Macron Fransa’da ‘İslamcı ayrılıkçılık’ ile mücadele sözü verdi

3 mins read
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Macron Fransa’da ‘İslamcı ayrılıkçılık’ ile mücadele sözü verdi

Macron Fransa'da 'İslamcı ayrılıkçılık' ile mücadele sözü verdi 1
Macron’un planları arasında Müslüman özel okulların daha yakından incelenmesi yer alıyor

Macron, merakla beklenen bir konuşmasında, Fransa’daki tahmini altı milyon Müslüman azınlığının bir “karşı toplum” oluşturma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Önerileri arasında daha sıkı denetimli eğitim ve camilere yabancı fonların kontrolü yer alıyor.

Güvenlik korkularının ortasında radikal İslam’ı ele almak için baskı altındaydı.

Macron’u, ülkedeki İslam’ı bastırmaya çalışmakla suçlayan bazı Müslüman aktivistler tarafından ise kınandı.

Fransa’nın katı laiklik veya laiklik ilkelerine göre, hükümet dini kurumlardan kanunla ayrılmıştır. Buradaki fikir, farklı din ve inançlardan insanların kanun önünde eşit olmasıdır.

Fransa, Batı Avrupa'daki en büyük Müslüman nüfusa sahip ülke
Fransa, Batı Avrupa’daki en büyük Müslüman nüfusa sahip ülke

Ülke ayrıca Batı Avrupa’daki en büyük Müslüman nüfusa sahiptir.  Ve birçoğu, yetkililerin özellikle onları/müslümanları hedef almak için laikliği kullandıklarından şikayet ediyor, örneğin başörtüsünü yasaklamak.

Cuma günü Paris dışında konuşan Bay Macron, radikal İslam’ın Fransa için bir tehlike olduğunu, çünkü kendi yasalarını diğerlerinden daha yüksek tuttuğunu ve “genellikle karşı toplumun oluşturulmasına yol açtığını” söyledi.

Bu mezhepçilik biçiminin genellikle çocukların okul dışında tutulmasına ve spor, kültürel ve diğer sosyal etkinliklerin “Cumhuriyet yasalarına uymayan ilkeleri öğretmek için bir bahane”olarak kullanılmasına yol açtığını söyledi.

“İslam, bugün tüm dünyada kriz içinde olan bir dindir, bunu sadece ülkemizde görmüyoruz.”

Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan önlemler, yıl sonundan önce parlamentoya gidecek bir yasa oluşturacaktır.

Kaynak: BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386