Dağlık Karabağ barış anlaşmasına rağmen gerilim devam ediyor

16 mins read

Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya, Dağlık Karabağ’da altı hafta süren şiddetli çatışmaları sona erdirmek için bir anlaşma imzaladılar.

Anlaşma Ermenistan’da öfke uyandırdı ve öfkeli protestocular Erivan’daki hükümet merkezine baskın düzenledi.

Dağlık Karabağ barış anlaşmasına rağmen gerilim devam ediyor 1
SOL: Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Salı günü Ermenistan’ın Erivan kentinde Rusya ve Azerbaycan liderleriyle anlaşmazlığı sona erdirmek için bir anlaşma imzaladığını söylemesinin ardından protestocular Parlamento içinde tepki gösterdi. SAĞ: Azerbaycan, Bakü’de Dağlık Karabağ bölgesinde askeri ihtilafın sona ermesi için bir anlaşmanın imzalanmasının ardından insanlar bir sokakta kutlamalara katılıyor [Reuters
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Facebook’ta duygusal bir paylaşımla gelişmeyi “anlatılamayacak kadar acı verici” olarak nitelendirirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Bugün tarihi bir gün, Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorununa bir son veriliyor. ”

Açıklama Ermenistan’ın başkenti Erivan’da öfkeye yol açtı. Paşinyan’ın Facebook gönderisinden yirmi dakika sonra protestocular zorla Erivan’daki ana hükümet binasına girerek başbakanı istifaya çağırdı.

Al Jazeera’nin Tiflis’teki komşusu Gürcistan’daki muhabiri Robin Forestier-Walker, “Ermenistan’daki savaşın sona erdiğine ilişkin bu açıklamaya verilen tepki, mutlak bir nefret ve çaresizlikle karşılandı” dedi.

Salı günü Paşinyan, barış anlaşmasını kendi ordusunun baskısı altında tamamladığını söyledi ve Dağlık Karabağ’daki tüm askeri harekatın durduğunu ve durumun sakin olduğunu söyledi.

Anlaşma, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da Şuşa olarak bilinen stratejik bir şehrin kontrolünü Azerbaycan’a, Şuşi’yi Ermenilere kaybetmesinden ve bir Rus uçağının Azeri güçleri tarafından kazara düşürülmesinden sonra geldi.

Anlaşmaya göre, Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’daki cephe hattı ve bölge ile Ermenistan arasındaki koridor boyunca konuşlandırılacak. Aliyev, Türkiye’nin de barışı koruma sürecinde yer alacağını söyledi.

Rusya: Dağlık Karabağ’da Türk askeri yok

Kremlin, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmayı sona erdirme anlaşmasının, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde herhangi bir Türk barış güçlerinin konuşlandırılmasını gerektirmediğini söyledi.

Devlet haber ajansı TASS’ın yaptığı açıklamaya göre Peskov, “Karabağ’a Türk askerlerinin gönderilmesi konusunda mutabakata varılmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Aliyev daha önce yaptığı bir konuşmada, “görev başındaki Rus ve Türk askerleri” ile bir barışı koruma merkezi kurulacağını söyledi.

Türkiye’nin barışın izlenmesinde rol oynayacağını söyledi.

Fransa ateşkesi araştırıyor, Ermeni çıkarlarının korunmasını istiyor

Fransa cumhurbaşkanlığı, Dağlık Karabağ bölgesinde ateşkesin parametrelerini incelediğini söyledi, ancak herhangi bir kalıcı anlaşmanın Ermenistan’ın çıkarlarını dikkate alması gerektiğini söyledi.

