Öğretmenin öldürülmesinden sonra Fransız Müslümanlar yükselen İslamofobiden korkuyor

11 mins read

Öğretmenin öldürülmesinden sonra Fransız Müslümanlar yükselen İslamofobiden korkuyor

18 yaşındaki Çeçen kökenli bir zanlı tarafından bir öğretmenin korkunç bir şekilde öldürülmesi, ülkenin Müslüman azınlık ile kırılgan ilişkisini ve artan toplu cezalandırma korkusuyla test ediyor.

Çeçen Genç, Cuma günü 47 yaşındaki bir baba olan Samuel Paty’ye güpegündüz saldırdı ve Paris’in merkezinden yaklaşık 24 km uzaklıktaki bir banliyö olan Conflans-Sainte-Honorine’deki okulunun yakınında kafasını keserek öldürmüştü.

Üst düzey yetkililer arasında bir üzüntü ve şok yaşandı; Çarşamba günü, Fransa’nın en büyük onuru olan Legion d’Honneur’u Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da katıldığı bir törenle Paty verildi. Binlerce kişi olayı protesto etti.

Paty’nin saldırganı, öğrencilerine Hz. Muhammed’in karikatürlerini gösterdiği için kızmıştı.

Cinayetten sonraki günlerde hükümet, Müslüman örgütlere karşı baskısın artırırken, gruplar camilere saldırdı; Beziers ve Bordeaux’daki ibadethaneler öfke ve şiddetle tehdit edildikten sonra polis koruması altına alındı.

Avrupa’nın en büyük Müslüman azınlığı olan Fransa’nın Müslümanları ile devlet arasındaki gerilim derinleşti.

2 Ekim’de Macron’un “İslamcı ayrılıkçılık” dediği şeye karşı bir plan başlatması ve İslam’ın dünya çapında “krizde” olduğunu söylemesinden sonra ardından müslümanlar, Paty’nin trajik ölümünün, İslam’ı “terörizm” ile birleştirmesinden endişe duyuyorlar. Bir hükümet politikası dayatmak için silah haline getirildiklerinden korkuyorlar.

Fransız Müslüman aktivist Yasser Louati, El Cezire’ye verdiği demeçte, “Müslümanlar hedef alınıyor” dedi ve Macron’un “kampanyasını güçlendirmek için İslamofobiyi kullandığına” inandığını ekledi.

Fransız hükümeti Pazartesi günü, şüpheli “aşırılık yanlılarına” yönelik baskısını güçlendirdiğini, çok sayıda baskın düzenlediğini ve 200’den fazla kişinin kitlesel sınır dışı edilme tehdidinde bulunduğunu söyledi.

50’den fazla Müslüman kuruluş hedef alınıyor; “Cheikh Yassine Collective”, cinayetin ardından bir örgüt zaten yasaklandı. Grubun kurucusu Abdelhakim Sefrioui, YouTube’da Paty’ye hakaret eden bir video yayınladığı için polis tarafından tutuklanıyor.

Ancak listede daha şaşırtıcı isimler var.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 50’den fazla sivil toplum grubu ve akademisyenin karşı uyarıda bulunduğu bir hareketle, Müslüman karşıtı nefret suçlarını izleyen bir dernek olan Fransa’daki İslamafobiye Karşı Kolektif’in (CCIF) yasaklanmasını önerdi.

Fransız radyo istasyonu Europe 1 ile yaptığı röportajda Darmanin, CCIF’i “cumhuriyetin düşmanı” olarak eleştirdi ve Macron’un kişisel isteği üzerine feshedeceği birkaç organizasyondan biri olduğunu ekledi.

CCIF, hükümetin “İslamofobiye karşı mücadeleyi suç saydığını” belirterek Darmanin’in dilini iftira olarak kınadı.

Temmuz ayında bir kabine değişikliği sırasında atanan Darmanin, muhafazakar ve aşırı sağ partilere hitap eden yorumlar için rutin olarak kaşlarını kaldırıyor.

Salı akşamı BFMTV’ye verdiği röportajda, Fransa’daki ayrılıkçılığa katkı sağladığına inandığı, süpermarketlerdeki Helal ve Koşer yemek reyonlarını görmekten “şok” olduğunu, sosyal medyada anında alay edilen yorumlar yapıldığını söyledi.

Ancak son hükümetin eylemlerinin Müslümanların hayatını tehlikeye atan bir söyleme katkıda bulunacağına dair korkular var.

