Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun!

19 mins read

Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun!

Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun! 1

Bir kedi sahibi olmak, farklı insanlar için farklı şeyler ifade edebilir. Bazıları bir kedinin kucaklaşıp kucağına oturmasını ister; diğerleri zamanının çoğunu dışarıda geçiren ve çok fazla insan etkileşimi istemeyen çok bağımsız bir kediyle yaşamaktan mutludur.

Önemli olan, isterseniz sizinle etkileşime girecek bir kedi bulmaya çalışmanızdır. Tüm kediler aynı değildir ve her bir kedinin sizinle nasıl davrandığı, doğuştan gelen kişiliğine ve erken deneyimlerine (veya deneyim eksikliğine) bağlı olabilir, bu da onu insanlardan ve genel olarak yaşamdan korkutucu veya kendinden emin hale getirebilir.

Bir kediyi tuttuğunuz ortam da son derece önemlidir – örneğin, pek çok kediyle birlikte yaşıyorsa, o zaman strese girecek ve kendi başına olduğundan farklı tepki verecektir.

Okumaya devam et:  Kahve sağlığınız için neden iyi gelebilir?

Kendiniz ve yaşam tarzınız için mükemmel kediyi seçmenin garantili bir yolu olmasa da, beklentilerinizi ve kedileri neyin harekete geçirdiğini anlamak, eve yeni ortamıyla baş edebilecek ve evcil hayvanınız olacak bir kedi getirmenize yardımcı olacaktır. sen de istiyorsun.

Bir kediye bakmak için yapmanız gerekenler:

  • Bol miktarda arkadaşlık yapın
  • Düzenli ve uygun öğünler ile sürekli taze su sağlayın
  • Temiz ve rahat bir yatak sağlayın
  • Kediye dışarıya erişim sağlayın veya her gün bir kum tepsisini boşaltmaya ve temizlemeye hazır olun
  • Ona güvenli bir ortam sağlayın
  • Düzenli olarak tımar edin. Uzun tüylü kediler günlük bakım gerektirir
  • 4 ila 6 aylıkken kısırlaştırın
  • Düzenli olarak kedi hastalıklarına karşı aşı yapın
  • Düzenli olarak solucan ve pireler için tedavi sağlayın
  • Herhangi bir hastalık belirtisi gösterdiğinde kediyi veterinere götürün
  • Kedinizi sigortalayın veya ihtiyaç duyabileceği herhangi bir veteriner tedavisinin maliyetini karşılayabileceğinizden emin olun.

Bir kedinin ne kadar bakıma ve ilgiye ihtiyacı vardır?

Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi  düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun!
Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun!

Kediler, arkadaşlık, yürüyüş, eğitim vb. İhtiyaç duyan köpeklere kıyasla nispeten daha az bakım gerektirir. Bununla birlikte, her evcil hayvan gibi bakıma ihtiyaç duyar ve bazı kedilerin diğerlerinden daha fazla bakıma ihtiyacı vardır. Kedinizle çok zaman mı geçirmek istiyorsunuz, uzun olmasını mı istiyorsunuz yoksa kısıtlı zamanınız mı var? Kediler, oldukça bağımsız oldukları, çok daha kolay yalnız bırakılabilecekleri ve daha küçük apartman daireleri veya evler için daha uygun oldukları için köpeklerden daha yoğun ve modern yaşam tarzlarına daha kolay uyum sağlayabilirler. Kediler genellikle meşgul ve stresli yaşam tarzları olan ve dinlenmek için eve gittiklerinde biraz arkadaşlık isteyen kişiler tarafından seçilir.

Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun! 2

Bir kedi ile olan ilişkinizden ne istiyorsunuz?

Kedinizle gerçekten yakın bir ilişkiye sahip olması, onu idare edebilmesi ve sizinle etkileşime geçmesi gereken türden biriyseniz, her seferinde gizlenen gergin bir kediye kapılırsanız hayal kırıklığına uğrayacaksınız  Bazı moggies’ten daha etkileşimli ve belki de insan arkadaşlığına daha muhtaç olabilecek soy ağacı ırklarından birini düşünmek isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, tüm gün işteyseniz ve yalnızca akşamları veya hafta sonları ilgilenmek için müsaitseniz, bu kedi için bir sorun olabilir.

Bazı kedilerin rahat hissetmeleri için ne zaman olacağını tam olarak bilmeleri gerekir. Bu tür kediler, nadiren ziyaretçileri olan ve çok sessiz bir hayat süren yaşlı bir kadınlarla birlikte yaşamaktan oldukça mutlu olur, ancak çocuklarla ve diğer hayvanlarla dolu bir evde çok sayıda ziyaretçi ve aktivite ile yaşamak muhtemelen oldukça stresli bulacaktır. Bununla birlikte, bazı kediler, birçok insanla farklı etkileşimler geliştirebilir ve yoğun bir evde mükemmel bir şekilde uyum sağlayabilir.

Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun! 3
Herhangi bir hastalık belirtisi gösterdiğinde kedinizi veterinere götürün

Günlük olarak bir kediyi tımar etmek için zamanınız veya eğiliminiz yoksa, bir İranlı veya uzun paltolu bir kedi almayı aklınıza bile getirmeyin. Soy ağacı jargonunda, Farsça dışında daha uzun tüylü herhangi bir kediye yarı uzun tüylü denir çünkü kürkü Farsça’nınki kadar dolu değildir ve bu kadar kalın bir alt kürkü yoktur; ancak yine de uzundur ve tımar gerektirir. Ek olarak, aşırı derecede evle gurur duyuyorsanız, her yerde çok fazla tüy istemeyebilirsiniz.

Kısa tüylü bir kedi çok daha kolay bir seçenektir, çünkü çoğu kedi kürkleri konusunda fanatiktir ve onları kusursuz bir durumda tutar. Bu, etrafta tüy bırakmadıkları anlamına gelmez – beyaz bir kedi almayı düşünüyorsanız, ancak koyu renk mobilyalarınız varsa veya tam tersini aklınızda bulundurun. Benzer şekilde, bir kedinin pençelerini iç mekanda, genellikle merdiven halısında, bazen mobilyalarda ve hatta duvar kağıdında keskinleştirme olasılığı yüksektir. Kedinizin bunu yapıp yapmayacağı, kedinin kendisine ve onun için sağladığınız ortama bağlı olabilir; ancak bununla başa çıkmak için yapabileceğiniz şeyler var, ancak kedinizin kusursuz bir eve sahip olması gereken birine uymayabilecek özgür iradesi ve doğal davranışları olan bir hayvan olduğunu en baştan kabul etmek en iyisidir.

Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun! 4

Bir kediyi vejetaryen yemekle besleyebilir miyim?

Vejetaryen misin ve kedinin de öyle olmasını istiyor musun? İnançlarınıza meydan okumayacak vejetaryen bir evcil hayvan istiyorsanız, o zaman bir tavşan edinmeniz daha iyi olur – kedi her şeyden önce etoburdur ve tam da bu nedenle olduğu gibi görünür ve davranır. Bir kedi, zorunlu etobur olarak adlandırılan şeydir – ette bulunan bazı besin maddelerine mutlak bir ihtiyaç duyar ve tüm koku ve tat duyuları etobur olmaya ayarlanmıştır – bu haksızlık ve sağlık için bile çok tehlikeli olur. Siz vejetaryen olarak kalmaya çalışın.

Avlanmayan bir kedi türü var mı?
Kedinizin dışarıda avlanmasından büyük bir hoşnutsuzluğunuz olabilir. Belki bir kuş aşığısınız ya da yerdeki küçük karkaslarla baş edemiyorsunuz. Avcılık, kediler için normal bir davranıştır. Bir kediyi içeride tutmak, aslında herhangi bir şeyi öldürmesini engelleyebilir, ancak yine de bunun için bir çıkışa, en içgüdüsel davranışına ihtiyaç duyacaktır ve tüm kediler kapalı bir yaşam tarzından memnun olmayacaktır. Aynı şekilde, haşaratları uzak tutması için bir kedi alıyorsanız, kendinizi özellikle avlanma, ateş etme ve balık tutma ile ilgilenmeyen ve kanepede patates olmayı tercih eden bir kedi ile bulmak istemezsiniz! Yaşlı kedilerin gençlere göre çok daha az avlanma olasılığı yüksektir ve bazı kediler hiç rahatsız olmaz, ancak bir kedinin nasıl davranacağını bilmenin kolay bir yolu yoktur.

Bir kediyi içeride tutabilir miyim?

Dışarıya erişimi olan bir kedinin yaşam tarzını düşünürseniz, dışarıda olmanın hayatına büyük bir çeşitlilik getirdiğini ve isterse tüm avlanma davranışlarını kullanmasına izin verdiğini anlayacaksınız. Tabii ki, kediler için dışarıda riskler vardır, ancak bunları fiziksel ve zihinsel uyarılmanın çok olumlu yönleriyle ve doğal davranış için bir çıkış yolu ile dengelemeniz gerekir.
İç mekan ve dış mekan

Bebekli veya küçük çocukları olan bir kediye sahip olabilir miyim?

