı korumaya yetecek miktarda üretim yapmayı bekliyorlar.

Pfizer, 2021’de 1,3 milyar doz aşı üretmeyi beklediğini söyledi.

Satın almak için kim sıraya giriyor?

Pfizer ve BioNTech’in ABD hükümeti ile bu yıldan itibaren 100 milyon aşı dozu sağlamak için 1.95 milyar dolarlık bir sözleşmesi var. Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Kanada ve Japonya ile de tedarik anlaşmaları imzaladılar.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.