Öğretmenin öldürülmesinden sonra Fransız Müslümanlar yükselen İslamofobiden korkuyor 1
Bir Fransız Cumhuriyet Muhafızı, 21 Ekim 2020’de Sorbonne Üniversitesi’nin Paris’teki avlusunda, yurttaşlık dersinde Peygamber Muhammed’in çizgi filmlerini gösterdiği için başı kesilen Fransız öğretmeni Samuel Paty’ye ulusal saygı duruşunda bir portresini tutuyor.

CCIF’in aktivisti ve kurucu ortağı Marwan Muhammed, geçen hafta Twitter’da “Şu anda Fransa’da olup biten emsalsizdir” diye yazdı. “Hükümet Müslüman toplulukları damgalamaya ve kriminalize etmeye odaklandığı için temel özgürlükler tehlikede.

UKUMAK İSTEYEBİLECEĞİNİZ HABER: Matematikte dünya birincileri arasında yer aldı

Birçoğu hükümetin Cuma günkü saldırıya verdiği güçlü ve hızlandırılmış tepkisini, yasanın daha genel olarak Müslümanları hedef alacak şekilde manipüle edilebileceğine dair korkunç bir uyarı olarak gördü.

Baskı, IŞİD’in Kasım 2015’te Paris’te yaptığı ölümcül saldırılara Fransa’nın tepkisinin yankılarını taşıyor. İnsan hakları grupları, olağanüstü hal altında kitlesel tutuklamalar ve baskınlar gören bu tedbirleri eleştirerek, çok az sonuç alındığını ve Müslümanların ikinci sınıf vatandaşlar gibi hissettirdiklerini söyledi.

Çarşamba günkü methiyesinde Macron, Paty’yi “kitapları seven, bilgiyi seven” biri olarak hatırladı.
Başlangıçta araştırmacı olmaya niyetlenen Paty, bunun yerine ebeveynlerinin aynı yolunu izlemeyi ve öğretmen olmayı seçti.

En sonunda Paty öldürüldü, dedi Macron, “öğretme seçimini o yaptığı için.”

İfade özgürlüğüyle ilgili bir ders sırasında karikatürleri göstermişti.

Müslümanlar, Peygamber’in herhangi bir tasvirinin küfür olduğuna inanırlar.

Haberlere göre Paty, tartışmanın bu bölümünde gücenebilecek Müslüman öğrencilere bir hassasiyet ölçütü olarak odayı terk etmelerini veya başka yere bakmalarını tavsiye etti.

Saldırgan, vurulup polis öldürülmeden önce Twitter’da başının kesilmesinin bir fotoğrafını yayınladı. Fransız medyasına göre, genç, cinayetten önce Paty ile temas halindeydi.

Saldırganın aile üyeleri de dahil olmak üzere cinayetle ilgili soruşturma kapsamında on beş kişi tutuklandı.

Saldırı, geçen ay, Haziran 2015’te 17 kişinin ölümüne neden olan saldırılara karıştıklarından şüphelenilenler için davanın başında Eylül ayında Peygamber Muhammed’in karikatürlerini yeniden yayınlayan haftalık hiciv gazetesi Charlie Hebdo’nun eski ofislerinin önünde iki bıçaklanmanın ardından geldi.

2 Ekim’deki konuşmasında Macron, “radikalleşme”yi ele almaya çalıştı.

Dini eğitimin ve Fransa’daki kamu sektörünün dışına itmeyi önerdiği yeni yasa, Fransa’nın kilise ve devlet arasındaki katı ayrımı olan “laikliği” güçlendirmeyi amaçlıyor.

Bu, diğer şeylerin yanı sıra, devletin Fransız camilerine gelen uluslararası fonları izlemesine, Müslüman okullarının Macron’un “aşırı dindarlar” olarak bahsettiği okullar tarafından yönetilmesini önlemek için evde eğitimini sınırlandırmasına ve imamların Fransa’da eğitilmesi için özel bir sertifika programı oluşturmasına izin verecek .

Carnegie Mellon Üniversitesi’nde Fransız çalışmaları doçenti olan Mame-Fatou Niang, Al Jazeera’ya hükümetin sadece “teröristlere karşı savaşmayacağını” söyledi.

“Daha ziyade, gri alanları silmek ve tamamen kutuplaşmış bir toplum yaratmak için teröristler tarafından ekilen bu bölünme tohumlarını alıyorlar … Bu sadece köktencilere değil, genel olarak Müslümanlara karşı bir deklarasyon.”

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.