Kronik ağrı sendromlarından kurtulmak mümkün mü?

6 mins read
Sanal Doktor Neçmi
Kronik ağrı sendromlarından kurtulmak mümkün mü? 1
Sanal Doktor Necmi

Sanal Doktor Necmi yazdı: Kronik ağrı sendromlarından kurtulmak mümkün mü?

Modern insanın yaşamında en önemli sıkıntılarından biri kronik ağrılar olmalı. Sırt ağrısı, bel ağrısı, kol ağrısı, baş ağrısı, bacak ağrısı, ağrılar ağrılar ağrılar… Özellikle de  son yıllarda kronik ağrı sendromlarından hastanelerdeki hasta sayısı giderek artmaktadır.

Geliştirilen her türlü tedaviye rağmen bir türlü geçmeyen bu ağrılar bir süre sonra psikolojik olarak kabul edilmekte hasta kendi kaderine razı olmaktadır. Oysa ağrı ne kader ne de psikolojik bir rahatsızlıktır.

Peki kronik ağrı nedir? bu ağrılar neden ortaya çıkmaktadır.

6 aydan uzun süren ve çeşitli tedaviler, müdahelelere rağmen iyileşmeyen veya tekrarlayan ağrılara “Kronik Ağrı Sendromu” deniyor Uzun süreli bel ağrıları, boyun ağrıları, sırt ağrıları, eklem ağrıları, baş ağrıları ve fibromiyalji bu kapsamda ele alınır.

Kronik ağrının altında çoğunlukla ağrının ortaya çıktığı bölgenin uzağında var olan ve bir bölge vardır. Ve o bölgeye “Bozucu Alan” adı verilir. Bu nedenle sadece ağrının olduğu bölgeye yönelik yapılan tedaviler bozucu alan odağını ortadan kaldırmayacağı için ya ağrıyı gidermez. Bir süreliğine ağrıyı gikse de ağrı bir süre sonra tekrar başlar. Yine kronik ağrı tedavisinde kullanılan ilaç tedavileri de ağrının kaynağını ortadan kaldırmadıkları için yeterli olmayabilmektedir. Bu nedenle kronik ağrı tedavisinde ağrının olduğu yerle sınırlı kalmayıp, ağrının kaynağına yönelik tedaviler uygulanmalıdır.

Kronik ağrının kalıcı tedavisi bozucu alan adı verilen odakların tedavi edilmesiyle mümkün olmaktadır. Bu odaklar genellikle geçirdiğimiz ameliyatlar, kazalar, fiziksel ve psikolojik travmalar, diş tedavileri ve geçirilmiş enfeksiyonlar sonucu oluşmaktadır. Bu bozucu alanlardaki sinirlerin işlevi bozulmuştur ve beyne devamlı ağrı uyarısı göndererek nörofizyolojik bir kısır döngüye neden olurlar.

Kronik ağrı değerlendirmesinde öncelikle hastada kronik ağrının kaynağı olabilecek bu bozucu odaklar saptanmalıdır. Bunları saptayabilmek için hasta ile uzun bir görüşme yapmak gerekir. Bu görüşmede hastanın, henüz anne karnında olduğu zamandan başlayarak şimdiki zamana kadar yaşadığı her fizyolojik ve patolojik durum detaylıca sorgulanır. Sonrasında kinezyolojik değerlendirme, postür değerlendirmesi gibi özel muayene yöntemleri ile ağrının asıl kaynağı saptanır.

Hastada var olan bozucu alanlar saptandıktan sonra bu alanlara uygulanacak Nöralterapi enjeksiyonları veya ellerle uygulanan Osteopati teknikleri ağrının asıl kaynağı ortadan kaldırılabilmektedir. Nöralterapi ve Osteopati gibi yöntemlerle bozucu alanlardaki bozulmuş sinir fonksiyonları tekrar düzelir ve ağrı oluşturmaz. Ayrıca nöronal sistemin işleyişinin düzelmesiyle bedendeki kan dolaşımı ve lenfatik dolaşım regüle olur. Bedende birikmiş olan ve kronik ağrıya katkıda bulunan toksinler vücuttan uzaklaştırılır. Dokulara yeterli kan akımı sağlanınca da beden dokularını tamir edip kendini iyileştirebilir. Böylelikle kalıcı ve doğal bir iyileşme elde edilmiş olur.

Yazılara yorum yapar, soru sorarsanız. Ben de bildiğim kadarıyla ya da uzmanlarına sorarak size cevaplarını yazarım sağlıcakla kalın…

Not: Korona virüs  zamanında cadde ve sokaklarda gezerken, toplu taşıma, kapalı alanlara girdiğimizde maskemizi takıyoruz. Ellerimizi yıkamayı ihmal etmiyoruz. 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386