Elysee yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bölgedeki provokasyonlarına son vermesi ve gelecekteki bir anlaşmayı tehlikeye atacak her şeyi yapmaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

Rus barış güçleri ateşkesi desteklemek için Dağlık Karabağ’a gidiyor

Rusya savunma bakanlığı, bölgeye barış gücü ve askeri teçhizat taşıyan 12 uçağın kalktığını açıkladı

Al Jazeera’nin Osama Bin Javaid’i, Bakü’den bildiriyor: “Her yerde sevinç”

Dağlık Karabağ barış anlaşmasına rağmen gerilim devam ediyor 2
Bakü’de Dağlık Karabağ bölgesindeki askeri çatışmayı sona erdirmek için bir anlaşmanın imzalanmasının ardından insanlar bir sokakta kutlamalara katılıyor [Reuters]
Muhabirimiz, “İnsanlar sokaklarda bayraklarla kutlamalar yapıyor ve her yerde coşku var.

“Ebeveynleri ve büyükanne ve büyükbabaları çatışma bölgesinden olan, neredeyse otuz yıldır yerlerinden edilmiş insanlarla konuşuyoruz ve geri dönmeye can atıyorlar.

Bunu büyük bir zafer olarak görüyorlar. Geri dönmelerinin biraz zaman alacağını düşünüyorlar, ancak sonunda ülkelerinin işgal edildiğini gördükleri toprakları geri alabileceği günün gelmesinden mutlular. ”

El Cezire’den Hoda Abdel-Hamid, Erivan’dan haber veriyor: “Burada çok büyük öfke, üzüntü var”

Muhabirimiz, “Çok fazla öfke, üzüntü, üzüntü ve büyük bir kayıp duygusu var. Son birkaç saattir burada parlamento gerekçesiyle duruyoruz ve sürekli olarak öfkelerini ve muhalefetlerini dile getiren bir insan akışı gördük. ”

Ancak diğerlerinin anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını, çünkü Ermenistan’ın savaşı kaybettiğini, bazılarının Azeri kuvvetlerinin ana şehir Stepanakert’ten sadece birkaç kilometre uzakta olduğunu söylediğini ekledi.

Abdülhamid, Paşinyan’ın “bundan çıkış yolu olmadığını” iddia etti, “Ermenistan’ın Azerbaycan’da iyi donanımlı bir orduya karşı savaştığını ama aynı zamanda tek başına Azerbaycan değil, Türkiye onlara yardım ediyordu.

“Çok fazla baskı altında. Siyasi olarak genelkurmay başkanının desteğine sahip ama muhalefet partilerinden de Ermenistan’ı bu çok zor zamandan çıkarması için gitmesi yönünde çağrılar var. ”

Anlaşma duyurusunun ardından Erivan ve Bakü’den görüntüler

Dağlık Karabağ barış anlaşmasına rağmen gerilim devam ediyor 3
10 Kasım 2020 Salı günü Ermenistan, Erivan’da polis memurları hükümet binasını korurken bir kadın çocuklu bir bebek arabasını itiyor. Salı günü erken saatlerde binlerce insan, anlaşmanın durdurulmasını protesto etmek için Ermeni başkentinin ana meydanına akın etti. Dağlık Karabağ bölgesinde savaşan, birçoğu ‘Toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz’ diye bağırdı. Bazıları, görünüşe göre çoktan ayrılmış olan Paşinyan’ı aradıklarını söyleyerek ana hükümet binasına girdiler [Dmitri Lovetsky / AP Photo ]
Dağlık Karabağ barış anlaşmasına rağmen gerilim devam ediyor 4
Azeriler, 10 Kasım 2020 Salı günü Bakü, Azerbaycan’da ulusal bayrakları dalgalandırarak kutladılar. Ermenistan ve Azerbaycan, Rusya ile imzalanan ve neredeyse Azerbaycan’ın konuşlandırılması için imzalanan bir anlaşma uyarınca, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesi üzerindeki savaşı durdurmak için Salı günü erken saatlerde bir anlaşma yaptıklarını duyurdular. 2.000 Rus barış gücü ve bölgesel imtiyaz [AP Photo]
Dağlık Karabağ barış anlaşmasına rağmen gerilim devam ediyor 5
Azerbaycan’ın Bakü kentinde Dağlık Karabağ bölgesindeki askeri çatışmayı sona erdirmek için bir anlaşmanın imzalanmasının ardından bir sokakta kutlamalara katılan insanlar pikapta araba kullanıyorlar 10 Kasım 2020 [Stringer / Reuters]
Dağlık Karabağ barış anlaşmasına rağmen gerilim devam ediyor 6
Dağlık Karabağ bölgesindeki askeri ihtilafı sona erdirmek için bir anlaşmanın imzalanmasının ardından patlak veren protestoların ardından Parlamento binasını koruyan Ermeni polis memurlarının önünde 10 Kasım 2020 Erivan’da bir gösterici duruyor [Artem Mikryukov / Reuters