Çocuklarınız varsa, kedi veya yavru kedi sahibi olmamanız için hiçbir neden yoktur. Çocuklarına en başından kedilere nasıl yaklaşacaklarını, okşayacaklarını, nasıl idare edeceklerini ve onlara nazik davranacaklarını öğretmek ebeveynlere kalmıştır. Pek çok çocuğun kedileriyle harika ilişkileri vardır ve diğer canlılara saygı duymayı ve nazik olmayı öğrenirler – bu her zaman başarılı bir şekilde yapılır, ancak kuralları koymak ebeveynlerin sorumluluğundadır. Belki de yeni bir bebeğiniz olduğunda veya yeni yürümeye başlayan bir bebeğiniz olduğunda yeni bir kedi yavrusu almak bir seferde üstesinden gelinmesi gereken çok şey olabilir, bu nedenle tüm taraflara zaman ayırmanız başarılı bir ilişkinin parçasıdır. Aynı şekilde hamile iseniz kediden kurtulmanıza gerek yoktur. Bebek küçükken basit ve temel hijyen önlemleri ve sağduyu yönetimi, herkesin mutlu ve güvenli bir şekilde birlikte yaşamasını sağlayabilir.

Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun! 5

Yetişkin bir kedi mi yoksa bir yavru kedi mi almalıyım?

Bir kedi yavrusu, size bir hayvanı en başından itibaren alma ve onu tedavi etme ve ona bakma fırsatı verir, böylece hayata en iyi başlangıcı sağlar. Ayrıca karakteri hakkında biraz fikir edinebileceksiniz. Bununla birlikte, yavru kediler çok fazla dikkat gerektirir ve başlarının belaya girmesini önlemek için bazılarının önceden düşünülmesi gerekir. Onları yalnız bırakırsanız, siz yokken güvende olacaklarından emin olmalısınız. Yavru kedinizi nereden aldığınıza bağlı olarak, kısırlaştırma, ilk aşılar vb. düzenlemeniz de gerekebilir.

Yavru kedilerin büyük bir “sevimlilik” faktörü olsa da, yavru kediler olarak çok uzun süre kalmadıklarını hatırlamakta fayda var – potansiyel 14 yıl veya daha uzun bir süre içinde- sadece altı ay.

Yetişkin kedilerde, tüylerinin uzun mu yoksa kısa mı olduğu en azından açıktır. Bir kedinin kişiliği hakkında iyi bir fikir edinebilmelisiniz, ancak ideal koşullar altında tutuluyorsa ve stresli veya korkmuşsa, rahat olduğu zamana kıyasla çok farklı davranabilir. Kendine güvenen yetişkin bir kedinin oldukça hızlı hareket etmesi ve yerleşmesi muhtemeldir; gergin biri daha fazla zaman alabilir. Yaşça büyük bir kediyi başını belaya sokmayacağını bilerek yalnız bırakmak çok daha kolay olacak ve genellikle bir yavru kediden çok daha az zor iş ve endişe olacaktır. Yetişkin bir kedi muhtemelen kısırlaştırılacak ve aşılanacaktır.

Kedi almayı ya da sahiplenmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde bu yazıyı okuyun! 6

Hangi cins kedi almalıyım?

Yavru kedinizi seks hormonlarının etkisi başladığında ergenliğe gelmeden önce (yaklaşık dört aylıkken) kısırlaştırdığınız sürece, bir yavru kedinin cinsiyeti gerçekten önemli değildir. Kısırlaştırılmamış kediler, istenmeyen üreme davranışları sergileyebilir. Örneğin, kısırlaştırılmamış erkek kediler bölgelerini güçlü kokulu idrarla işaretlerken, kısırlaştırılmamış dişi kediler hamile kalmazlarsa iki haftada bir mevsime girebilirler.

Yalnızca bir kedi veya yavru kedi alıyorsanız, hangi cinsiyeti seçtiğinizin önemi yoktur. Aynı şekilde, iki yavru kedi istiyorsanız ve aynı kumdan iki yavru alıyorsanız, her iki kedinin cinsiyeti muhtemelen önemli değildir. Bununla birlikte, yerleşik bir kediniz varsa ve sadece bir yavru kedi veya başka bir kedi alıyorsanız, karşı cinsten birinin rekabet faktörünün bir kısmını denemesi ve ortadan kaldırması düşünmeye değer olabilir. Yavru kedinin olgunlaşmamış olması bu rekabet faktörünü ortadan kaldırdığı için başka bir yetişkin kediden daha iyi bir seçenek olabilir – bir süreliğine de olsa, bu süre zarfında birbirlerinden hoşlanacaklarını umuyorsunuz! Kısırlaştırma aynı zamanda çok fazla rekabet ihtiyacını ortadan kaldırır ve cinsiyet seçimini çok daha az önemli hale getirir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.