Türkiye, Karabağ barış anlaşmasının nasıl izleneceğine ilişkin görüşmelerde

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Salı günü yaptığı açıklamada, savaşan tarafların çatışmayı sona erdirmek için Rusya arabuluculuğunda bir anlaşma imzalaması sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşmasının nasıl gözlemleneceği ve izleneceği konusundaki görüşmeleri sürdürdüğünü söyledi.

Anlaşmaya göre, Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’daki cephe hattı ve bölge ile Ermenistan arasındaki koridor boyunca konuşlandırılacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye’nin de barışı koruma sürecinde yer alacağını söyledi.

Çavuşoğlu, Ankara’da gazetecilere verdiği demeçte, anlaşmanın Karabağ çevresindeki yedi bölgenin Azerbaycan’a teslim edilmesini sağlayacağını söyleyerek, Türkiye’nin Azeri müttefiklerinin yanında yer almaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Erivan’da gerilimin artmasıyla tepkiler

Erivan’daki El Cezire’den Liz Cookman, anlaşmanın açıklanmasının ardından Ermenilerle röportaj yapıyor.

Erivanlı 22 yaşındaki Amerikalı Ermeni öğrenci soyadını vermek istemeyen Robert, “Bu, halkın iradesi olmadan hükümetten tek taraflı bir karar olamaz. Referandum yapılması gerekiyor. “

43 yaşındaki Mariam Sargasyan konukseverlik alanında çalışıyor ve Paşinyan’a destek veriyor. Dedi ki: “Parlamento binasında olanlar [protestocular] halk değil. Oligarklar tarafından gönderilenler onlardır. “

Protestoların hükümeti rahatsız etmek için daha önce yöneten seçkinler tarafından düzenlendiğini de sözlerine ekledi. “Eminim yakında tamamen farklı haberler alacağız, pek çok şey çıkacak. Eski hükümetin suçluları olan hainler duygularımız üzerinde çalışıyorlar. Salı daha iyi olacak. “

Azerbaycan’da karışık tepkiler

Bakü’deki yanımız Seymur Kazımov, anlaşmanın açıklanmasının ardından Azerbaycanlılarla röportaj yapıyor.

Ağdam’dan Elesger Memmedli, “Azerbaycan’daki Rus barış güçlerine tamamen karşıyım. Rusya bölgede barışın sağlanmasında herhangi bir rol oynamayacak. Azerbaycan’ın bağımsızlığına ve egemenliğine aykırıdır. Rusya’nın olduğu yerde barış yoktur. “

Terter’den Mushfiq Akhundov şunları söyledi: “Benim şehrim 27 Eylül’den beri bombalanıyor. Terter her zaman savaştan acı çekiyor. Son 30 yılda burada gerilim çok yüksekti. Şimdi mutluyum. Tüm bu gerginlikler sona erdi. “

Barda’dan Mughan Huseynov, “Çok mutluyum, en iyi çözüm bu. Hiçbir şey daha iyi olamaz. Hedeflerimize şimdiden ulaştık. “

Moskova, Rusya ve Türk dışişleri bakanları Dağlık Karabağ anlaşmasını görüşecek

Rusya dışişleri bakanı sözcüsü Echo Moskvy radyo istasyonuna verdiği demeçte, Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov ve Türk mevkidaşı Çavuşoğlu’nun çatışmayı telefonla sona erdirmek için Dağlık Karabağ anlaşmasını görüştüklerini söyledi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.